Παρουσιάσεις για το Ανοιχτό Λογισμικό και την Ανοιχτή Πρόσβαση

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας / Γνώσης” που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7 Ιουνίου δύο παρουσιάσεις που αφορούσαν το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και την Ανοικτή Πρόσβαση σε Ψηφιακό Περιεχόμενο.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον Καθηγητή ΕΜΠ, Γιάννη Καλογήρου σε συνεργασία με τον Θεόδωρο Καρούνο, πρόεδρο της ΕΕΛ/ΛΑΚ, και άλλα δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ (Υπ. Διδάκτορες Νίκος Κανέλλο και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλο).

Η παρουσίαση για το ΕΛ/ΛΑΚ περιελάμβανε την αναφορά κάποιων βασικών εννοιών, την περιγραφή της ιστορικής εξέλιξης της εμφάνισης και ανάπτυξής του, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του και των επιχειρηματικών μοντέλων που συνεπάγονται τα διαφορετικά είδη αδειών χρήσης λογισμικού. Επίσης, παρουσιάστηκε συνοπτικά ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για μια σειρά λειτουργιών αλλά και σχετικές πολιτικές / πρακτικές στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Τέλος, αναφέρθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα και έγινε μια σύντομη περιγραφή της ελληνικής εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ.

Όσον αφορά την Ανοικτή Πρόσβαση – Περιεχόμενο, η παρουσίαση διαμορφώθηκε από την κ. Βάσω Καλαϊτζή από το Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Περιελάμβανε την περιγραφή της βασικής έννοιας και των ωφελειών της Ανοικτής Πρόσβασης για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Επίσης, έγινε αναφορά στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση αλλά και στο ρόλο που έχει το ΕΚΤ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εκτός των παραπάνω, παρουσιάστηκαν και άλλα παραδείγματα διαδικτυακών πηγών ψηφιακού περιεχομένου.

Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες και σε επεξεργάσιμη μορφή με άδεια CC BY-SA εδώ και εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com