WikiEducator: ένα wiki για το ανοιχτό περιεχόμενο

Το 2006 στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε ένα νέο, πολύ φιλόδοξο έργο βασισμένο στην τεχνολογία wiki. Το WikiEducator. Ένα Wiki που έχει ως στόχο να οικοδομήσει μια ακμάζουσα και αειφόρο παγκόσμια κοινότητα αφιερωμένη στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διανομή του ελεύθερου περιεχομένου μάθησης για την υλοποίηση μιας ελεύθερης έκδοσης ενός προγράμματος σπουδών μέχρι το 2015. Η προσπάθεια αυτή έχει πλέον ξεκινήσει και στη χώρα μας.

 

Το WikiEducator ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση της Κοινοπολιτείας της Μάθησης (Commonwealth of Learning), ο οποίος είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από την Κοινοπολιτεία των Εθνών, για να ενισχύσει την ανάπτυξη και το διαμοιρασμό της γνώσης για την ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις ανοιχτές πηγές και τις  ανοιχτές τεχνολογίες. Το WikiEducator ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2006 και σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο έφτασε τους 1.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 10.400, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ραγδαίας του ανάπτυξης.

Η ελληνική προσπάθεια του WikiEducator
Το ελληνικό WikiEducator στήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Τέλος του 2009 για την ακρίβεια, έπειτα από σχετικό αίτημα που έγινε στην κοινότητα. Το wiki φιλοξενείται σε εξυπηρετητές του Athabasca University του Καναδά και στη δημιουργία του περιβάλλοντος συνέβαλλαν οι Dr. Wayne Mackintosh, Randy Fisher και Phil Bartle.

Αφορμή για τη δημιουργία του ελληνικού WikiEducator στάθηκε ένα έργο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης της Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου δημιούργησε και διεξήγαγε ηλεκτρονικά μαθήματα, μέσω του περιβάλλοντος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης «Τηλεμάθεια» από το 2006 μέχρι το 2009. Μέσα σε αυτήν την τριετία δημιουργήθηκαν περισσότερα από 10 μαθήματα που αφορούσαν τη χρήση υπολογιστή με εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.

Το γεγονός ότι το υλικό που δημιουργήθηκε (περιεχόμενο και ηλεκτρονικά μαθήματα) διατίθεται υπό άδεια Creative Commons, παρακίνησε την ομάδα, τους συνεργάτες και τους υπευθύνους του έργου να κοινοποιήσουν το υλικό στο WikiEducator, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους και επεξεργάσιμο από όλους.

Όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό WikiEducator, δεν υπήρχε παρά μόνο ένα κενό wiki. Οπότε οι εργασίες ξεκίνησαν με τη μετάφραση της αρχικής σελίδας και τη φόρτωση του υλικού των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η μετάφραση των οδηγών χρήσης του WikiEducator και να οργανωθεί η διεξαγωγή εργαστηρίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση του, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία συγγραφικών ομάδων που θα ασχοληθούν με την παραγωγή περιεχομένου. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να εγγραφούν στο ελληνικό WikiEducator και να συμμετάσχουν στη μετάφρασή του. Ακόμη μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο για την εκμάθηση της χρήσης του WikiEducator εδώ. Το σεμινάριο αυτό διεξάγεται στην αγγλική.

Με αφορά;
Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια των σπουδών ή της εργασίας μας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με υλικό που υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης και στο δίλημμα: παράνομη χρήση ή εγκατάλειψη του υλικού; Ένα δίλημμα που κατά πολλούς δε θα έπρεπε καν να υφίσταται αφού η γνώση δεν είναι στατική, αναπτύσσεται όταν μοιράζεται και χρησιμοποιείται.

Στην κοινότητα του WikiEducator πιστεύουμε ότι μπορούμε κι εμείς, όλοι μαζί αξιοποιώντας ελεύθερο λογισμικό/ λογισμικό ανοικτού κώδικα και δημιουργώντας ελεύθερο περιεχόμενο να γίνουμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε στην εκπαίδευση, μετατρέποντας απλά τα ψηφιακά όρια, σε ψηφιακά μερίσματα.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com