Μοντέλο για την εξοικονόμηση κόστους σε Υπολογιστές γραφείου

Το Ισπανικό κέντρο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες, Cenatic (www.cenatic.es), ανέπτυξε μοντέλο για να βοηθήσει τον υπολογισμό της εξοικονόμησης κόστους που είναι εφικτή με τη μετάβαση σε λογισμικό ανοικτού κώδικα για υπολογιστές γραφείου. Το μοντέλο αξιολογεί το κόστος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κάθε οργανισμού. Σύμφωνα με το Cenatic “Η μεθοδολογία βασίζεται στην εμπειρία μας σε μεταβάσεις λύσεων που αξιοποιούν ανοιχτές τεχνολογίες.”

Η μετάβαση για ένα τυπικό υπολογιστή μίας δημόσιας υπηρεσίας , για παράδειγμα, θα εξοικονομήσει περίπου 5000 ευρώ/ανά υπολογιστή ετησίως, σύμφωνα με το μοντέλο του Cenatic. Ο υπολογισμός μπορεί να ρυθμιστεί αλλάζοντας τα στοιχεία για τις δαπάνες μετάβασης, τη διακοπή λειτουργίας, τη συντήρηση, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τις τιμές που καταβάλλονται για άδειες ιδιόκτητου λογισμικού. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ως γραφικές παραστάσεις, εμφανίζοντας το κόστος για μια περίοδο πέντε ετών.

Το μοντέλο, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα ανοιχτών τεχνολογιών. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Cenatic, η οποία συνοδεύει το μοντέλο, οι κοινότητες της Βαλένθια και της Γαλικίας πρόσφατα ανέφεραν την επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης πόρων μέσα από την υιοθέτηση λύσεων ανοιχτού λογισμικού, αλλά είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί μια συνολική μέθοδος, καθώς οι παράγοντες που την καθορίζουν ποικίλλουν, όπως το μέγεθος του οργανισμού, τεχνογνωσία, η διαθεσιμότητα τεχνικής υποστήριξης και η ανάγκη μετατροπής ή ενσωμάτωσης εγγράφων και εφαρμογών.

Σύμφωνα με το Gaceta Technologica (www.gacetatecnologica.com),τρεις ισπανικές δημόσιες διοικήσεις ανέφεραν πρόσφατα εξοικονόμηση κόστους χάρη στη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών. Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας της Βαλένθια που χρησιμοποιεί αυτό το είδος των λύσεων εξοικονόμησε €33.800.000 από το 2005. Το Υπουργείο των Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης της Βαλένθια υπολογίζει ότι έχουν εξοικονομηθεί € 3.800.000, τον τελευταίο χρόνο με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα. Επίσης η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας της Γαλικίας χρησιμοποιεί το ΕΛ/ΛΑΚ ως «ακρογωνιαίο λίθο για τις ΤΠΕ». Το λογισμικό βοήθησε την περιφερειακή κυβέρνηση να εξοικονομήσει € 2.500.000 το 2010 και το 2011. Η περιοχή κατάφερε να μειώσει το κόστος συντήρησης κατά 30 τοις εκατό και την κατανάλωση ενέργειας κατά 27 τοις εκατό.

Επίσης το Gaceta Technologica αναφέρει ότι το κεντρικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας έχει εξοικονομήσει € 2.500.000 από την μετάβαση στο SIGM, μια λύση ανοικτού κώδικα για τη διαχείριση των δημοτικών αρχείων. Πέρα από αυτές τις άμεσες εξοικονομήσεις, υπάρχουν και τα έμμεσα οφέλη για την κοινωνία από τη διάθεση του λογισμικού ως ανοιχτού κώδικα καθώς αυτό οδηγεί σε νέες υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία, απόκτηση τεχνογνωσίας και μείωση των εισαγωγών σε έτοιμα προϊόντα λογισμικού.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com