Qool v2. Open Source cms

Το Qool CMS είναι ένα cms ανοιχτού κώδικα και διατείθεται δωρεάν.

Το Qool δημιουργήθηκε για να λύσει μερικά προβλήματα που τα περισσότερα cms δεν αγγίζουν καν.

Προβλήματα όπως:
1. Αρθροκεντρική μορφή αντικειμένων
2. Συγκεκριμένες μορφές κατηγοριοποίησης αντικειμένων
3. Λίγες και συγκεκριμένες δυνατότητες επέκτασης αντικειμένων.
4. Περιορισμοί κατά την δημιουργία templates
5. Δυσκολία επέκτασης

Ας τα πάρουμε 1 προς 1

1. Αρθροκεντρική μορφή αντικειμένων

Στο Qool δεν περιορίζεσαι στην μορφή των αντικειμένων. Μπορείς άνετα να επεκτείνεις κάποιο τύπο περιεχομένου με 2 απλές κινήσεις, να δημιουργήσεις τον δικό σου τύπο δεδομένων και να ορίσεις που και πως αυτός θα εμφανίζεται.

Για παράδειγμα, αν έχεις κάποια σελίδα που ασχολείται με το ποδόσφαιρο μπορείς άνετα να δημιουργήσεις έναν τύπο περιεχομένου “Ποδοσφαιριστές” όπου θα περιέχει τα εξής πεδία:
Όνομα, Επώνυμο, Ηλικία, Ομάδα, Θέση, Βιογραφικό, Φωτογραφία και να ξεκινήσεις να προσθέτεις ποδοσφαιριστές

2. Συγκεκριμένες μορφές κατηγοριοποίησης αντικειμένων

Ένα ακόμη πρόβλημα που λύνει το Qool, είναι ο τρόπος που μπορεί κάποιος να κατηγοριοποιήσει τα δεδομένα του. Σε άλλα cms βλέπουμε ότι η κατηγοριοποίηση περιορίζεται σε 2-3 επίπεδα και σε άλλα ότι προσφέρουν λίγους τύπους κατηγοριοποίησης (για παράδειγμα tags,categories). Στο Qool μπορείς να δημιουργήσεις αμέτρητους τύπους κατηγοριοποίησης σε αρκετά επίπεδα. Για παράδειγμα μπορείς να έχεις tags που να χωρίζονται σε κατηγορίες οι οποίες χωρίζονται σε πελάτες και πάει λέγοντας.

3. Λίγες και συγκεκριμένες δυνατότητες επέκτασης αντικειμένων.

Σε άλλα cms, για να επεκτείνεις αντικείμενα, θα πρέπει να εγκαταστήσεις addons, modules, plugins ή όπως αλλιώς ονομάζονται σε κάθε σύστημα. Στο Qool υπάρχει ένας τρομερός μηχανισμός όπου μπορεί κάποιος να προσθέσει επεκτάσεις του συστήματος οι οποίες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Applications
Εφαρμογές που μπορούν να δημιουργήσουν τύπους περιεχομένου. Να έχουν τους δικούς τους controllers και τις δικές τους ρυθμίσεις. Ένα Application για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα eshop.

Modules
Επεκτάσεις του συστήματος που τρέχουν στο background του συστήματος και ο χρήστης “δεν βλέπει”. Μπορούν να έχουν τις δικές τους ρυθμίσεις αλλά όχι και δικούς τους controllers. Ένα Module θα μπορούσε να προσθέτει τον κώδικα του Google analytics σε κάθε σελίδα.

Widgets
Τα ενθέματα (widgets) είναι μικρές εφαρμογές παρουσίασης που μπορεί ο χρήστης να ορίσει που θα εμφανίζονται μέσα απο την περιοχή “Widgets” του dashboard. Ένα Widget θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένας feed reader που θα εμφανίζει τα τελευταία ποστ σας από το freestuff στην σελίδα σας.

Κάθε Application μπορεί να έχει child modules και child widgets, κάθε Module μπορεί να έχει child widgets.

βέβαια, στο Qool μπορείς να κάνεις χωρίς αυτά. Με λίγη εξάσκηση στον τρόπο που δουλεύει το σύστημα, μπορείς να δημιουργήσεις τους δικούς σου τύπους δεδομένων και να τους επεκτείνεις κατα βούληση.

4. Περιορισμοί κατά την δημιουργία templates
Στο Qool, σε αντίθεση με άλλα cms, μπορείς να χρησιμοποιήσεις templates από όλα τα γνωστά template engines. Για να γίνω πιο σαφής, στο WordPress για παράδειγμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο php templates, σε κάποιο άλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο Smarty templates κτλ κτλ. Στο Qool, μπορείς να τρέξεις τα πάντα.

Επίσης μπορείς να καλέσεις ειδικά template functions (wordpress like) τα οποία θα σε βοηθήσουν στην δημιουργία του template.
Αν σχεδιάζεις templates, θα το λατρέψεις αυτό.

5. Δυσκολία επέκτασης
Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν γνωστά πρότυπα για να δημιουργήσουν εφαρμογές και επεκτάσεις για το Qool. Το Qool βασίζεται και ακολουθεί το πρότυπο MVC του Zend Framework και κάνει εκτεταμένη χρήση XML για να λειτουργήσει.

Σε αντίθεση με άλλα cms, το Qool μπορεί να επεκταθεί με πολύ εύκολο τρόπο. Ολόκληρο το Zend Framework συμπεριλαμβάνεται με το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις πληθώρα δυνατοτήτων χωρίς να ανακαλύπτεις τον τροχό καθημερινά.

