Πως τα ανοιχτά δεδομένα και ο ανοιχτός κώδικας μπορούν να επιτρέψουν την διαχείριση καταστροφών

carusel_01Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να προλάβουμε, εγκαίρως, μελλοντικούς κινδύνους και καταστροφές. Ένα παράδειγμα αποτελεί το Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR), το οποίο μέσα από τη συνεργασία με κυβερνήσεις, κοινότητες και άλλους φορείς, στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η Δρ. Alanna Simpson, ειδικός στη διαχείριση κινδύνων καταστροφών στα εργαστήρια της GDFRR, υποστηρίζει ότι το ανοικτό λογισμικό και τα ανοικτά δεδομένα είναι το κλειδί για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές.

Συνεργασίες για την καινοτόμο διαχείριση κινδύνου των καταστροφών

“To Άνοιγμα δεδομένων παρέχει ευκαιρίες για συνεργασίες που μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί”, δήλωσε η Δρ. Simpson. Η GFDRR τρέχει το «Code for Resilience» που φέρνει προγραμματιστές λογισμικού σε επαφή με την κοινότητα διαχείρισης κινδύνου των καταστροφών με σκοπό την εύρεση λύσεων για θέματα, που κυμαίνονται από επίπεδο κοινότητας σε κυβερνητικό.

Όταν πρόκειται για λογισμικό για την μείωση του κινδύνου καταστροφών, τα ιδιόκτητα μοντέλα και εργαλεία, συχνά, είναι πολύ ακριβά, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι εύπορες κυβερνήσεις και οργανισμοί μπορούν να τα αξιοποιήσουν. “Το Λογισμικό ανοικτού κώδικα και η διαθεσιμότητα των ανοικτών δεδομένων μπορούν να μειώσουν εξαιρετικά τα εμπόδια για τη συμμετοχή οποιουδήποτε”, προσθέτει η Δρ. Simpson.

“Χρειαζόμαστε όλες τις πληροφορίες και μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να παραχθούν, ιδιαίτερα τα δεδομένα για τα ακίνητα και τις υποδομές, όπου η τοπική γνώση είναι  πιο κρίσιμη”.  Οι συνηθέστερες ανησυχίες των κυβερνήσεων σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα, αφορούν την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ποιότητα των δεδομένων που διαθέτουν. «Πολλές από αυτές είναι βάσιμες ανησυχίες. Με την τοποθέτηση των δεδομένων στη διάθεση του κοινού, οι ίδιες οι κυβερνήσεις και τα δεδομένα εκτείθενται στο κοινό», σημειώνει η Δρ. Simpson.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι συχνά μία αργή, επαναληπτική διαδικασία. Τα εργαστήρια της GFDRR βοηθούν τις κυβερνήσεις να παρέχουν εκπαίδευση για την ανάπτυξη των γεωχωρικών δεδομένων και των μεταδεδομένων γύρω από αυτά, και παράλληλα τους δίνουν τη δυνατότητα να πάρουν έτοιμα τα δεδομένα που χρειάζονται. Το άνοιγμα των δεδομένων επιτρέπει στις κυβερνήσεις αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα να εστιάσουν στη βελτίωση και την επικαιροποίηση των δεδομένων.

Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι ένα καλό σημείο έναρξης για τα ανοικτά δεδομένα, διότι όλες οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για την μείωση των κινδύνων και την ασφάλεια των πολιτών. “Ίσως, αντί να μάχονται σχετικά με το μοίρασμα όλων των δεδομένων απευθείας με το κοινό, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μοιράζονται δεδομένα με τις υπηρεσίες που παίζουν ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου των καταστροφών”, συμβουλεύει η Δρ. Simpson. Οι κυβερνήσεις, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα υποσύνολο των δεδομένων, ανοικτά προς το κοινό.

natural+disasters+in+asia+have+the+potential+to+disrupt+supply+chains+across+the+globe_3685_800842109_0_0_7070084_300Η Ανατολική Ασία οδηγεί τις εξελίξεις στα ανοιχτά δεδομένα για την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας (Asia Pacific) έχουν δεσμευθεί να ανοίξουν τα δεδομένα αναφορικά με τους κινδύνους καταστροφών, συνεισφέροντας σημαντικά στην κατανόηση και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Η καινοτόμος προσέγγιση της Ινδονησίας για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών, η οποία άρχισε το 2011, βοήθησε στην χαρτογράφηση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων κτιρίων σε όλο το αρχιπέλαγος, μέχρι στιγμής. Η Τοπική Κυβέρνηση της Τζακάρτα αξιοποίησε τα εργαλεία, τα δεδομένα και την κοινότητα του OpenStreetMap, για τη χαρτογράφηση των υποδομών ζωτικής σημασίας σε όλη την πόλη. “Η πρωτοβουλία αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της Ινδονησίας”, προσθέτει η Δρ. Simpson.

Αλλά όταν τα δεδομένα συλλέχθηκαν, δεν υπήρχε διαθέσιμο ένα απλό εργαλείο για να μπορέσουν οι υπάλληλοι της κυβέρνησης να τα επεξεργαστούν δυναμικά, σε τοπικό επίπεδο. Έτσι η κυβέρνηση της Ινδονησίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας και τη GFDRR ανέπτυξαν ένα πολύ απλό και ισχυρό εργαλείο ανοικτού κώδικα, που ονομάζεται InaSAFE. Το εργαλείο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους να μελετήσουν πώς μία φυσική καταστροφή, όπως οι πλημμύρες, μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τις υποδομές. Μετά την επιτυχία του στην Ινδονησία, το λογισμικό έχει προσαρμοστεί για χρήση στις Φιλιππίνες και στη Σρι Λάνκα.

Όπως έγινε και στην Ινδονησία, η GDFRR συνεργάζεται με 49 χώρες και διεθνείς οργανισμούς για τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και της τεχνολογίας για την μείωση των κινδύνων καταστροφών. Μέσω του Open Data for Resilience Initiative, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 24 χώρες, μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των κινδύνων μέσω των εθνικών και περιφερειακών γεωχωρικών πλατφορμών ανταλλαγής δεδομένων. Περισσότερα από 1300 σύνολα δεδομένων φυσικών καταστροφών έχουν διατεθεί στο κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com