INNOVATHENS-Εργαστήριο με θέμα:”Επιχειρηματικά Μοντέλα και Βιώσιμη Ανάπτυξη”

Την Παρασκευή 9 Μαΐου η ομάδα του Colab, στο πλαίσιο του INNOVATHENS, παρουσίασε, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, το πρώτο πιλοτικό εργαστήριο με τίτλο:”Επιχειρηματικά Μοντέλα και Βιώσιμη Ανάπτυξη” στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθήνας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη της ομάδας, ανέλυσαν επιχειρηματικά μοντέλα και επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στη μεθοδολογία του Business Model Canvas.

 Οι συμμετέχοντες κατανόησαν τη θεωρία πίσω από τα επιχειρηματικά μοντέλα, ως τον τρόπο που ένας οργανισμός παράγει, διανέμει και συλλαμβάνει την αξία που δημιουργεί. 

Η ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών μοντέλων και αποτύπωσης των επιχειρηματικών διαδικασιών προήλθε από τις επιταγές του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, στο οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες  τους ώστε να ανταπεξέρχονται στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς. 

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες διερεύνησαν το επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από τη στρατηγική δράση που έχει υιοθετήσει η LEGO το Idea lego  (αρχικά ονομάστηκε lego cuusoo καθώς το εγχείρημα ξεκίνησε από την Cuusoo Group συνεργάτη στης  Lego),  και αφορά την παραγωγή νέων προϊόντων της εταιρίας μέσα από μια διαδικασία συν-δημιουργίας (co-creation). Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, και μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πελάτες μπορούν να γίνουν δημιουργοί και σχεδιαστές των νέων προϊόντων της

Μέσα από το διαδραστικό εργαστήριο που παρουσιάστηκε, οι παρευρισκόμενοι κατανόησαν στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιώντας  τα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να κερδίσουν:

  1. Ευκαιρίες και δυνατότητες επικοινωνίας με πελάτες
  2. Κατανόηση αναγκών πελατών
  3. Κατανόηση τάσεων και δυνατοτήτων των προϊόντων
  4. Μείωση μακροπρόθεσμου σταθερού κόστους

Τα συμπεράσματα από το εργαστήριο, ήταν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά για τη νέα γενιά επιχειρηματιών! Η ενεργός συμμετοχή περίπου 50 συμμετεχόντων έδωσε εναλλακτικές επιχειρηματικές ιδέες και λύσεις και απέδειξε έμπρακτα την αξία που προκύπτει από την αξιοποίηση επιχειρηματικών εργαλείων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα σε συνδυασμό με τη συλλογική γνώση μπορεί να προτείνει λύσεις που είναι πραγματικά καινοτόμες και ευρηματικές για την επίλυση κάθε σύγχρονης επιχειρηματικής πρόκλησης.

 
Η ομάδα του CoLab που ανέπτυξε και οργάνωσε το εργαστήριο “Επιχειρηματικά Μοντέλα και Βιώσιμη Ανάπτυξη”,
αποτελείτο από τους:
-Σπύρο Καπετανάκη:gr.linkedin.com/in/spiroskapetanakis/
-Γεωργία Ζούνη: gr.linkedin.com/in/georgiazouni
-Αγλαΐα Ντίλη: uk.linkedin.com/in/aglaiantili
-Σωτήρη Σαλλούμη: gr.linkedin.com/in/sotirissalloumis
Παρουσιάσεις:
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com