Απολογισμός Συνεδρίου ΕΛ/ΛΑΚ στην Κύπρο

ubuntucydotorg.png Η κοινότητα UbuntyCy , διοργάνωσε για πρώτη φορά, μετά από τα πάρτυ κυκλοφορίας του Ubuntu, Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ στην Κύπρο. Η κοινότητα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ομίλου Νέων Τεχνολογιών του ΤΕΠΑΚ, στο κτήριο Ανδρέας Θεμιστοκλέους (Παλιό Κτηματολόγιο) του ΤΕΠΑΚ, διοργάνωσε στις 6 Οκτωβρίου το Συνέδριο Ελ/ΛΑΚ 2010 στην Κύπρο.

 

Το πρόγραμμα ήταν αρκετά ενδιαφέρον καθώς κάλυπτε μιά μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως :

Εισαγωγή στο Ελεύθερο Λογισμικό

Συστοιχίες Linux

Ελεύθερο Λογισμικό: Παρελθόν, Παρόν, και Μέλλον

Προβολή της επικής ταινίας μικρού μήκους, με άδεια Creative Commons, “Sintel”

Έγιναν και τα παρακάτω εργαστήρια:

Παρουσίαση του Γραφικού Περιβάλλοντος του Ubuntu 10.04.

Ακαδημαϊκές Εφαρμογές για Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Μηχανική.

 

Η προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική. Η επιλογή την ημέρας (Τετάρτη), έγινε για να προσεκλυσθούν περισσότεροι φοιτητές. Εμφανίσθηκαν νέοι επισκέπτες και γνώρισαν το ΕΛ/ΛΑΚ. Την εκδήλωση βοήθησαν οι φοιτητές του Ομίλου Νέων Τεχνολογιών του ΤΕΠΑΚ, για την έκδοση των ανακοινώσεων και την προβολή της τανίας “Sintel”. Η αίθουσα χωρητικότητας 120 ατόμων ήταν μισογεμάτη. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Θεόδοτο Ανδρέου (που είχε την καλωσύνη να μας στείλει τις λεπτομέρειες για αυτό το άρθρο) και ήταν μια εισαγωγή στην ιστορία και εξέλιξη του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Το θέμα έχει εξαντληθεί σε παλιότερες παρουσιάσεις αλλά είναι χρήσιμο οι νέοι άνθρωποι που μπορεί να παρακολουθούν το συνέδριο να μαθαίνουν τα βασικά.

 

Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από τον Γρηγόρη Χρυσάνθου και έιχε θέμα τις Συστοιχίες κυρίως με Linux. Μίλησε για το θεωρητικό κομμάτι αλλά υπέδειξε και κάποια χρήσιμα εργαλεία και διανομές τα οποία κάνουν το κτίσιμο μια συστοιχίας πιο προσιτό σε λιγότερο έμπειρους χρήστες. Η τρίτη παρουσίαση έγινε στα Αγγλικά από τον Leonid Mamchenkov. Αν και διάρκεσε περισσότερο από τον προκαθορισμένο χρόνο ήταν αρκετά χρήσιμη γιατί εξήγησε πως οι αντιπαραθέσεις και εμμονές του παρελθόντος έπαψαν να έχουν σημασία και πλέον μπορούμε να ασχοληθούμε με πιο ουσιαστικά θέματα. Στο τέλος προβλήθηκε και η ταινία του Ιδρύματος Blender «Sintel». Δυστυχώς λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος άναψαν τα φώτα στα μισά της προβολής και δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε την ταινία.

Στα εργαστήρια λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν έγιναν μακροσκελείς παρουσιάσεις. Παρουσιάστηκαν στα γρήγορα κάποιες εκπαιδευτικές εφαρμογές. Στην εκδήλωση διανεμήθηκαν 70 DVD που περιείχαν την βασική έκδοση του Ubuntu 10.04.1 μαζί με κάποιες επιπρόσθετες εκπαιδευτικές και επιστημονικές εφαρμογές για όλες της βαθμίδες της εκπάιδευσης.

Η εκδήλωση κινηματογραφήθηκε από την Ομάδα Πολυμέσων της Υπηρεσίας Συστημάτων και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και το βίντεο έχει ανέβει στο web.archive.org.

Eυχαριστίες:

* Στην Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ για τη στήριξή τους

* Στους φοιτητές του Ομίλου Νέων Τεχνολογιών του ΤΕΠΑΚ

* Στους «Συνήθεις Ύποπτους» του ubuntucy

* και φυσικά σε όλους εκείνους που ήρθαν στην εκδήλωση και τους ανθρώπους που την προώθησαν.

Η κοινότητα UbuntuCy, έχει ξεκινήσει δυναμικά να δραστηριοποιείται στην Κύπρο για την διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ. Μετά τα πρώτα βήματα, που είναι πάντα δύσκολα όταν αρχίζει κάτι στην αρχή, η συλλογή εμπειρίας βοηθάει στην περισσότερη δραστηριοποίηση και αποτελεσματικότητα των ενεργειών. Το συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ στην Κύπρο, είναι ένα σημάδι ότι και στο νησί, το μέλλον του ΕΛ/ΛΑΚ διαφαίνεται λαμπρό.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com