ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

klug.png Συνεχίζοντας την ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριοποιούμενες κοινότητες στην Ελλάδα, σε αυτό το άρθρο φιλοξενούμε την Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης.  Η Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης γνωστή και ως KLUG, δραστηριοποιείται στην Κοζάνη και έχει πλούσια δράση. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στεφανίδης Φώτιος, θα μας ενημερώσει σχετικά με την κοινότητα και τις δράσεις της μέσω αυτής της συνέντευξης.

 

Πείτε μας δυο λόγια για την κοινότητά σας, πώς και πότε δημιουργήθηκε.

Στις αρχές του 2007 ξεκίνησε η προσπάθεια -ως ιδέα από μια παρέα ατόμων- της σύστασης επιστημονικού σωματείου εξειδικευμένου στις τεχνολογίες και τη φιλοσοφία  του ΕΛ/ΛΑΚ.

 Μετά από ένα χρόνο αναγνωρίστηκε ως νομική οντότητα με την επωνυμία “ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ” (ΛΕ.Φ.Α.Λ.ΚΟ) – ΚOZANH LINUX USERS GROUP (KLUG) και έδρα την πόλη της Κοζάνης. Οι σκοποί και στόχοι, σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης είναι οι κάτωθι: 

– Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του ανοιχτού ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοιχτού πηγαίου κώδικα (λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές και ανοιχτά ελεύθερα πρότυπα για υλισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών και δικτύων), καθώς και η παροχή αλληλοβοήθειας μεταξύ αυτών.

– H διεξαγωγή εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων των μελών του και κάθε ενδιαφερομένου πάνω σε θέματα του ανοιχτού λογισμικού.

– Η δημιουργία, τροποποίηση, μετάφραση και προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες ανοιχτού λογισμικού, καθώς και η ελεύθερη διανομή του.

– Η προβολή και προώθηση του ανοιχτού λογισμικού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την ευρύτερη διάδοσή του μεταξύ των χρηστών Η/Υ.

– Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών ή ιδιωτικών φορέων αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σχετικά με το ανοιχτό λογισμικό και των θεμάτων που άπτονται τόσο αυτού όσο και γενικότερων θεμάτων πληροφορικής.

– Η ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του σωματείου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το ανοιχτό λογισμικό ευρύτερα.

 

Θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα.

 Στη δεύτερη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η αγορά διακομιστή (IBM xServer 346) και η δημιουργία εργαστηρίου. Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης, λειτουργεί πλέον ο διακομιστής ιστού (Λ/Σ FreeBSD 8.0, RAID-Z) στις δικτυακές υποδομές του ιδρύματος και το εργαστήριο με 4 Η/Υ (Ubuntu 10.04 LTS) στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κοζάνης, Παύλου Χαρίση 23.

Ουσιαστικά δημιουργήσαμε αυτά τα δύο χρόνια την κατάλληλη υποδομή για τις μελλοντικές δράσεις μας παράλληλα με την πλούσια αρθρογραφία μελών μας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Διακρίνουμε τον εθελοντισμό σε δράσεις ΕΛ/ΛΑΚ ως μια διεργασία αυτοεκμάθησης, επίπονη και επίμονη μεν αλλά με αξιόλογα ωφέλη, όπως η απόκτηση γνώσης και η κοινωνικοποίηση στην ψηφιακή κοινωνία, απηλλαγμένη από εξώφθαλμες οικονομικές σκοπιμότητες, ματαιοδοξίες και ιδιοτέλειες. Αγωνιστήκαμε για αυτό εντός και εκτός του σωματείου, διατηρώντας ως σήμερα αυτές τις αρχές στο ακέραιο. Οι στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης/προώθησης αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ήδη πολλοί ενεργοί πολίτες της περιοχής μας έχουν γνώση των τεχνολογιών ΕΛ/ΛΑΚ και οι κουβέντες που γίνονται τελευταία αφορούν στη σταδιακή υιοθέτηση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα και την αγορά, προκρίνεται ως εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης μιας "κοινωνικής οικονομίας", με εταιρικά σχήματα ολιγομελή, χαμηλού κόστους και υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας.

