GRGOV Mobile Search, 3η θέση στο Open Public Data Hackathon 2014

 Το GRGOV Mobile Search έλαβε το 3ο Βραβείο στο Open Public Data Hackathon 2014 που διοργανώθηκε τον Απρίλιο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr), την υποστήριξη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου (www.hua.gr) και της μη κερδοσκοπικης Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.ellak.gr).

Η εφαρμογή GRGOV Mobile Search (http://hackathon.vbanos.gr/) επιτρέπει σε όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση στο διαδίκτυο να κάνουν αναζητήσεις και να έχουν πλήρη πρόσβαση στα σημαντικότερα ανοικτά δημόσια δεδομένα του ελληνικού κράτους:

  1. Σε όλες τις αποφάσεις των δημόσιων φορέων που δημοσιεύονται στο πρόγραμμα Διαύγεια,
  2. Στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) που δημοσιεύονται από το Εθνικό Τυπογραφείο
  3. Σε όλες τις δημόσιες προκηρύξεις και συμβάσεις από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.

Η αφορμή για τη δημιουργία της εφαρμογής αυτής από τον κ. Μπάνο ήταν ότι αν και η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σε όλες τις γωνιές της χώρα μας, οι δημόσιες ιστοσελίδες δεν είναι φτιαγμένες κατάλληλα ώστε να υποστηρίζουν πρόσβαση από το κινητό τηλέφωνο. Μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες του προγράμματος Διαύγεια, της Βουλής των Ελλήνων ή του Πρωθυπουργού με ένα κινητό τηλέφωνο δείχνει τις εμφανείς αδυναμίες που υπάρχουν.

Πλέον, με μια επίσκεψη στη διεύθυνση: http://hackathon.vbanos.gr/ με το κινητό τους, οι χρήστες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να ψάξουν και να βρουν δημόσια δεδομένα που τους ενδιαφέρουν. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Οι πολίτες μπορούν να ψάξουν τις δαπάνες που κάνει ένας δήμος για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Οι επιχειρηματίες μπορούν να ψάξουν τις δημόσιες προκηρύξεις για να πληροφορηθούν για έργα που τους ενδιαφέρουν να αναλάβουν. Οι νομικοί μπορούν να αναζητήσουν στα ΦΕΚ νόμους βάζοντας απλώς μια λέξη κλειδί.

Για την τεχνική υλοποίηση της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΥπερΔιαύγειας http://yperdiavgeia.gr η οποία είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης ανοικτών δημόσιων δεδομένων της Ελλάδος. Η ΥπερΔιαύγεια διαθέτει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά:

Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR): Το σύνολο των εγγράφων από όλες τις πηγές δεδομένων υπόκειται σε επεξεργασία με οπτική αναγνώριση χαρακτήρων ώστε να εξάγουμε και να ευρετηριάσουμε το πλήρες κείμενο ακόμη και από έγγραφα που είναι καταχωρημένα σε μορφή εικόνας.

Ευρετήρια Πλήρους Κειμένου (Full Text Search Indexing): Η ΥπερΔιαύγεια διατηρεί ευρετήρια πλήρους κειμένου για όλα τα δεδομένα, πράγμα που καθιστά την εύρεση εγγράφων σε μια εφαρμογή πολύ γρήγορη και αποδοτική.

Συγκέντρωση δεδομένων: Η ΥπερΔιαύγεια συγκεντρώνει τις προσπάθειες πολλών προγραμματιστών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα δημόσια δεδομένα. Δεν είναι ένα μόνο σύστημα αλλά είναι στην ουσία μια σύμπραξη πολλών συστημάτων.

APIs: Η ΥπερΔιαύγεια διαθέτει ελεύθερα RSS, OpenSearch & OAI-PMH APIs ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στις δυνατότητές της.

Δημιουργός της εφαρμογής GRGOV Mobile Search είναι ο Βαγγέλης Μπάνος.

 hack3hack3b

Εικόνα 1: Ενδεικτικές οθόνες της εφαρμογής GRGOV Mobile Search http://hackathon.vbanos.gr/ για αναζήτηση στα δημόσια δεδομένα από κινητό τηλέφωνο

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com