Reprap.org εκτυπωτής τριών διαστάσεων

reprap.pngΌταν αρχίζουν να εφαρμόζονται οι αρχές του ΕΛ/ΛΑΚπέρα από τον στενό χώρο του λογισμικού, συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα. Η συνεργατικότητα, η ευκολία διάδοσης και προσθήκης δυνατοτήτων, και όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η συλλογική δουλειά δημιουργεί καινοτομίες και τεχνολογική εξέλιξη. Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε δει το ελεύθερο υλικό Arduino. Χρησιμοποιώντας το Arduino σαν πλατφόρμα, δημιουργήθηκε ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που μπορεί να τον έχει ο κάθε ένας όπως έχουμε και έναν εκτυπωτή, ή ένα Fax.

 

 

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις από κάποιο υλικό που έχει την δυνατότητα να λιώνει ώστε να μπορεί να πάρει μετά την ψύξη του ένα άλλο σχήμα. Το σημαντικό είναι ότι ο εκτυπωτής αυτός έχει εξαρτήματα από πλαστικό που μπορεί ο ίδιος να αναπαράγει ώστε να κατασκευαστεί και δεύτερος. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής είναι ένα έργο που βασίζεται στις αρχές του ΕΛ/ΛΑΚ. Όλα είναι διαθέσιμα/ανοικτά. Τα μηχανολογικά σχέδια, τα ηλεκτρονικά σχέδια και ο κώδικας που εκτελείται από τους μικροελεγκτές.

 

Ο σκοπός του έργου Reprap.org, είναι να δημιουργήσει μηχανές που να μπορούν να αναπαραχθούν. Χρησιμοποιείται ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης σε υπολογιστή και στην συνέχεια ο εκτυπωτής αναλαμβάνει να κατασκευάσει το αντικείμενο. Στην ιστοσελίδα του έργου εκτός από όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε, κάποιος μπορεί να βρει έτοιμα αρχεία υλικών για κατασκευή που έχουν φτιάξει κάποιοι, που με την σειρά τους τα μοιράζονται ελεύθερα. Στα σχέδια που υπάρχουν αυτή την στιγμή, περιλαμβάνονται γρανάζια, ποτήρια κρασιού, εξαρτήματα του ίδιου του εκτυπωτή, θήκη στήριξης κινητού τηλεφώνου/Ipad για τα αυτοκίνητο, χερούλια πόρτας και πολλά άλλα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: http://www.reprap.org/.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com