 

Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές δράσεις της κοινότητας το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την πρώτη τριήμερη δράση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου με μερικούς φορητούς, δύο βιντεοπροβολείς, φυλλάδια και CD διανομών Linux καταφέραμε να γνωστοποιήσουμε την παρουσία μας στους συμπολίτες μας. Επίσης η τριήμερη εκδήλωση στα πλαίσια των Λασσανείων 2009 στην αίθουσα συνεδρίων "Γκοβεντάρειο" με τίτλο "Διαδικτυακός Πολιτισμός" μας έδωσε την ευκαιρία να προβάλλουμε αυτό το εναλλακτικό οικοσύστημα, αλλά και τις αρνητικές παραμέτρους που οδηγούν στην "κόπωση δικτύωσης" ή την αποξένωση νέων παιδιών μπροστά σε μια οθόνη. Σε αυτή τη δράση συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτές μαζί με τα δύο τριτοβάθμια ιδρύματα και το Δήμο της πόλης. Αναφορικά με τις στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρα Πληροφορικής Και Νέων Τεχνολογίων) Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας συνδιοργανώσαμε δύο συναντήσεις, την 22η και 23η Συνάντηση Εκπαιδευτικών στη Δυτική Μακεδονία σε Θέματα Τ.Π.Ε. με ικανοποιητική προσέλευση.

 

Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον;

Στο εργαστήρι επιθυμούμε σύντομα να ξεκινήσουμε κύκλο εισαγωγικών σεμιναρίων με θέματα την πληροφορική και το διαδίκτυο με ανοικτό λογισμικό βεβαίως. Θα απευθυνθούμε πρωτίστως σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αποκλεισμένες από την κοινωνία της γνώσης και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε Η/Υ. Προετοιμάζουμε δράση σε συντονισμό με τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικής ίνας και τους διασυνδεδεμένους σε αυτό φορείς, όπως τα σχολικά εργαστήρια. Το πλαίσιο της δράσης αφορά στην παραμετροποίηση του δικτύου οπτικών ινών, στην εγκατάσταση διακομιστή με πλατφόρμα(-ες) τηλεκπαίδευσης και στη δημιουργία πρότυπου σχολικού εργαστηρίου. Σαφώς και θα συνεχιστούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις μας. Το Σεπτέμβρη θα συνδιοργανώσουμε την 7η ημερίδα πληροφορικής που θα γίνει στην Κοζάνη. Μετά τις αρχαιρεσίες της λέσχης στις αρχές του Ιούνη, θα συζητήσουμε την υποβολή προτάσεων/υποδείξεων για την επιτάχυνση της μετάβασης του δημόσιου φορέα σε τεχνολογίες ΕΛ/ΛΑΚ, όπου είναι εφικτό βέβαια, καθώς και τη σύσταση ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση συστημάτων και τον προγραμματισμό δικτυακών εφαρμογών.

 

 

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Ελλάδα;

Η σύσταση της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας ΕΕΛ/ΛΑΚ επιτάχυνε αισθητά τις εξελίξεις στη χώρα μας, όπως και η δημιουργία εξειδικευμένων κοινοτήτων και ομάδων, για παράδειγμα η δραστήρια κοινότητα taspython,το κοινοτικό ηλεκτρονικό περιοδικό Ubuntistas, η πλούσια σε εκπαιδευτικούς οδηγούς ιστοσελίδα edutorials.gr. Η πολυεπίπεδη και αποκεντρωμένη φύση του κινήματος ΕΛ/ΛΑΚ επιτρέπει την ποικιλομορφία κοινοτήτων/ομάδων διάσπαρτων στην ελληνική επικράτεια με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και πεδία εξειδίκευσης. Παροτρύνουμε και στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες λοιπόν. Στη χώρα μας η έλλειψη οράματος και η επικίνδυνα "ανεξήγητη" δυσκαμψία της Πολιτείας εμποδίζει τις σοβαρές εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, παρότι κρίνουμε ότι το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν μειονεκτεί πουθενά, συγκρινόμενο με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η αξιοποίηση εν τέλει του διαδικτύου και του ΕΛ/ΛΑΚ είναι ίσως η μοναδική και τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας μας. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια γρήγορη σύνδεση και η γνώση.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Μέσα στο άρθρο υπάρχουν παραπομπές στην ιστοσελίδα της Λέσχης και από τις διάφορες δράσεις της.  Μέσα από το ellak.gr, θα σας ενημερώνουμε με τα νέα της κοινότητες και τις επόμενες δράσεις της.

 


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com