Μετάβαση στη χρήστη της εφαρμογής γραφείο Open Office από όλους τους χρήστες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εδώ και ένα χρόνο το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει πάρει την απόφαση για μετάβαση στη χρήση της εφαρμογής γραφείου OpenOffice από όλους τους χρήστες του Πανεπιστημίου. Έπειτα από σχετική εισήγηση, που έγινε από τον Αντιπρύτανη Υποδομών, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκρίνει την ανανέωση των αδειών χρήσης της Microsoft και να υπάρξει βαθμιαία μετάβαση (όπου αυτό είναι δυνατό) των συστημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό, ξεκινώντας από τις εφαρμογές γραφείου.
Τα οφέλη από αυτή τη μετάβαση είναι πολλαπλά, μείωση του λειτουργικού κόστους και χρήση ανοιχτής μορφής αρχείων ανεξαρτήτως υπολογιστικής πλατφόρμας. Έχει αποδειχθεί ότι η επιστημονική πρόοδος έχει ανάγκη από ανοιχτά πρότυπα και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη δραστηριότητα για την υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων.
Πιο συγκεκριμένα για την ομαλή μετάβαση η πρόταση ήταν να γίνει, ταυτόχρονα για όλο το Πανεπιστήμιο, σε τρεις φάσεις για τις εφαρμογές γραφείου. Επειδή το OpenOffice υπήρχε ήδη εγκατεστημένο σε αρκετούς προσωπικούς υπολογιστές στο πανεπιστήμιο προτάθηκε να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο λογισμικό για όλο το Πανεπιστήμιο. Στην πρώτη φάση, η οποία ήταν η φάση εξοικείωσης, θα γινόταν η εγκατάσταση του OpenOffice σε όλους τους υπολογιστές, χωρίς να καταργείται το υπάρχον λογισμικό από τη Microsoft ώστε όλοι να μπορούν να εργάζονται και να διαβάζουν σε έγγραφα ODF (Open Document Format). Κατά τη δεύτερη φάση το ODF γίνεται η κύρια μορφή αρχείου εφαρμογής γραφείου ενώ κατά την τρίτη φάση απεγκαθίσταται εντελώς η εφαρμογή Microsoft Office από όλους τους υπολογιστές. Στο μεταξύ λαμβάνεται πρόνοια, ώστε όλα τα αρχεία των οποίων η φύλαξη είναι αναγκαία να μετατραπούν και σε ODF.
Σε όλες τις φάσεις για τα εξερχόμενα έγγραφα είχε αποφασιστεί η χρήση του μορφότυπου PDF (Portable Document Format), ενώ για την επεξεργασία των εγγράφων και για εσωτερική διακίνσηση να χρησιμοποιείται το ODF από τη δεύτερη φάση και έπειτα.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com