Νηρέας: Μετάβαση σε Open Source

nirefs.pngΣτο πλαίσιο της δράσης “Ημέρες Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα“, παρουσιάστηκε από τον κ. Παναγιώτη Καραμπέρη τα βήματα που έγιναν στον Νηρέα για την μετάβαση του λογισμικού τους σε ΕΛ/ΛΑΚ. Η μετάβαση είναι μιά διαρκής δράση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να εξελίσσεται αυτή την στιγμή. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2008 και ο κ. Καραμπέρης μας παρουσίασε τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους που υιοθετήθηκαν.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από το τμήμα μηχανοργάνωσης όπου ο μικρός αριθμός εργαζομένων αφιέρωσε χρόνο από τον ελέυθερο χρόνο του για να γίνει μια παρουσίαση στο ΔΣ της εταιρείας για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ΕΛ/ΛΑΚ στην επιχείριση. Το ΔΣ έδειξε ενδιαφέρον, και σημαντικό ρόλο έπαιξε το πλεονέκτημα το κόστους για να δοθεί η έγκριση για την μετάβαση. Το έργο της μετάβασης ξεκίνησε πιλοτικά από το τμήμα μηχανοργάνωσης και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους τους χρήστες της εταιρείας.

Αφού διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία κατά την μετάβαση, ο πρώτος τομέας που θα γινόταν η επέμβαση ήταν η το λογισμικό γραφείου και επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το λογισμικό που επιλέχθηκε ήταν το OpenOffice.org και το Thunderbird Ο διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλατφόρμας συνεργατικότητας επιλέχθηκε να είναι το Zimbra  Ένας σημαντικός παράγων που έπαιξε ρόλο για την χρήση του Zimbra ήταν και ο αξιόπιστος συνεργάτης στην Ελλάδα, για να υπάρχει υποστήριξη.

Η μετάβαση των χρηστών ξεκίνησε από τα απομακρυσμένα σημεία, που είχαν και μικρότερες απατήσεις, σχετικά με την πολυπλοκότητα των αρχείων, ώστε να μην υπάρχουν απαιτήσεις για μετατροπές στα αρχεία.  Για την διαφύλαξη της λειτουργικότητας όμως παρέμεινε η χρήση του παλαιότερου λογισμικού όπου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το νέο σε υπάρχοντα αρχεία. Μέσα σε δύο εβδομάδες έγινε η δοκιμαστική χρήση και η αξιολόγηση της χρήσης στα απομακρυσμένα σημεία, και δόθηκε το “πράσινο φως”, για την μετάβαση και στα κεντρικά.

Αυτή την στιγμή το 60-70% των χρηστών στην εταιρεία χρησιμοποιεί ΕΛ/ΛΑΚ για τις λειτουργίες που αναφέρθηκαν. Η μετάβαση είναι ένα έργο σε εξέλιξη και σχεδιάζεται να γίνει μετάβαση και σε άλλους τομείς της εταιρείας, αργότερα, μετά από αναζήτηση και μελέτη του μηχανογραφικού τμήματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση “Ημέρες Συνεργασίας” υπάρχουν στη σχετική σελίδα .

 

 

 

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com