Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου με ένα click

Μία πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για τον κόσμο του Βυζαντίου είναι ανοικτά προσβάσιμη για κάθε πολίτη, εκπαιδευτικό, μαθητή, φοιτητή ή φορέα που ενδιαφέρεται για τον βυζαντινό πολιτισμό, στη νέα διαδικτυακή πύλη www.exploringbyzantium.gr. Ο ψηφιακός πολυχώρος που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), εμπνευσμένος από τον περίπλοκο κόσμο και την τεράστια πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, μεταφέρει τους επισκέπτες του σε μαγικές ψηφιακές διαδρομές, ήχους, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικόνες με επίκεντρο τη ζωή στο Βυζάντιο.
Η νέα διαδικτυακή πύλη παρουσιάστηκε σε σχετική Ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα από το ΕΚΒΜΜ στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πολιτιστικές διαδρομές, θεματικές μελέτες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ηχογραφημένες εκπομπές είναι οι βασικές θεματικές ενότητες μέσα από τις οποίες οι χρήστες αποκτούν διανθισμένη πληροφορία για την καθημερινή ζωή των πολιτών του Βυζαντίου, τα ήθη και έθιμα, την Επιστήμη και Τεχνολογία στο Βυζάντιο, τα μνημεία, την κοινωνική ζωή, μορφές επικοινωνίας, τις οικιακές και δημόσιες δραστηριότητες των Βυζαντινών κ.ά..
Μέσα από προτεινόμενες ταξιδιωτικές διαδρομές, όπως “Κωνσταντινούπολη-Ρώμη: Μέγας Κωνσταντίνος”, “Θεσσαλονίκη-Μυστράς: Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος”, οι επισκέπτες περιηγούνται και ανακαλύπτουν βυζαντινές πόλεις-σταθμούς και μνημεία του ελλαδικού χώρου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).
Στην ενότητα “Θεματικές Μελέτες” ξεδιπλώνονται οι διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών με από ζωηρές εικόνες και αφηγήσεις προσαρμοσμένες στις εξειδικευμένες ανάγκες διαφορετικών κατηγοριών χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, και ευρύ κοινό). Οι μικρότεροι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον Βυζαντινό πολιτισμό μέσα από οκτώ εκπαιδευτικά παιχνίδια (για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών), ενώ το portal περιλαμβάνει και ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές με ιστορικά κείμενα και παραμύθια.
Εκτός από έναν δικτυακό τόπο με πλούσια πληροφορία και διαδραστικές εφαρμογές, το www.exploringbyzantium.gr προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της πληροφορίας σε συστήματα και διαδικτυακούς τόπους άλλων φορέων (π.χ. της τουριστικής βιομηχανίας, τουριστικά γραφεία, ξεναγοί, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.ά). Έτσι, η υπηρεσία αυτή που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σήμερα προσφέρεται και μέσω των infokiosk που φιλοξενούνται σε θεματικά μουσεία, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Η διαδικτυακή πύλη www.exploringbyzantium.gr ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου: “Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου” και συγχρηματοδοτήθηκε από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα: “Ψηφιακή Σύγκλιση”, “Μακεδονία Θράκη”, “Κρήτη και Νήσοι του Αιγαίου”, “Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος”, “Αττική”, με φορέα υλοποίησης το ΕΚΒΜΜ και ανάδοχο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com