Διακοπή λειτουργίας διαδικτυακής υπηρεσίας της ΓΓΠΣ

Πηγή: www.opensource.comΕδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει αυθαίρετη διακοπή της διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service): «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες» που προσφερόταν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Η Διαδικτυακή Υπηρεσία «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες», που αποτελεί αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βασικά Στοιχεία Φορολογουμένου (για Μη Φυσικό Πρόσωπο)», είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται από τη ΓΓΠΣ καθώς αποτελεί τη βάση για μία σειρά από υπηρεσίες που προσφέρονται από ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και εξυπηρετούσε καθημερινά δεκάδες πολίτες και επαγγελματίες. Μέσα από την υπηρεσία παρέχονται ως ανοιχτά δεδομένα τα βασικά στοιχεία φορολογικού μητρώου των εταιρειών και των ελεύθερων επαγγελματιών όπως προκύπτουν από το μητρώο του taxisnet.

Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει την ακριβή και με ελάχιστο κόστος συλλογή στοιχείων αναγκαίων για την πραγματοποίηση μιας πλειάδας ηλεκτρονικών συναλλαγών και είναι μέρος της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας. Η παροχή των στοιχείων αυτών απλοποιεί σημαντικά τις συναλλαγές και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μια και ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να ελέγξει άμεσα τα στοιχεία στο τιμολόγιο με βάση το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.  Επιπλέον, η παροχή των σχετικών δημόσιων δεδομένων υπήρξε βασικό στοιχείο διαφάνειας και μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στο χώρο των ανοικτών δημόσιων δεδομένων που, όπως έχει αναφέρει η Επίτροπος υπεύθυνη για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, αποτελούν το πετρέλαιο του 21ου αιώνα.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή  η κατάργηση μίας τέτοιας υπηρεσίας, που βρίσκεται στο κέντρο της ψηφιακή πολιτικής για τα ανοικτά δεδομένα όπως έχει εκφραστεί μέσα από μία σειρά από νομοθετικά κείμενα, από το Ν. 3448/2006 για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, μέχρι το Ν. 3882/2010 για τα Γεωχωρικά Δεδομένα και το Ν. 3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αποτελεί έκφραση των βασικών προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου 2020, της νέας Οδηγίας για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας και το σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανοικτά δεδομένα, αποτελεί αρνητικό παράδειγμα. Σημειώνεται ότι η παροχή της υπηρεσίας αυτής είχε αξιολογηθεί θετικά και είχε εγκριθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τη γνωμοδότησή της 1/2011 (Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1163/14-02-2011).

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο ζητάει ενημέρωση για την πρωτοβουλία αυτή της διακοπής της υπηρεσίας καθώς και για τον αν υπάρχει πρόθεση για την αποκατάσταση της παροχής της σχετικής διαδικτυακής υπηρεσίας το συντομότερο. Ολόκληρη η επιστολή υπάρχει διαθέσιμη εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com