Hellenic Mobile Cluster – Επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς συνεργάζονται με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 παρουσιάστηκε μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ερευνητικούς και άλλους φορείς, σχετικούς με ασύρματες και κινητές τεχνολογίες. Ο συνεργατικός σχηματισμός ονομάζεται Hellenic Mobile Cluster και αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), με αρχικούς συμμετέχοντες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου και 13 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.

Οι εφαρμογές και υπηρεσίες στις κινητές συσκευές αποτελούν έναν τομέα που παρουσιάζει έντονη επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα, παρά την οικονομική κρίση, με περισσότερες από 80 εταιρείες στην Ελλάδα να απασχολούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Το Hellenic Mobile Cluster δραστηριοποιείται σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο και δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με ισχυρή τεχνογνωσία και έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό.  Δεδομένης της ανάπτυξης αυτής, έχει ενεργοποιηθεί ένα ευρύ δίκτυο από επιχειρηματίες, ερευνητές, συμβούλους, επενδυτές και startups, το οποίο πλαισιώνει τις εδραιωμένες αλλά και τις νεοφυείς εταιρείες που στηρίζονται σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος χαιρέτησε την εκδήλωση για την παρουσίαση του Hellenic Mobile Cluster και επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του cluster, η αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του και η δημιουργία νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, αποτελούν ιδρυτικούς στόχους του Συνδέσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των δραστηριοτήτων του Hellenic Mobile Cluster και εξήρε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία εστιάζει σε παράγοντες αναγκαίους για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όπως η καινοτομία, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η λεγόμενη “τριπλή έλικα”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Philip Stankovski, συντονιστής του cluster 55 της Σουηδίας, ο οποίος επαίνεσε την ελληνική προσπάθεια και απηύθυνε πρόταση στο Hellenic Mobile Cluster για συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο των καινοτόμων clusters, αξιοποιώντας κοινές δράσεις και συνέργειες.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Άγγελος Μαγκλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ, φορέα-αρωγού του Hellenic Mobile Cluster, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες του cluster, δίνοντας έμφαση στον καθαρά επιχειρηματικό προσανατολισμό του και προβάλλοντας τα εκπαιδευτικά workshops που περιλαμβάνει για τις εταιρείες-μέλη του, το σχεδιασμό κοινών ερευνητικών έργων, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα clusters του εξωτερικού και τη διοργάνωση αποστολών του cluster σε διεθνείς εκθέσεις.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΚΕΕ Γιάννη Κ. Γιανναράκη,  η ελληνική αποστολή στη μεγάλη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας Mobile World Congress 2013 στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα “Τριπλή έλικα και ανάπτυξη: Η ανάδειξη των συνεργειών ανάμεσα σε ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολιτεία”.

Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” Νίκος Κανελλόπυλος, με συντονιστή τον Γιώργο Καραντώνη, Γενικό Γραμματέα του ΣΕΚΕΕ και συμμετέχοντες τους Γιώργο Γιαγλή, Εκπρόσωπο των Ακαδημαϊκών Φορέων του Hellenic Mobile Cluster, τον Μενέλαο Δασκαλάκη, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίωνκαι τον Γιώργο Στεφανόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο στο www.enterprise-hellas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com