Το «δικαίωμα στη λήθη» – οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ ιδιωτικότητας & διαφάνειας

Πρόσφατη απflickr-2813028454όφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες μεταξύ ιδιωτικότητας, διαφάνειας και ανοιχτών δεδομένων, βάζοντας μία νέα παράμετρο στην ήδη υπάρχουσα έντονη συζήτηση για το «δικαίωμα στη λήθη». Συνοπτικά, η απόφαση διαπιστώνει ότι οι οργανισμοί που δημοσιεύουν πληροφορίες μπορεί να υποχρεωθούν να αφαιρέσουν συνδέσμους που κρατούν πληροφορίες για ένα πρόσωπο, εφόσον διατυπωθεί σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο.

Αυτό είναι πιθανώς μια σημαντική εξέλιξη, η οποία προσθέτει όγκο δουλειάς και ευθύνες όχι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες όπως η Google, αλλά και για τους δημιουργούς μεγάλων και μικρών ανοιχτών βάσεων δεδομένων. Το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» συμπυκνώνει αναμφίβολα τον δικαιολογημένο φόβο που πολλοί από εμάς τρέφουμε για την απώλεια της ιδιωτικότητάς μας.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, δε φαίνεται να είναι χωρίς αρνητικές συνέπειες, ακούσια βεβαίως, όσον αφορά τη δημοσίευση και διαθεσιμότητα βασικών πληροφοριών δημόσιου συμφέροντος – το είδος των πληροφοριών, δηλαδή, που έχουν κεντρική σημασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εταιρική υπευθυνότητα. Αντίστοιχες συνέπειες, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, ενδέχεται να έχει και όσον αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων, νεοφυών επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο του Διαδικτύου.

Η απόφαση επισημαίνει ότι τυχόν αφαίρεση δεδομένων κατόπιν αιτήματος θα πρέπει να σταθμίζεται με γνώμονα, αφενός, το δημόσιο συμφέρον και, αφετέρου, την προστασία των προσωπικών δεδομένων κάθε ενδιαφερόμενου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και τα ζητήματα στο δημόσιο διάλογο που φαίνεται να πυροδοτείται εκ νέου, σε Ευρώπη αλλά και Αμερική, όπως το μέχρι πού, από πότε και πόσο εκτείνεται η προστασία που επιδιώκει να διασφαλίσει η εν λόγω δικαστική απόφαση.

Δείτε περισσότερα:

http://blog.okfn.org/2014/05/22/the-right-to-be-forgotten-a-threat-to-transparency-and-open-data/#sthash.SJVgvtIT.dpuf

http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/05/30/google-ceo-warns-right-to-be-forgotten-could-stifle-innovation-and-empower-repressive-regimes/

http://www.theguardian.com/technology/2014/may/30/google-launches-right-to-be-forgotten-webform-for-removal-requests

Η δικαστική απόφαση: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2014-05/cp140070en.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com