Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν το τέλος της ανωνυμίας των ιδιοκτητών των εταιρειών

Στις 20 Φεβρουαρίου 2014, τ3491589551_c5549164dfο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε μια σημαντική κίνηση προωθώντας την διαφάνεια, την ανοιχτή πρόσβαση και τα ανοιχτά δεδομένα, καθώς κινήθηκε ένα βήμα πιο κοντά προς τη νομική υποχρέωση των εταιρειών για την αποκάλυψη των πραγματικών ή των “ωφελούμενων” ιδιοκτητών.

Η πρόοδοςήρθε με τη μορφή ψηφοφορίας υπέρ της διαφάνειας της ιδιοκτησίας από το Κοινοβούλιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Οι βουλευτές ψήφισαν ότι για την μελλοντική οδηγία της ΕΕ για το Ξέπλυμα Χρήματος, απαιτείται να διατίθενται δημόσια τα μητρώα των δικαιούχων των εταιρειών.

Ο Access Info Europe, ένας οργανισμός που προωθεί το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την οδηγία με τις διατάξεις για τη διαφάνεια της πραγματικής κυριότητας. Η έρευνα που προήλθε από τον Access Info Europe, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Open Society, που δημοσιεύθηκε το 2013, διαπιστώθηκε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι ή οι τελικοί ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα δύο τρίτα των χωρών (13 από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες ερωτηθέντων). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα δείτε εδώ.

Σημειώθηκε επίσης ότι το 2013 υπήρχαν πολλές υποσχέσεις αναφορικά με την αύξηση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων που γίνονται από την ομάδα των οκτώ (G8) από τον Ιούνιο του 2013 και επί του παρόντος καθίσταται ακόμα αδύνατο να παρθεί το σύνολο των πληροφοριών που περιέχονται στα μητρώα των εταιρειών στην Ευρώπη.

Αν η οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων (AMLD) εγκριθεί στην ολομέλεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη θέση που έλαβε από τις Επιτροπές ECON και LIBE, τότε κάθε εταιρεία με έδρα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις εξής πληροφορίες για τους δικαιούχους: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, δικαιοδοσία της σύστασης, στοιχεία επικοινωνίας, αριθμό και κατηγορίες μετοχών, και κατά περίπτωση το ποσοστό της συμμετοχής ή ελέγχου. (Έκθεση Global Witness)

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ψηφοφορία εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com