POLITEIA 2.0 – DEMOCRACY REBORN

Tα μέλη του συνεργατικού σχηματισμού που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τα projects Imagine The City, IDEA|TOPOS και ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ σχεδίασαν την πρόταση με τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 / POLITEIA 2.0» με δύο αντικειμενικούς στόχους. Αφενός την επανεξέταση της ‘δημοκρατίας’ και των εφαρμογών της και αφετέρου την καθιέρωση της Αθήνας ως διεθνές κέντρο δημοκρατίας και καινοτομίας στη φιλοσοφία και την πολιτική επιστήμη. Η «POLITEIA 2.0» απέσπασε το βραβείο κοινού στην τελική φάση του διαγωνισμού κοινωνικής καινοτομίας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29.11.2012 στο συνεδριακό κέντρο Abbaye de Neumünster στο Λουξεμβούργο.

Η «POLITEIA 2.0» είναι μία κοινωνική πλατφόρμα (ψηφιακή και φυσική), η οποία βασίζεται στο παράδειγμα του internet και το πέρασμα από το Web 1.0 στο Web 2.0. Με γνώμονα την εξέλιξη του internet, η «POLITEIA 2.0» αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μία ανάλογη προσαρμογή στη λειτουργία και τη διαδικασία της διακυβέρνησης, καθώς και στο σύστημα λήψης των αποφάσεων. Οι βασικοί άξονες-στόχοι της πρότασης είναι οι εξής: α) να χαρτογραφήσει και να δικτυώσει άτομα, οργανισμούς και σχετικές πρωτοβουλίες, β) να συγκεντρώσει με συστηματικό και δομημένο τρόπο πάσης φύσεως σχετικό υλικό (άρθρα, μελέτες, νόμους, διαδικασίες, πρακτικά, σχόλια κτλ), να επεξεργαστεί το υλικό αυτό, να το επαναχρησιμοποιήσει και να το διανείμει και γ) να πραγματοποιήσει διάφορες σχετικές δράσεις στο δημόσιο χώρο (συνέδρια, ομάδες εργασίας, βιωματικά παιχνίδια, θεματικά πάρκα και διαδρομές, κέντρα ενημέρωσης πολιτών κτλ), προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών. Η όλη πρόταση διέπεται από τις αρχές της «ανοιχτότητας» και κάθε της λειτουργία προωθεί και στηρίζεται σε ανοιχτές εφαρμογές συμμετοχικού σχεδιασμού (χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, χρήση ανοιχτών αδειών περιεχομένου, δημιουργία ανοιχτής κοινότητας, ανοιχτή και διαφανή διαδικασία χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του κοινού κτλ).

Η αναδόμηση της ελληνικής κοινωνίας ξεκινά από τους ίδιους της τους πολίτες. Η πλατφόρμα www.politeia2.com και η σχετική καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης “Πολίτες 2.0” (Πολίτες 2ης γενιάς) προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2013, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος του Πολίτη. Η «POLITEIA 2.0» σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο διαθέσιμο σε όλους, προκειμένου η συμμετοχή να γίνει αξίωμα και βασική αρχή της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Σχετικά links:

https://www.facebook.com/Polites2Citizens2?ref=ts&fref=ts

http://institute.eib.org/2012/10/10/social-innovation-tournament-3/

http://www.politeia2.com/signup/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com