Αρχειοθέτηση ιατρικών ιστορικών με το MyPatients

Ο τομέας της ιατmypatientsρικής, είναι ένας τομέας που μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ από την χρήση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Το λογισμικό αυτό έχει λόγω της φύσης του, λιγότερα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης από το αντίστοιχο κλειστό λογισμικό. Ο παθολόγος ιατρός κ. Χριστοδούλου Εμμανουήλ, ασχολήθηκε με το να δημιουργήσει ένα λογισμικό αρχειοθέτησης ιατρικών ιστορικών

Το λογισμικό το ονόμασε MyPatients, και είναι ένα ανοικτό σύστημα καταγραφής και αρχειοθέτησης ιατρικών ιστορικών για το μικρό ιατρείο, που χρησιμοποιεί τη MySQL σαν βάση δεδομένων και το OpenOffice.org ως front-end για τη λειτουργία του. Είναι ανεξάρτητο λειτουργικού συστήματος και βασίζεται στην Διεθνή Κωδικοποίηση Νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ICD10, μεταφρασμένη πλήρως στα Ελληνικά. Το διαθέτει κάτω από την άδεια χρήσης GNU GPL 2.0, και λειτουργεί κάτω από όλες τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν το OpenOffice.org και την MySQL.  

Το λογισμικό ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια όταν το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε την Ελληνική μετάφραση της Διεθνούς Κωδικοποίησης Νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ICD10 σε μορφή απλού κειμένου. Χρειάστηκαν 3 χρόνια για να γίνει χτένισμα των χιλιάδων κωδικών και των τυχών σημειώσεων τους και το πέρασμά τους σε μορφή σχεσιακής βάσης δεδομένων. Η αρχική αυτή προσπάθεια υλοποιήθηκε σε περιβάλλον Windows με βάση δεδομένων το Paradox της Corel.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε η βάση δεδομένων στο OpenOffice.org Calc 1.0 και δημιουργήθηκε μια φόρμα αναζήτησης για την εύκολη εύρεση κωδικών, στο OpenOffice.org Writer 1.0. Η δουλειά αυτή δημοσιεύτηκε στο internet με άδεις χρήσης GNU GPL 2.0. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία προγράμματος για την καταχώρηση ιατρικών ιστορικών ασθενών. Το λογισμικό συνέχισε να εξελίσσεται και όταν βγήκε η έκδοση του OpenOffice.org 3.1, που χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες αλλαγές, καθώς η έκδοση 3.1 του OpenOffice.org, άλλαξε τον τρόπο που χειρίζεται την βάση δεδομένων.

 

Σε αυτή την αλλαγή αρωγός και η ΕΕΛΛΑΚ που επιδότησε το έργο στα πλαίσια του προηγούμενου διαγωνισμού για την ελληνοποίηση και ανάπτυξη ΕΛΛΑΚ που θα βρείτε εδώ. Ο δημιουργός του συνεχίζει την εξέλιξη και βγαίνουν νέες εκδόσεις τακτικά.

 

Περισσότερα για το λογισμικό, μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση https://sites.google.com/site/drmchris21/mypatients

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com