Ολοκληρώθηκε η 7η ημερίδα Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας

hmerida7.jpgΗμερίδες για την πληροφορική γίνονται σε όλη την Ελλάδα, σιγά-σιγά, σε αυτές αρχίζουν να υπάρχουν ομιλίες και παρουσιάσεις που αφορούν το ΕΛ/ΛΑΚ. Ο κ. Φώτης Στεφανίδης Γ. Γραμματέας της Λέσχης Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης μας έστειλε μια μικρή αναφορά με την διεξαγωγή της.

Την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα η 7η ημερίδα Πληροφορικής με θέμα "Λογισμικό στην εκπαίδευση". Η συμμετοχή της Λέσχης Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης, ως συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε και ερμηνεύσουμε τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της παιδείας -σε όλες τις βαθμίδες- για τη χρήση της πληροφορικής ως βοηθητικού εργαλείου διδασκαλίας, εκτός από τη διδασκαλία της μεμονωμένα ως μάθημα.


Πρόκειται για μια διεργασία ιδιαίτερα επίπονη στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των τεχνολογιών πληροφορικής. Εδώ αρχίζουν να διαφαίνονται τα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ, λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής του, στο χώρο της παιδείας. Η συμμετοχική ανάπτυξη λογισμικού από τους διδάσκοντες διαφόρων ειδικοτήτων/δεξιοτήτων εισάγει ένα νέο μοντέλο διδασκαλίας καθιστώντας το χρήστη (μαθητή, καθηγητή) συνδιαμορφωτή της γνώσης.

Η κοινωνική δικτύωση σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω έξυπνων κινητών συσκευών, συνιστά μια ακόμη μικρή επανάσταση των Τ.Π.Ε. Οι διδάσκοντες πολλές φορές αντικρύζουν αμήχανα τα νέα αυτά δεδομένα, μη μπορώντας πολλές φορές να τα ερμηνεύσουν παιδαγωγικά. Εδώ καλείται το Υπουργείο Παιδείας να παίξει ακριβώς το ρόλο του, εξοπλίζοντας τους διδάσκοντες με την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση αλλά και τα εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ, ώστε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του εκπαιδευτικού στην τάξη.

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν για τις τεχνολογίες ΕΛ/ΛΑΚ που προωθούμε, όμως δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη και τον απαιτούμενο κεντρικό συντονισμό ώστε να τις ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική διεργασία και στις συνήθως μεμονωμένες αλλά αξιόλογες προσπάθειές τους.Στο συνέδριο δοκιμάστηκαν επιτυχώς οι δωρεάν υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης της ημερίδας μέσω κινητού με Λ/Σ Android.

Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης,

Στεφανίδης Φώτιος, γ. γραμματέας Δ.Σ.

 

Η Λέσχη Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Κοζάνης δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και υποστηρίζει την διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ. Περισσότερα για την λέσχη στην διεύθυνση  http://klug.gr/

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com