Σχέδιο δράσης του υπουργείου οικονομικών της Ολλανδίας

nlopenconn.pngΗ Ολλανδία είναι μια μικρή χώρα, που όμως εκπλήττει με την ελεύθερη κουλτούρα της, και τις πρωτοποριακές θέσεις της. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, και στον τομέα του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Το υπουργείο οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης για την χρήση ανοικτών προτύπων και ανοικτού λογισμικού στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Η δράση ονομάζεται “Η Ολλανδία, σε ανοικτή σύνδεση”.

Οι στόχοι που απασχολούν το υπουργείο είναι:

– Ικανοποιητική συμμετοχή των πολιτών
– Διατηρησιμότητα της πληροφορίας και των καινοτομιών
– Δραστική μείωση της πολυπλοκότητας των λειτουργιών διαχείρισης Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, χρειάζεται να αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ κράτους-επιχειρήσεων, κράτους-πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ τους.

Στα πλαίσια της προσπάθειας, σαράντα επτά κυβερνητικοί οργανισμοί μεταξύ αυτών και τοπικές εξουσίες υπέγραψαν το “μανιφέστο για τους ανοικτούς κυβερνητικούς οργανισμούς”, ώστε να επιτευχθεί η ανοικτότητα, που είναι προυπόθεση για την διαλειτουργικότητα, με τις εξής απαιτήσεις:

  • Απεξάρτηση από συγκεκριμένο προμηθευτή
  • Διαφάνεια, στον έλεγχο και την διαχείρηση
  • Διαλειτουργικότητα
  • Ψηφιακή διατηρησιμότητα 

Λόγω των συχνών αλλαγών των προτύπων, παλαιά ψηφιακά αρχεία πολλές φορές δεν μπορούν να διαβαστούν από νέο λογισμικό που μεταφράζεται σε απώλεια των στοιχείων ή τεράτιο κόστος μετατροπής. Η ψηφιακή διατηρησιμότητα απαιτεί να γίνουν κατάλληλες επιλογές, ώστε τα αρχεία, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια χωρίς χρονοβόρες και με κόστος μετατροπές. Οι υπηρεσίες που υπογράφουν το μανιφέστο, απαιτούν οι προμηθευτές τους να ικανοποιήσουν τις παραπάνω απαιτήσεις.

Οι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι:

  • Αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών η-διακυβέρνησης των διαφόρων φορέων του δημοσίου
  •  Μείωση της εξάρτησης από συγκεκριμένους προμηθευτές, μέσω ταχείας υιοθέτησης ανοικτών προτύπων και του ανοικτού λογισμικού
  • Προώθηση της καινοτομίας και της οικονομίας με την υποκίνηση της χρήσης ανοικτού λογισμικού, καθώς θα δίνεται προτίμηση στα συμβόλαια με ανοκτό λογισμικό, όταν οι άλλες παράμετροι είναι παρόμοιες.  

 

Μια αξιόλογη προσπάθεια, που αξίζει να γίνει και στην χώρα μας. Εδώ όμως έχουμε ακόμα “επιφυλάξεις” και “δυσπιστίες”, στο ανοικτό λογισμικό. Όμως η τρέχουσα οικονομική κρίση, αρχίζει να δίνει διαφορετικό βάρος στο κόστος κτήσης και χρήσης του λογισμικού, όπως και στην μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των πολιτών. Η εκτίμησή μου, είναι, ότι η πραγματικότητα θα μας αναγκάσει, να αφήσουμε στην άκρη τις δυσπιστίες και τις επιφυλάξεις, και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας.

Το πλήρες κείμενο της δράσης βρίσκεται εδώ.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com