Συνέδριο ΕΛΛΑΚ 2010 (ημέρα δεύτερη)

google app engine workshop Η δεύτερη  ημέρα του συνεδρίου, είχε πολλές ομιλίες με αρκετό ενδιαφέρον από το κοινό. Η πρώτη ομιλία από τον κ. Tomeu Vizoso παρουσίασε το Sugar Labs, ένα περιβάλλον που εκπαιδεύει στην μάθηση. Είναι αρκετά πλούσιο και σχεδιασμένο για να αγαπήσει κάποιος να εκπαιδεύεται.

 

Η κα. Ελένη Κονιδιάρη στην συνέχεια, στην παρουσίασή της με τίτλο “Όταν οι μαθητές δεν είναι προγραμματιστές” παρουσίασε το προβλήματα που αντιμετώπισε στην προσπάθεια χρήσης της γλώσσας Python από μαθητές που δεν είναι προγραμματιστές. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η σύνταξη της γλώσσας παραπέμπει σε σημεία στίξης που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη γλώσσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπερδεύει τον μαθητή και να χρησιμοποιεί την σύνταξη της καθομιλουμένης γλώσσας που έχει σαν αποτέλεσμα λάθος μεταγλωττίσεις στην γλώσσα Python.

 

Στην επόμενη ομιλία η κα. Χρυσούλα Φλώρου, ανέπτυξε ένα διαδικτυακό περιβάλλον εκμάθησης προγραμματιστικών εννοιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το περιβάλλον αυτό ονομάζεται scratch και είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε και από την κα. Ελάνη Κονιδιάρη, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα εκμάθησης με την γλώσσα Python. Η πρώτη ενότητα, έκλεισε με την ομιλία του κ. Σ. Τασούδη που παρουσίασε την σχεδίαση ενός προτύπου ψηφιακού αναγνώστη με σκοπό την βέλτιστη εφαρμογή στην εκπαίδευση.

Η δεύτερη ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Evan Prodromou που αναφέρθηκε σχετικά με το Status.net. Παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ μικρών και μεγάλων δικτύων και το μέγεθος των σημερινών πολύ μεγάλων δικτύων όπως το Facebook και το Twitter που έχουν εκατομμύρια χρήστες. Αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία των δικτύων και την σπουδαιότητα των κοινωνικών δικτύων όπως και σε νέα πρωτόκολλα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Η επόμενη ομιλία ήταν του κ. Simon Tennant και αφορούσε το XMPP και τα κοινωνικά δίκτυα. Το Status.net και το XMPP έχουν σαν στόχο την κοινωνική συμμετοχή και δεν είναι κάποια επιχειρηματικά μοντέλα.

 

Η διασυνδεσιμότητα των δεδομένων ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Γιώργου Αναδιώτη με τίτλο “Linked Data for the masses”. Παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα στην προσπάθεια της διασύνδεσης των δεδομένων ώστε να μπορούν να εξάγονται συμπεράσματα από τα δεδομένα συνολικά, αφού διασυνδεθούν. Ο κ. Νίκος Χούσσος στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην δυνατότητα διασυνδεσιμότητας των ψηφιακών βιβλιοθηκών μέσα από ανοικτά πρότυπα και με ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Η τελευταία ομιλία της ενότητας από την κα. Ελίνα Ζαπρούδη, είχε θέμα την Συγκριτική μελέτη μεταξύ προγραμματιστικής διεπαφής και ανοικτού λογισμικού.

 

Η τελευταία ενότητα ξεκίνησε με την αναφορά στο EJBCA Enterprise Open Source PKI, από τον κ. Thomas Gustavsson. Το έργο έχει σαν σκοπό την δημιουργία ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακές υπογραφές και την διαχείρισή τους. Η επόμενη ομιλία αφορούσε το Hadoop που είναι ένα πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα. Ο κ. Ιωάννης Κωνσταντίνου μας ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση του έργου και για το πως μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα. Στην συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου , αναφέρθηκε στην ασφαλή ανάπτυξη λογισμικού. Η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων τελικά περνάει από την ασφάλεια του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε αυτά. Τονίσθηκαν οι τρόποι πρόληψης απειλών και διαδικασίες για την ανάπτυξη ασφαλούς λογισμικού. Ο κ. Λεωνίδας Λιακός, στην συνέχεια παρουσίασε το πως μπορούν να εφαρμοσθούν τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών στην επιστήμη της αρχαιολογίας. Το ELDY που είναι ένα περιβάλλον εργασίας για ηλικιωμένους παρουσιάσθηκε από την κα. Μαρία Πολυχρονοπούλου. Αναφέρθηκε στο έργο της ελληνοποίησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα και τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς ο δημιουργός του ELDY, ακόμα δεν έχει ανοίξει τον κώδικα. Η τελευταία ομιλία της ενότητας ήταν από τον κ. Ελευθέριο Κρητικό, και αναφέρθηκε στο λογισμικό Answer, που είναι ένα λογισμικό καταγραφής των κινήσεων της κάμερας και ενός ηθοποιού από την οπτική γωνία ενός σκηνοθέτη.

 

Το συνέδριο έκλεισε με την συζήτηση με θέμα “Ανοικτό Λογισμικό στην Εκπαίδευση”.

 

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τονισθεί η προσπάθεια από τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου. Ευχαριστίες στους Ηλιάνα Ψυχογιού, Δήμητρα Σταθοπούλου, Ειρήνη Κουκουζέλη, Μέμη Τριανταφυλλίδου, Κώστα Μερεντίτη, Παύλο Κοσμίδη, Έφη Βουζίκα, Αθηνά Σακκά, Νίκο Ρούσσο, Δέσποινα Μητροπούλου, Μιχάλη Πιτίδη, Γιάννη Τσιούρη, Λευτέρη Κρητικό, Γεωργία Φωτοπούλου, Ριχάρδο Δρακούλη, που με τις προσπάθειές τους έγινε πραγματικότητα το Συνέδριο ΕΛΛΑΚ 2010.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com