Ο Richard Stallman στην Θεσσαλονίκη

stallmanthess.jpegΙδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη του Richard Stallman στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, για να επισκεφτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης και να παραθέσει μια ομιλία στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Noesis".
Ο Richard Stallman, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη το διάστημα μεταξύ 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2010, και η ομιλία που έδωσε στο Noesis είχε θέμα "Το Ελεύθερο Λογισμικό στην Ηθική και την Πράξη". Η ομιλία ήταν εξαιρετική και το κοινό αγκάλιασε την εκδήλωση γεμίζοντας μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες συνεδρίων της Θεσσαλονίκης, αυτή του Κοσμοθεάτρου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, χωρητικότητας 300 θέσεων!


Όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς ήταν παρών ακόμα και κλιμάκιο της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη για πρώτες βοήθειες. Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού με το γλαφυρό του λόγο και τα έξυπνα παραδείγματά του μίλησε στον κόσμο για το Ελεύθερο Λογισμικό, το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux καθώς και τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Επέκτεινε την ομιλία του στους τομείς της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της επιχειρηματικότητας, κάνοντας πολλούς συμμετέχοντες να συγκαταβαίνουν σιωπηλά κατά τη διάρκεια της. Με το ιδιοφυές χιούμορ του, αυτοανακηρυσσόμενος άγιος Ιgnucius, στο τέλος της ομιλίας του, προσηλύτισε στην… Εκκλησία του Emacs αρκετούς από τους παρευρισκόμενους.

 

Ακολούθησαν οι απορίες καθώς και η δημοπρασία ενός βιβλίου για τον Emacs, των εκδόσεων GNU Press, η οποία είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο τέλος, οι διοργανωτές και πολλοί από τους φίλους του Ελεύθερου Λογισμικού βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία με τον γκουρού της παγκόσμια κοινότητας hacker. Τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού είχαν την ευκαιρία να του μιλήσουν και στο Εργαστήριο GNU/Linux Μακεδονίας – Έδρα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, στην οδό Παπαναστασίου 18, το οποίο και επισκέφθηκε μετά το πέρας της εκδήλωσης.

 


O Richard Stallman, περιηγήθηκε, κατόπιν προσωπικής του επιθυμίας, πριν και μετά την ομιλία του σε ιστορικούς χώρους και μνημεία της Μακεδονίας, όπως το Άγιον Όρος, τα Στάγειρα, τη Πέλλα, τη Βεργίνα και το Φράγμα του Αλιάκμονα. Επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το Ταφικό Σύμπλεγμα και Μουσείο της Βεργίνας και στο τέλος των εκδρομών εξέφρασε την ικανοποίηση και το θαυμασμό του για την Αρχαία Μακεδονία, δηλώνοντας πως κατανοεί την ελληνικότητά της.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com