Αξιοποίηση Ανοιχτού Λογισμικού από τον ΟΠΑΔ

Πηγή: opensource.com
Πηγή: opensource.com

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), στο πλαίσιο τόσο της εξοικονόμησης πόρων όσο και της υιοθέτησης της Στρατηγικης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της χρήσης «Ανοιχτού Λογισμικού», προχώρησε στη χρήση του πακέτου εφαρμογών γραφείου «Open Office» από τον Ιανουάριο του 2012 σε όλους του καινούργιους υπολογιστές που εγκαταστάθηκαν στην Κεντρική και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του.
Μια τετοια πρακτική συνιστά παράδειγμα λειτουργίας για όλους τους Οργανισμούς του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Πρώτον, γιατί συνάδει με τη διεθνή τάση αξιοποίησης «Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα», σε αντίθεση με τη χρήση προγραμμάτων «Κλειστού Λογισμικού», καθώς τα προγράμματα αυτά, συνιστούν επιλογές που επιφέρουν κόστος και λειτουργικές δεσμεύσεις. Δεύτερον, γιατί μια τέτοια πρακτική έχει άμεσο και χειροπιαστό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, γεγονός που αποτελεί ταυτόχρονα ορθή διαχείριση των δημόσιων πόρων και εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηχανογραφικός εξοπλισμός του παλαιού ΤΥΔΚΥ που εξόπλισε τον νέο ΟΠΑΔ ήταν παρωχημένης τεχνολογίας, ενώ η έλλειψη μηχανημάτων ήταν εμφανής. Χαρακτηριστικά, από τις 52 Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ οι 22 δεν ήταν καθόλου μηχανογραφημένες, ενώ η Κεντρική και άλλες 18 Περιφερειακές Υπηρεσίες είχαν ανεπαρκή τεχνολογικό εξοπλισμό. Στο πλαίσιο της κάλυψης αυτών των αναγκών εγκαταστάθηκαν έως σήμερα εκατόν δέκα (110) καινούργιοι υπολογιστές με χρήση εφαρμογών γραφείου Ανοιχτού Λογισμικού, «Open Office».
Αυτή η επιλογή συνιστά εξοικονόμηση 200 ευρώ ανά υπάλληλο. Αφορά δε σε συνολική εξοικονόμηση έως και σήμερα 21.000 ευρώ και άρα περί του 20% επί του συνολικού κόστους της προμήθειας μηχανογραφικού εξοπλισμού του ΟΠΑΔ.

One thought on “Αξιοποίηση Ανοιχτού Λογισμικού από τον ΟΠΑΔ

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com