Pentium 4+512MB+Ubuntu 10.04LTS = τζάμπα* υπολογιστής για το σχολείο μας

OSDC_OSvsEDUΗ ιστορία που ακολουθεί έχει συγγραφεί και αποσταλεί από τον κ. Αναστάσιο Κυριβοζόπουλο και αποδεικνύει πως με τη χρήση υλικού με ελάχιστη έως μηδενική αξία, μπορεί να στηθεί ένας υπολογιστής που καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός νηπιαγωγείου.

“Το περασμένο καλοκαίρι, “άγνωστοι δράστες” διέρρηξαν το νηπιαγωγείο στο οποίο γράφτηκε λίγο αργότερα η 5χρονη κόρη μου και έκλεψαν όλους τους υπολογιστές του σχολείου. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε να βρεθούν κονδύλια και να προχωρήσει η διαδικασία για να αγοραστούν νέοι υπολογιστές με τον επίσημο τρόπο, όμως στο μεταξύ είπα να δω τί μπορεί να γίνει πιο γρήγορα μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (βλ. τζάμπα).

Από προσωπική παραξενιά (πόσες φορές στη ζωή σου πρέπει να καείς για να μάθεις;) αποφεύγω όσο μπορώ τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες: δεν θέλω να μαζευτούμε, να βγάλουμε μια επιτροπή, να ψηφίσουμε ταμία, να μαζέψουμε λεφτά, να πάρουμε προσφορές, να ψηφίσουμε, να συνεδριάσουμε, να συσκεφθούμε και να το συζητήσουμε. Σε κάποια πράγματα μπορεί να είναι αναπόφευκτο, όμως για να στήσω έναν υπολογιστή σε ένα νηπιαγωγείο, δεν χρειάζομαι κανέναν και τίποτα. Όπως διαπίστωσα, εάν κάνεις από την αρχή σωστές επιλογές, η υλοποίηση είναι εύκολη.

Για οικονομία χώρου και χρόνου, προσπερνάω τη διαδικασία πειραματισμών και δοκιμών και πάω κατευθείαν στη λύση, η οποία καλύπτει απόλυτα τις δεδομένες ανάγκες:

Hardware: Pentium 4 (οποιαδήποτε έκδοση) με μνήμη 512Mb, δίσκος 20Gb, εξωτερικά ηχεία υπολογιστή με κλασικό βύσμα 3,5χιλ (όχι USB), μια παλιά οθόνη CRT

Λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 10.04LTS

Προγράμματα: Open Office, Gimp, VLC, Wine

Ο παραπάνω συνδυασμός hardware και software είναι ακριβώς ο σωστός για να λειτουργήσουν όλα εύκολα και γρήγορα χωρίς προβλήματα και χωρίς κόστος. Ο συνδυασμός Pentium 4 και 512ΜΒ με Ubuntu 10.04LTS είναι μια σίγουρη λύση που δουλεύει πάντα: δεν χρειάζεται να ψάχνετε ούτε πιο καινούριους υπολογιστές ούτε άλλες εκδόσεις του Ubuntu (σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουμε φτάσει στην έκδοση 13.10, όμως ήδη δοκίμασα αρκετές εκδόσεις και κατέληξα στην έκδοση 10.04 που θεωρώ ότι συνεργάζεται καλύτερα από κάθε άλλη με το δεδομένο hardware).

Γιατί Pentium 4 αντί κάτι άλλο; Επειδή ένα τέτοιο μηχάνημα είναι αρκετά εύκολο να το βρει κανείς σήμερα τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα, αφού είναι το πιο συνηθισμένο μοντέλο υπολογιστή που αποσύρουν οι μεγάλες εταιρείες για να αναβαθμίσουν με κάτι καλύτερο. Εάν γνωρίζετε κάποιον που να δουλεύει στο τμήμα μηχανογράφησης κάποιας μεσαίας ή μεγάλης εταιρείας, πείτε του να σας μαζέψει από τα άχρηστα ό,τι μπορέσει να σώσει, και είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να σας στήσει ακόμα και ολόκληρο τον υπολογιστή. Μια παλιά οθόνη CRT, ένας δίσκος 20GB, ένα DVD drive, ένα παλιό πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, όλα αυτά είναι εξαρτήματα μηδενικής αξίας σήμερα: όποιος τα έχει ξέρει ότι δεν μπορεί να τα πουλήσει, οπότε τα χαρίζει, ειδικά μάλιστα εάν ο αποδέκτης είναι ένα νηπιαγωγείο ή ένα σχολείο. Ένα παλιό tower, μια motherboard χωρίς καμία επιπλέον κάρτα (αρκούν τα onboard Εthernet και USB), 512ΜΒ μνήμης και είμαστε έτοιμοι.

Όσο για το λειτουργικό σύστημα, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ούτε ειδικός, ούτε και οπαδός του Linux: μια προσεκτική, καθαρή εγκατάσταση, δύο-τρία χρήσιμα shortcuts στο desktop και μερικές απλές οδηγίες αρκούν ώστε να μπορέσει οποιοσδήποτε να λειτουργήσει τον υπολογιστή, με σαφώς καλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία σε σύγκριση με οποιαδήποτε εναλλακτική.

Μέχρι να “συνέλθει σε σώμα” ο “σύλλογος γονέων και κηδεμόνων” και να ψηφίσει “προεδρείο” και “θέματα για επίλυση”, ο υπολογιστής ήταν ήδη στην τάξη και λειτουργούσε, με μηδενικό κόστος και χωρίς κανένα πρόβλημα από θέματα ιών, malware, bloatware κλπ που συχνά γεμίζουν τους κοινόχρηστους υπολογιστές.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com