Εμπειρίες από την χρήση της Οκτάβας στην Σχολή Ικάρων

sxoli_ikaron.pngΟ κ. Αντώνης Ανδρεάτος, καθηγητής του Τομέα Πληροφορικής της Σχολής Ικάρων, μας έστειλε τις εμπειρίες του σχετικά με την προσπάθεια χρήσης ανοικτού λογισμικού στην εκπαιδευτική διαδικασία της Σχολής Ικάρων, και ειδικότερα στην χρήση της Οκτάβας (Octave).

 

Χρησιμοποιώ το Matlab εδώ και χρόνια και το θεωρώ κορυφαίο στον τομέα του. Το 2008 άκουσα για την "Οκτάβα". Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ήταν ΕΛΛΑΚ και δωρεάν και θελήσαμε να την δοκιμάσουμε με τον καθηγητή του μαθήματος της Προσομοίωσης, κ Λερό Απ., αν καλύπτει τις ανάγκες μας. Βλέπετε, οι πολλές άδειες Matlab κατ' έτος για τους φοιτητές συνοδεύονται από ένα σημαντικό κόστος και μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε λίγο, το μαύρο παράθυρο γραμμής εντολών της Οκτάβας για Windows δεν τραβούσε τους φοιτητές… δεν υπήρχε βιβλιογραφία στα ελληνικά… κι εμείς δεν είμασταν πολύ εξοικειωμένοι. Ο διαθέσιμος κώδικας Matlab από προηγούμενα έτη δεν έτρεχε πάντοτε, έβγαζε σφάλματα που δεν ξέραμε πώς να τα ξεπεράσουμε… αλλά επιμείναμε, γνωρίσαμε καλύτερα την Οκτάβα, βρήκαμε κάποια ηλ. βιβλία στο Διαδίκτυο, ύστερα γράψαμε δικά μας προγράμματα εξ αρχής στην Οκτάβα. Μετά ανακαλύψαμε μια μεγάλη ποικιλία εργαλειοθηκών που είναι όλες δωρεάν!

Στη συνέχεια περάσαμε σε περιβάλλον Λίνουξ [Ubuntu], μαζί με την Οκτάβα εγκαταστήσαμε και το QtOctave. Τα πράγματα ήσαν τώρα πολύ πιο εύκολα: εύκολη η εγκατάσταση με το Synaptic, ωραιο το γραφικό περιβάλλον QtOctave, μεγάλη ποικιλία εργαλειοθηκών (περίπου 80). Ανέβηκε στην υπόληψη των φοιτητών μας. Λειτουργεί μια χαρά, μας έλυσε τα χέρια και μας γλύτωσε από την γραφειοκρατεία και τα έξοδα. Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που δεν διαθέτει η Οκτάβα σε σχέση το Matlab για τις δικές μας ανάγκες, είναι το (κορυφαίο) Simulink και το εργαλείο δημιουργίας GUI ("Guide"). Ελπίζουμε να δούμε σύντομα στο μέλλον κάτι αντίστοιχο στην Οκτάβα.

 

Στον δικτυακό τόπο της κοινότητας (http://t-h.wikispaces.com/) μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την χρήση του Ανοικτού Λογισμικού στην Σχολή Ικάρων και υπάρχει ειδική ενότητα Octave, που περιέχει παρουσιάσεις, κώδικα και εκπαιδευτικές σημειώσεις για την Οκτάβα.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com