SUCRE: Προωθώντας τη χρήση νέων εφαρμογών cloud computing ανοικτού κώδικα

Νέες εφαρμογές για την ευρεία υιοθέτηση λύσεων cloud computing ανοικτού κώδικα θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το SUCRE, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το cloud computing (υπολογιστικό νέφος) θεωρείται το κλειδί στην ενδυνάμωση κατανεμημένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών. Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη μοντέλων και υπολογιστικών εφαρμογών ανοικτού κώδικα. Οι αλληλεπιδράσεις τους όμως δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί και αξιοποιηθεί πλήρως. To SUCRE έρχεται να προωθήσει και να υποστηρίξει τη διερεύνηση αυτή.
Το SUCRE θα υποστηρίξει, επίσης, ένα διεθνή διάλογο για τα “καυτά” θέματα της φορητότητας και της διαλειτουργικότητας των δεδομένων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ και την Ιαπωνία. Τέλος, θα διερευνήσει και θα προτείνει τα μέσα για την ενίσχυση της υϊοθέτησης λύσεων cloud computing ανοικτού κώδικα από τους βασικούς ενδιαφερόμενους.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω, το SUCRE θα εμπλέξει δύο κοινότητες χρηστών, των οποίων οι τωρινές και μελλοντικές υπολογιστικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται πολύ καλά από λύσεις cloud computing ανοικτού κώδικα: τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για δύο θεματικές περιοχές μεγάλης σημασίας για την κοινωνία.
Το SUCRE θα παρουσιάσει για κάθε περιοχή, μια έκθεση με ολοκληρωμένες προτάσεις, η οποία θα αναλύει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα και τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και νομικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητικής κοινότητας και βιομηχανίας, καθώς και μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων SUCRE ΕΕ – Ιαπωνίας, που αποτελείται από επιφανή στελέχη και ερευνητές με μεγάλη εμπειρία στους χώρους του Διαδικτύου των υπηρεσιών cloud computing, και των εφαρμογών ανοικτού κώδικα.
Μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση των “5-βημάτων”, το SUCRE θα δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων των κοινοτικών έργων στους τομείς του cloud computing και ανοικτού κώδικα, και που αποτελείται από: Στοχευμένα εργαστήρια, Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, Φόρουμ Νέων Ερευνητών, Εκδόσεις (συγκριτική μελέτη, περιοδικό, φυλλάδια), Ευρύ φάσμα συμπληρωματικών δραστηριοτήτων προώθησης (ιστοσελίδα, βίντεο, συνεντεύξεις, και της κοινότητας οικοδομική δραστηριότητα).
Μια από τις δράσεις του έργου είναι και η παραγωγή μιας περιοδικής έκδοσης, με τίτλο SUCRE CloudSource Magazine, σχετικά με θέματα cloud computing και ανοικτού κώδικα (υποβολή άρθρων για αξιολόγηση, για το πρώτο τεύχος του περιοδικού: 26 Ιανουαρίου 2013).
Το SUCRE ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012 και θα διαρκέσει 24 μήνες. Συμμετέχουν εταίροι από Ελλάδα, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ενώ επικεφαλής φορέας είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής Αλ. Δελής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sucreproject.eu, info@sucreproject.eu, τηλ.: 210 727 5188
και
http://www.ekt.gr, με πληροφορίες από Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com