Σχεδιάστε, τυπώστε, τελειώσατε;

MakerBotΗ Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) , η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε., www.epe.org.gr) και το ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου σας προσκαλούν σε μια ανοικτή συζήτηση – εργαστήρι γύρω απο την τριδιάστατη εκτύπωση, η οποία θα λάβει χώρα  την Τετάρτη 22/05 στο αμφιθέατρο του ΙΕΚ του Αγ. Δημητρίου από τις 16.00 έως τις 19.00.

Το ΙΕΚ στεγάζεται στο “Στρογγυλό”, το κτήριο σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα  Τάκη Ζενέτο.   Ο Τ.Ζενέτος διατύπωσε πρώτος την έννοια της “ηλεκτρονικής πολεοδομίας”.

Η τριδιάστατη εκτύπωση γίνεται ολοένα και πιο προσβάσιμη επιτρέποντας σε ερασιτέχνες, μαθητές, ερευνητές και μικρές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν ψηφιακά, και να τυπώσουν αντικείμενα στο φυσικό χώρο, με μεγάλη ακρίβεια. Σε συνδυασμό με την εξέλιξη των ανοικτών πλατφόρμων προγραμματισμού και ρομποτικού εξοπλισμού (όπως το arduino, http://www.arduino.cc/), δημιουργείται ένα περιβάλλον πειραματισμού που επηρεάζει τομείς όπως η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η εκπαίδευση, η ιατρική και γενικότερα όλους τους χώρους που εφάπτονται με το σχεδιασμό αντικειμένων.

 Ο διαθεματικός αυτός χώρος πειραματισμού, δημιουργίας και παραγωγής έρχεται να δώσει μία ακόμη διάσταση, μια πιο σύνθετη οπτική, των κοινών αγαθών (commons) όπως αυτά διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Εκδημοκρατισμός στην παραγωγή αλλά και νέες σχέσεις εργασίας, νέες δυνατότητες (καλλι)τεχνικής δημιουργίας, αλλά και περαιτέρω μαζικοποίηση της παραγωγής, ευκαιρίες κοινωνικών συνεργασιών αλλά και εμβάθυνση των ανισοτήτων είναι μερικά από τα θέματα, τα οποία θέτουν ανταγωνισμούς και περιγράφουν τις εντάσεις τις οποίες και θέλουμε να αναδείξουμε.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα θέματα αυτά εξετάζοντας τη σύνδεσή τους και με την εκπαίδευση, τις σχέσεις που δημιουργούνται, τις δεξιότητες που διαμορφώνονται, αλλά και το σχεδιασμό και τη δοκιμή γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων γύρω από την τριδιάστατη εκτύπωση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα από προσπάθειες σε εκπαιδευτικούς χώρους που αφορούν το σχεδιασμό και την εκτύπωση τριδιάστατων αντικειμένων, όσο και τα ανοικτά ψηφιακά αποθετήρια που φιλοξενούν εκπαιδευτικά σενάρια και οργανωμένα γνωστικά αντικείμενα. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και ΜΚΟ, στελέχη Υπουργείων και Δήμων.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κκ. Βασίλης Κωστάκης (http://3dschools.blogspot.gr/), συνεργάτες από το ΙΕΚ Αγ. Δημητρίου (http://iek-ag-dimitr.att.sch.gr/), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (http://www.ntua.gr/archtech/), Κατερίνα Ρίβιου, Ελληνογερμανική Αγωγή, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (http://ea.gr), Παύλος Χατζόπουλος (http://www.re-public.gr). Για την ΕΕΛΛΑΚ θα συντονίσουν οι Θανάσης Δεληγιάννης και Θανάσης Πρίφτης.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ edu-gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com