OpenDataCloud: Μια υπηρεσία νέφους για την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου

512px-Linking_Open_Data_cloud_diagram_2011-09-19.svgΤο OpenDataCloud (www.opendatacloud.gr) είναι μια καινοτόμα υπηρεσία νέφους (cloud service) για την εύκολη ενσωμάτωση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων στις εφαρμογές. Η υπηρεσία ευρετηριάζει και “σερβίρει” τα ανοικτά δημόσια δεδομένα με εύκολο, γρήγορο και αυτοματοποιημένο τρόπο, διευκολύνοντας την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων σε νέες εφαρμογές.

Το prototype του OpenDataCloud έλαβε το 2ο Βραβείο στο Open Public Data Hackathon 2014 που διοργανώθηκε τον Απρίλιο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr), την υποστήριξη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου (www.hua.gr) και της μη κερδοσκοπικης Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.ellak.gr).

Η αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων αποτελεί κομβικό ζητούμενο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, καθώς αυξάνει τη διαφάνεια και στηρίζει τη λογοδοσία. Τα τελευταία χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας σημαντικά βήματα προς το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων, παρέχει ένα συνεχώς αυξανόμενο σύνολο ανοικτών δεδομένων, (data.gov.gr, diavgeia.gov.gr, geodata.gov.gr, openarchives.gr, hydroscope.gr, e-per.gr, κλπ.).

Κάθε εφαρμογή που θέλει να αξιοποιήσει τα παραπάνω δεδομένα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά κοινών ζητημάτων, όπως:

(α) πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα,

(β) πώς αυτά ευρετηριάζονται ώστε να είναι αναζητήσιμα από το χρήστη,

(γ) πώς ενσωματώνονται στην εφαρμογή και παρουσιάζονται στους χρήστες της;

Η υπηρεσία OpenDataCloud:

• αντιμετωπίζει τα κοινά θέματα διαχείρισης και αναζήτησης των δεδομένων σε κεντρικό επίπεδο,

• προσφέρει ανοικτούς μηχανισμούς και τεχνολογίες που επιτρέπουν την ενσωμάτωση των δεδομένων σε οποιαδήποτε εφαρμογή με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος και επιταχύνεται δραστικά η ανάπτυξη νέων εφαρμογών που επαναχρησιμοποιούν τα ανοικτά δημόσια δεδομένα.

Η πρώτη παραγωγική έκδοση του OpenDataCloud θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουνίου, φιλοδοξώντας να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επαναχρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε τα ανοικτά δημόσια δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com