Υπάρχει επίσης μηχανισμός Hooking με πάνω απο 100 hooks και όλες οι ρυθμίσεις των εφαρμογών, επεκτάσεων, ενθεμάτων, templates και συστήματος αποθηκεύονται σε XML αρχεία τα οποία μπορείς να επεξεργαστείς εύκολα και γρήγορα.

Το Qool έχει βασιστεί σε πλατφόρμες με αποδεδειγμένες δυνατότητες:
jQuery, jQuery UI, Twitter Bootstrap, elFinder, EditArea, TinyMCE, Zend Framework, Smarty, Twig αποτελούν τον πυρίνα του συστήματος.

Μερικές απο τις δυνατότητες του συστήματος:

1. Χρήση template engines
Το WordPress τρέχει php templates, το xoops smarty templates. Πολλοί προγραμματιστές έχουν συνηθίσει να γράφουν με Symfony, άλλοι με CI. Το καθένα απο αυτά έχει και την δική του template engine. Στο Qool ο προγραμματιστής μπορεί να γράψει με όποιο template engine έχει μάθει.
Το Qool υποστηρίζει ήδη:

* PHP Templates
* Smarty
* Twig
* Savant3
* WordPress Themes (Τα περισσότερα frameworks τρέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα και υπάρχει υποστήριξη για actions και filters όπως και μικρή υποστήριξη για options)

και σε πολύ λίγες μέρες θα είναι έτοιμο να τρέχει και themes απο Drupal.

2. Reserved Slots
Κάθε template μπορεί να έχει reserved slots όπου ο διαχειριστής μπορεί να “κουμπώνει” widgets. Η διαχείριση τους γίνεται μέσα απο το admin panel του cms με drag n drop και οποιοδήποτε addon, ή module μπορεί να δημιουργεί νέα slots για χρήση απο το theme.

3. Extendable User Profiles
Ο διαχειριστής μπορεί να ορίσει τα πεδία προφίλ που είναι διαθέσιμα για τους χρήστες. Να δημιουργήσει καινούρια και να ορίσει default values γι αυτά. Έτσι είναι εύκολο να δημιουργήσεις προφιλ χρηστών.

4. Αμέτρητα Hooks
Στο Qool είναι πολύ εύκολο για ένα plugin να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μέσα απο τα περισσότερα απο 100 hooks που είναι διαθέσιμα (αυξάνονται καθημερινά).

5. Δημιουργία content types
Ίσως η πιο σημαντική δυνατότητα του Qool. Αν χρειάζεσαι ένα τύπο περιεχομένου που δεν είναι απλά τίτλος, περιγραφή, περιεχόμενο και κατηγορία, τότε το Qool είναι αυτό που χρειάζεσαι. Στο Qool μπορείς να πείς ότι το περιεχόμενο σου θέλεις να έχει τίτλο, περιγραφή, περιεχόμενο, κατηγορία, φωτογραφίες, αρχεία ήχου, λίστα με προεπιλεγμένα κείμενα ή μόνο περιγραφή και τίτλο ή οτιδήποτε άλλο.
Άλλες φορές θα θέλεις να δημιουργήσεις περιεχόμενο με την δομή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και άλλες μια συνταγή. Το Qool μπορεί να το κάνει.

6. Δημιουργία custom taxonomies
Γιατί να περιορίζεσαι σε κατηγορίες και tags όταν μπορείς να ορίσεις αμέτρητους τύπους taxonomies και να τα ιεραρχήσεις όπως ακριβώς θέλεις;

7. XML based configuration
Απλή και εύκολη παραμετροποίηση. Επίσης επειδή η παραμετροποίηση είναι σε XML files, μπορείς απλά να αντιγράψεις τα αρχεία του συστήματος, να κάνεις μικρές αλλαγές στα XML και να μεταφέρεις το σύστημα έτσι απλά.

8. Ασφάλεια
Τα πάντα στο σύστημα περνάνε απο ελέγχους ορθότητας. Οι πίνακες τις βάσης δεδομένων μπορούν να μετονομαστούν όπως και οι φάκελοι του συστήματος μιας και υπάρχουν περιγραφές τους σε XML αρχεία.

9. Αυτόματο Caching
Το Qool cachάρει αντικείμενα και templates για να βελτιστοποιήσει την ταχύτητα του. Ειδικά αν χρησιμοποιείς κάποιο απο τα Smarty ή Twig σαν template engine.

10. Menu Management
Μπορείς να δημιουργήσεις μενού οποιουδήποτε τύπου, να ορίσεις πόσο θα είναι το nest του και πολλά άλλα απο την διαχείριση.

11. Μεταφράσεις περιβάλλοντος
Το Qool μπορεί να μεταφραστεί στην γλώσσα που επιθυμεί ο διαχειριστής πολύ γρήγορα και απευθείας μέσα απο την διαχείριση.

12. Template Editing
Απευθείας απο την διαχείριση, ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί τα templates και να κάνει γρήγορες αλλαγές με την χρήση του code editor που έχει ενσωματωθεί.

13. Διαχείριση
Μερικά απο τα καλύτερα εργαλεία έχουν ενσωματωθεί, μεταφραστεί και παραμετροποιηθεί:
* TinyMCE (με 2 filemanagers)
* elFinder
* editArea

Ο χρήστης μπορεί να κινηθεί μέσα στην διαχείριση με ευκολία καθώς όλες οι ενέργειες και τα κουμπιά βρίσκονται ακριβώς μπροστά του.

Επίσης ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί shortcuts σε σημεία όπου πάει πιο συχνά για να αποφεύγει την επανάληψη.

Περισσότερα στην επίσημη σελίδα: http://www.qool.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com