Η κοινότητα sidux.gr

siduxgr.pngΥπάρχουν αρκετές κοινότητες, που λειτουργούν διαδικτυακά και επιτελούν το έργο της διάδοσης του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού, χωρίς τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η ύπαρξη φυσικού χώρου δραστηριότητας. Μία από αυτές είναι και η κοινότητα sidux.gr που θα παρουσιασθεί σε αυτό το άρθρο. Ο κ. Ντινης Ιορδάνης, θα μας μιλήσει για την κοινότητα που συμμετέχει, για να έχουμε μια εικόνα της προσπάθειάς τους και του τι κάνουν γενικότερα και πως λειτουργούν.

 

 

Πείτε μας δυό λόγια για την κοινότητά σας, πως και πότε δημιουργήθηκε.

Την ιδέα και την υλοποίηση την οφείλουμε στον Grigoris Grigris,ο οποίος ξεκίνησε την κοινότητα με όνομα http://sidux-gr.forumc.biz/portal.htm όπως και ένα κανάλι στο irc.

 

Στην συνέχεια πρότεινα στα παιδιά να αγοράσουμε το όνομα (domain) και να κάνουμε κατι καλύτερο.Ο Grigris όπως και ο edhunder δέχτηκαν και  αγοράσαμε το domain. Έτσι στης 07-10-2008, δημιουργήσαμε την Ελληνική Kοινότητα του Sidux όπου και ενσωματώσαμε και το Ελληνικό Εγχειρίδιο του sidux. Υποστηρίζουμε το Ελεύθερο Λογισμικό όπως θα δείτε και στον ιστοχώρο μας από τα διάφορα βίντεο αλλά και του ελεύθερου λογισμικού που χρησιμοποιήσαμε για την δημιουργία του.

 

θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα.

 

Στην αρχή οι κοινότητα αποτελείτο από πολύ λίγα μέλη. Σιγά σιγά άρχισαν να αυξάνονται. Θεωρήσαμε πρέπον να δημιουργήσουμε και ενα μικρο wiki (http://wiki.sidux.gr/) με σκοπό την εύκολη εύρεση συχνών ερωτήσεων. Αρκετά μέλη όπως luckyb, sng και άλλοι βοήθησαν στην υλοποίηση και μετάφραση στα ελληνικά του ιστοχώρου .Όπως και με την ανάρτηση κάποιων οδηγών “How to”.Στη συνέχεια δημιουργήσαμε μια κατηγορία για τους μικρούς μας προγραμματιστές όπου μπορούν να παρουσιάσουν-δεχτούν βοήθεια-τον εφαρμογών που θέλουν να αναπτύξουν ή έχουν αναπτύξει, πέρα απο το γνωστό σε όλους μας luckyb. Θα την βρείτε στις λήψεις μας “Projects Χρηστώνhttp://sidux.gr/forum/downloads/?cat=2 Έχουμε πλέον και ανάμεσα μας έναν από τους dev του sidux τον Edhunder ο οποίος ενσωμάτωσε ένα Bot στο #sidux-gr (irc) και "εργάζεται" πάνω στον installer του sidux.

 

Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές δράσεις της κοινότητας το τελευταίο διάστημα

 

Δυστυχώς οι δράσεις μας είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Θα θέλαμε να τυπώσουμε κάποια cd με sidux,να βρεθούμε σε Συνέδρια ΕΛ/ΛΑΚ όπου κάποια απο τα μέλη μας έχουν παραβρεθεί.Ο edhunder έχει κάποιες δράσεις στην Γερμανία όπου είναι και το κέντρο του sidux, λόγο περιορισμένου χρόνου όμως δυσκολεύεται να μας παρουσιάσει κάποια πράγματα που είδε-άκουσε-έπραξε εκεί.

 

Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον;

 

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε σχέση με το sidux. Να υπάρχει ένα περίπτερο για όσους ασχολούνται με αυτό και να παίρνουν όποια βοήθεια χρειάζονται και μπορούμε να προσφέρουμε. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα Ελληνικό sidux με kde lite μιας και το kde full είχε και Ελληνικά. Λόγω κάποιων δυσκολιών αλλά και της φύσης του sidux (rolling release) δυστυχώς δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε.Βέβαια υπήρχαν κάποιες προσπάθειες αλλά τα σπασμένα πακέτα δεν μας το επέτρεπαν.

 

Πως βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Ελλάδα;

 

Νομίζω πως μεγαλώνει μέρα με την μέρα και αυτό είναι χαρμόσυνο. Όπως είπαμε και παραπάνω στηρίζουμε και προωθούμε το ελεύθερο λογισμικό.Θα ήταν μια μεγάλη νίκη απέναντι όχι μόνο του κλειστού κώδικα αλλά και της κλειστής νοοτροπίας να ενεργήσουν ενωμένες όλες οι κοινότητες με έναν κοινό στόχο τον οποίο λίγο πολύ όλες έχουν. Χάρη στην μη κερδοσκοπική Εταιρία ΕΕΛ/ΛΑΚ αλλά και τον διαφόρων άλλων lug (Κοζανης,Πτολεμαιδας κ.λ.π.), το Ελεύθερο Λογισμικό είναι σε μια εποχή άνθησης και προώθησης και θα ήταν θετικό να μπορούμε να το προωθήσουμε και να το διαδόσουμε όλοι μας ιδίως τώρα που το Ελληνικό κράτος έχει ανάγκη απο χρήματα και νομιζω πως έχει να κερδίσει πολλά.

 

Αναφερθείτε σε οτιδήποτε επιθυμείτε να διαδοθεί για την κοινότητά σας.

 

Αν είστε χρήστης sidux τότε ελάτε να βοηθηθείτε ή βοηθήσετε και εσείς με τον τρόπο σας για την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού και του sidux.Aν πάλι προτιμάτε άλλη διανομή ελάτε να μας πείτε τους λόγους της επιλογής σας. Θα χαρούμε να σας δούμε και να ακούσουμε τις απόψεις σας. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας που μας στήριξαν οικονομικά.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

 

Η κοινότητα (από τα στατιστικά του forum) αριθμεί 170 περίπου μέλη. Η διανομή sidux δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στην χώρα μας. Για όσους ενδιαφέρονται να την γνωρίσουν, δεν έχουν παρά να περάσουν από την διεύθυνση http://www.sidux.gr, να γνωριστούν με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, και να έχουν μιά επαφή με τις δυνατότητες και ιδιότητες της διανομής.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com