Η κοινότητα foss.aueb

foss_aueb.png Μιά ακόμη κοινότητα που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο και έχει ξεκινήσει ενεργά είναι η κοινότητα ΕΛΛΑΚ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερο γνωστή ως foss.aueb . Έχουμε μαζί μας τον κ. Κανακαράκη Ιωάννη και τον κ. Ντανάση Περικλή για να μας πουν δυό λόγια σχετικά με την δραστηριότητά τους.

 

 

Κ. Κανακαράκη, πείτε μας δυό λόγια για την κοινότητά σας, πως και πότε δημιουργήθηκε;

Η ιδέα υπήρχε αρκετό καιρό(2004 ή και πιο πριν). Είχαν γίνει ήδη ενέργειες (όπως Debian Installfest κ.α.) από τον hdkiller(Βασίλης Κεμερλής) και άλλα παιδιά. Τότε δημιουργήθηκε το Venus Project Forum αρχικά σαν πτυχιακή εργασία και πλέον ως το επίσημο forum της Πληροφορικής του ΟΠΑ.

 

Κατά καιρούς υπήρχαν συζητήσεις πάνω στο θέμα, μέχρι που πρόπερσι ο hiro(Ξενοφών Φούκας) πρότεινε ξανά τη δημιουργία μιας κοινότητας ανοιχτού λογισμικού για το πανεπιστήμιο. Ευτυχώς την εποχή αυτή υπήρχαν αρκετά άτομα που ενδιαφέρονταν και έτσι με ενέργειες του hiro και της dialecti(Διαλεκτή Βαλσάμου) δημιουργήθηκε η ομάδα το 2009.

 

θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα.

Αρχικά στήσαμε έναν Server ο οποίος στεγάζεται στο πανεπιστήμιο μας (Credits to κ.Παντουβάνος Παναγιώτης για το μηχάνημα, κ.Πολύζος Γεώργιος υπεύθυνο των εργαστηρίων Πληροφορικής για την άδεια και στα παιδιά που βοήθησαν στο στήσιμο του: dialecti (Διαλεκτή Βαλσάμου), stormrider (Βασίλης Μελετιάδης), master_ex (Περικλής Ντανάσης), arpl (Άρης Πλακιάς), mrJesus(Ιωάννης Κανακαράκης)). Δημιουργήσαμε ένα Wiki, το οποίο στη συνέχεια απενεργοποιήσαμε αφού δεν χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα, και ένα Forum το οποίο αποτελεί σημείο ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων πάνω στο ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε μια σειρά από events, με αρκετή επιτυχία και κατά καιρούς γράφουμε χρήσιμα Tutorials/HowTo γενικού περιεχομένου. Έχουμε και το δικό μας κανάλι #foss-aueb, στο IRC, στον freenode server, ενώ στεγάζουμε και μια υπηρεσία για remote traceroute/ping/nslookup

Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον;

Εγκατάσταση Linux διανομών στα εργαστήρια της σχολής και μεταφορά από τα τωρινά χρησιμοποιούμενα εργαλεία σε αντίστοιχα ανοιχτού λογισμικού. Ακόμα θέλουμε να βοηθήσουμε συνεισφέροντας με ή σε κάποιο project. Συνεχίζουμε να οργανώνουμε events για τους φίλους του ανοιχτού λογισμικού και θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε ομιλίες, συνέδρια και οργανώσεις(όπως fosscomm) για το ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό.

Κ. Ντανάση, πως βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Ελλάδα;

Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα! Απ' ότι φαίνεται ο κόσμος που ενδιαφέρεται για το ανοιχτό λογισμικό αυξάνεται και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ενέργειες όπως το Fosscomm γίνονται σιγά σιγά θεσμοί. Τέλος, ενέργειες από τη πολιτεία όπως το OpenGov δείχνουν πως το ανοιχτό λογισμικό θα εξαπλωθεί σε περισσότερους τομείς της ζωής μας.

Έχετε κάποιο παράδειγμα μιας κοινότητας του εξωτερικού που θα επιθυμούσατε να μοιάσετε;

Μας αρέσει η δημιουργικότητα της κοινότητας ArchLinux και ζηλεύουμε την τεχνογνωσία της κοινότητας Gentoo.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται κοινότητες ΕΛΛΑΚ μέσα στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η δράση της ομάδας που παρουσιάσαμε συμβάλλει πολύ στην διάδοση του ΕΛΛΑΚ στην χώρα μας. Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε κοινότητες που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστές, ώστε οι επισκέπτες του ellak.gr, να είναι ενημερωμένοι και για τις όχι πολύ διαδεδομένες προσπάθειες.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com