Άδεια Δημόσιας Χρήσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημιουργήθηκε επιτέλους και η Άδεια Δημόσιας Χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης/European Union Public Licence (EUPL) . Ένα σημαντικό βήμα, για να έχουμε εδώ στην Ευρώπη τις Άδειες Δημόσιας Χρήσης που υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 Στο πλαίσιο των προγραμμάτων IDA ή IDABC έχουν δημιουργηθεί λογισμικά, όπως το CIRCA , ομαδικό λογισμικό ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ κλειστών ομάδων χρηστών, το IPM , ισχυρό και ταυτόχρονα εύχρηστο εργαλείο άμεσης διαβούλευσης μέσω του ∆ιαδικτύου που συμβάλλει στη μείωση της απόστασης ανάμεσα στις δημόσιες διοικήσεις και τους ενδιαφερόμενους ή το eLink , εργαλείο που περιλαμβάνει την αναγνώριση απομακρυσμένων υπηρεσιών και την παροχή αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω δικτυακής υποδομής.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δυνάμει των συμβάσεων που κατέστησαν δυνατή την δημιουργία των εν λόγω λογισμικών, είναι δικαιούχος όλων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και κατά συνέπεια ιδιοκτήτης του πηγαίου κώδικα και του κώδικα μηχανής. 

Ακριβώς λόγω του ότι αυτά τα λογισμικά είναι ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιοργήθηκαν αιτήματα για την διάδοση και δημοσίευση του πηγαίου κώδικα, όπως και το να επιτρέπεται η επέμβαση για βελτίωση. Για να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη δημιουργήθηκε η άδεια χρήσης EUPL. Σκοπός της άδειας είναι να ενισχύσει τη νομική διαλειτουργικότητα μέσω της θέσπισης κοινού πλαισίου για την συνένωση του λογισμικού των δημοσίων διοικήσεων.

Οι ελευθερίες που προσφέρει είναι:

 

να χρησιμοποιείται το έργο σε κάθε περίσταση και για όλες τις χρήσεις

 

να αναπαράγεται το έργο

 

να τροποποιείται το πρωτότυπο έργο και να δημιουργούνται παράγωγα έργα τα οποία βασίζονται στο έργο

 

να παρουσιάζεται το έργο στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος διάθεσης ή έκθεσης του έργου ή αντιγράφων του στο κοινό και να προβαίνεται, κατά περίπτωση, η δημόσια εκτέλεσή του

 

να διανέμεται το έργο ή τα αντίγραφά του

 

να δανείζεται και να εκμισθώνεται το έργο ή αντίγραφά του

 

να εκχωρείται περαιτέρω άδεια επί του έργου ή επί αντιγράφων του.

 

Είναι μιά σημαντική προσθήκη στο νομικό οπλοστάσιο των δημιουργών που θέλουν να διανέμουν τα έργα τους με αυτούς του όρους, καθώς είναι πια, μιά άδεια χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ευχάριστο μήνυμα, για όλους μας, που ασχολούμαστε με την προώθηση του ΕΛΛΑΚ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Περισσότερα για την άδεια χρήσης στην διεύθυνση: http://www.osor.eu/eupl/european-union-public-licence-eupl-v.1.1

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com