StatDataCamp 2010

stats.pngΤην Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στο Τεχνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο μικρό αμφιθέατρο, έγινε το StatDataCamp. To StatDataCamp, είναι ένα εργαστήριο για την χρήση δεδομένων από την EuroStat και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Το πρόγραμμα ήταν ενδιαφέρον και παρουσιάσθηκαν εργαλεία και υποδομές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση και χρήση στατιστικών δεδομένων. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Μιχάλη Αλεξάκη – ΙΠΣΥΠ/ΕΚ “Αθηνά” και αφορούσε το λογισμικό δικτύου CKAN, για τη διάθεση ανοικτών δεδομένων.

 

Περιγράφηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου η μοντελοποίηση των δεδομένων και η ευκολία αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Η αλληλεπίδραση με την μηχανή είναι εύκολη μέσω Rest API. Οτιδήποτε μπορεί να αναζητηθεί από ένα χρήστη, μπορεί να αναζητηθεί και από ένα λογισμικό, που διευκολύνει την αυτοματοποίηση αναζητήσεων και παροχή ταξινομημένης και επεξεργασμένης πληροφορίας. Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης OpenID για την πιστοποίηση των χρηστών.

 

Στην συνέχεια ο κ . Θοδωρής Στρατιώτης μας παρουσίασε την Ανάπτυξη scrappers για το άνοιγμα δημόσιας πληροφορίας. Αναφέρθηκαν οι αρχές διανομής δεδομένων και η σημαντικότητα να είναι ο τρόπος διανομής φιλικός για την αναζήτηση μέσω μηχανών. Προτάθηκε η χρήση λογισμικού scrapers και παρουσιάστηκε το εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού Scraper. Τονίσθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την χρήση λογισμικού Scraper.

 

Η περισσότερο μακροσκελής ομιλία και η πιο σημαντική ήταν η παρουσίαση της Μεθοδολογίας Συλλογής και Διάθεσης Δεδομένων από την ΕΛΣΤΑΤ από τον κ. Νικολαιδη Ιωάννη, Προιστάμενο του Τμήματος Μεθοδολογίας και Μελετών της ΕΛΣΤΑΤ. Παρουσιάσθηκε ο σκοπός ύπαρξης της Αρχής, οι ανάγκες που καλύπτει και το νομικό πλαίσιο που την διέπει. Η στατιστική αρχή δεν υπάγεται σε κάποιο υπουργείο αλλά είναι ανεξάρτητη αρχή που υπάγεται στην Βουλή. Έγινε αναφορά στις διάφορες μεθόδους συλλογής στατιστικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον νόμο, διάφορες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στοιχεία στην Αρχή. Ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο, είναι η εμπιστευτικότητα καθώς δεν μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να αποκαλύπτουν τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο στατιστικό δείγμα. Παρουσιάστηκε η δομή μεταδεδομένων EURO-SDMX για τα στατιστικά δεδομένα.

 

Η επόμενη ομιλία από τον κ. Ξενοφών Παπαδόπουλο, αφορούσε τα Ανοιχτά Δεδομένα στο πρόγραμμα Διαύγεια. Περιγράφηκαν οι ελευθερίες που πρέπει να έχει κάποιο περιεχόμενο για να θεωρηθεί ελεύθερο και παρουσίασαν οι κανόνες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η τελευταία ομιλία από τον κ. Πρόδρομο Τσιαβό, London School of Economics, αφορούσε τις Διαφορετικές άδειες και μοντέλα για τη διανομή ανοιχτών δεδομένων. Περιγράφηκαν οι άδειες χρήσης Creative Commons και οι ανοικτές άδειες δεδομένων. Τονίσθηκε η διαφορά της αποθήκευσης και της διάδοσης των δεδομένων, όπως και το μικρό κόστος διάθεσης που έχουν τα ανοικτά δεδομένα.

 

Η συμμετοχή σε τέτοια εργαστήρια, όπου η ανταλλαγή απόψεων είναι πηγή γνώσης, κατά την αποχώρηση όλοι έχουν το αίσθημα ότι φεύγουν περισσότερο ενημερωμένοι και πλουσιότεροι σε γνώσεις.

 

 

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com