Tοποθέτηση του KLUG σε δελτίο τύπου της Microsoft Ελλάς

klug.pngΜε αφορμή το δελτίο τύπου της Microsoft Hellas που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική με τίτλο: "Το Κέντρο «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft Ελλάς στην Κοζάνη προσφέρει ευκαιρίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες . Δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της", η Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης (KLUG) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

 

Με λύπη διαβάσαμε στο άνωθεν δελτίο τύπου ότι η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία, κολοσσός κλειστού και εμπορικού λογισμικού, πολλάκις κατηγορούμενη για μονοπωλιακές τακτικές από την ίδια την Αμερικανική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρά στη δημιουργία Κέντρου εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και με την "αγαθή" πρόθεση να προσφέρει ευκαιρίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στα πλαίσια της "Κοινωνικής Ευθύνης" της εταιρείας.  

 

Αποδεικνύεται το ρητό που λέει ότι "Όταν δεν έχεις οικονομική ανεξαρτησία, δεν έχεις αντίστοιχα και πολιτική ανεξαρτησία". Ο τζίρος της εταιρείας αυτής παγκοσμίως είναι περίπου το 1/3 του Α.Ε.Π. της Ελλάδος (~100 δις ετησίως). Η γνωστή συμφωνία του πρώην Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, που οι επιμέρους λεπτομέρειές της δεν έχουν κοινοποιηθεί, δέσμευσε το Ελληνικό Κράτος σε τεχνολογίες κλειστών προτύπων/εμπορικού λογισμικού Η/Υ και σε υπέρογκη οικονομική αφαίμαξη. Οι τοπικοί σύμβουλοι της πολυεθνικής αυτής μυριστήκανε κι άλλο άφθονο χρήμα στα πλαίσια του Καλλικράτη και φροντίζουν τώρα να αυτοδιαφημιστούν με ένα κοινωνικό πρόσωπο, ταυτίζοντας τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με το όνομά της. Επέλεξαν τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, γνωρίζοντας επίσης πως αυτές πρόκειται να διογκωθούν λόγω της τρέχουσας τεχνητής "οικονομικής κρίσης" ώστε να μυήσουν και κλειδώσουν (Vendor -Lock-in) κι άλλους συμπολίτες μας στις αδιαφανείς τεχνολογίες τους. Αν ζητηθούν στοιχεία για τα επιχειρήματά μας, ευχαρίστως να τα κοινοποιήσουμε και θα ζητήσουμε περαιτέρω διευκρινήσεις για τις λεπτομέρειες της δράσης «Απεριόριστες Δυνατότητες» και τη σχέση Ελληνικού Κράτους – Microsoft, καλύτερα όμως ας εστιάσουμε παρακάτω σε ένα εναλλακτικό μοντέλο τεχνολογικής ανάπτυξης.

 

Το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), βασισμένο σε ανοικτά – ελεύθερα τεχνολογικά πρότυπα και όχι κλειστές και πανάκριβες πατέντες, προσφέρει ελεύθερα λειτουργικά συστήματα και πληθώρα εφαρμογών. Με απλά λόγια για κάθε θέση εργασίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν χρειάζεται να αγοραστεί η άδεια χρήσης του Λ/Σ (Λειτουργικό Σύστημα) και της σουίτας Γραφείου (κειμενογράφος, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, περιηγητής ιστού, εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, βάσεις δεδομένων κτλ). Προτείνουμε λοιπόν στο Δήμο Κοζάνης, ως επιστημονικό σωματείο, τα εξής:

 

– Την εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων και την υιοθέτηση ΕΛ/ΛΑΚ σε Η/Υ θέσεων εργασίας τμημάτων και επιχειρήσεων του Δήμου.

 

– Την εκμετάλλευση του δακτυλίου οπτικής ίνας για την παροχή ασύρματης πρόσβασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φοιτητές, κατόπιν αίτησης τους.

 

– Την ενίσχυση του εργαστηρίου της Λέσχης στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κοζάνης με υπολογιστές, όχι απαραίτητα τελευταίας τεχνολογίας, μιας και το ΕΛ/ΛΑΚ δεν το απαιτεί, για την πρόσβαση συμπολιτών μας που δεν διαθέτουν Η/Υ στην πληροφορική και το διαδίκτυο.

 

– Τη διοργάνωση σεμιναρίων ουσιαστικών βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής -όχι τυπικών/πιστοποίηση- στους συμπολίτες μας που πραγματικά την έχουν ανάγκη στα πλαίσια της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος.

 

Η Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης θα σταθεί αρωγός σε μια τέτοια πρωτοβουλία του Δήμου μας, διαθέτει μέλη με άρτια επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία σε τεχνολογίες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και διάθεση να προσφέρουν αφιλοκερδώς στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων.

 

Εκ μέρους της Λέσχης Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης, Στεφανίδης Φώτιος, πρόεδρος Δ.Σ

 

Microsoft είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της Microsoft Corp. στις Ηνωμένες Πολιτείες και/ή άλλες χώρες.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com