Η γιορτή του Public Domain

publicdomainday.pngTo Public Domain, είναι η κατάσταση που περιέρχονται τα πνευματικά έργα, όταν λήξη η περίοδος προστασίας τους. Κάθε χρόνο πάρα πολλά έργα γίνονται δημόσιο “κτήμα” (ελεύθερα για χρήση από όλους), καθώς έχουν περάσει δεκαετίες από τον θάνατο των δημιουργών τους. Η πρώτη Ιαναουαρίου κάθε έτους είναι η μέρα που λήγει το χρονικό διάστημα προστασίας των έργων από τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. Καλούμαστε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι την συγκεκριμένη ημέρα, κάθε έτους, πολλά πνευματικά έργα ελευθερώνονται και γίνονται διαθέσμα σε όλους.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η ανθρώπινη εξέλιξη βασίζεται στην γνώση παλαιοτέρων ανθρώπων, και η απελευθέρωση των έργων, δίνει την δυνατότητα, να βελτιωθούν και να χρησιμοποιηθούν από άλλους για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός εάν δεν υπήρχε το Public Domain. Για κάθε τι που κατασκευάζεται θα έπρεπε να πληρωθούν δικαιώματα σε απογόνους των δημιουργών, και αυτό θα εμπόδιζε την εξέλιξη.

 

Το Public Domain, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας κοινός θησαυρός. Τα έργα που εμπίπτουν στην αναφερόμενη κατηγορία, γίνονται δομικά στοιχεία για νέες δημιουργίες. Ένα ποιήμα μπορεί να γίνει ένα τραγούδι, μια νουβέλα μπορεί να γίνει το σενάριο μιάς ταινίας. Κάποιος θα μπορούσε να κάνει μιά πολύ όμορφη βιβλιοδεσία και να πουλήσει (με σκοπό το κέρδος), ένα έργο που έχουν λήξει τα δικαιώματά του. Ο δικτυακός τόπος που έχει δημιουργηθεί για να υποστηρήξει την διάδοση της γιορτής του Public Domain, είναι μιά προσπάθεια του COMMUNIA, του Ευρωπαϊκού θεματικού δικτύου στο ψηφιακό Public Domain με την ειδική στήριξη του Open Knowledge Foundation. Ο σκοπός είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τον ρόλο του Public Domain.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο:http://publicdomainday.org/

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com