The Tor Project: Διατηρήστε την ανωνυμία και την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο

Tor-logo-imageΤο Tor είναι ένα αξιόπιστο και δυνατό εργαλείο κρυπτογράφησης που παρέχει ανωνυμία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και προστατεύει το ηλεκτρονικό απόρρητο του χρήστη. Η πλήρης ονομασία του είναι The Onion Router (Tor), υποδηλώνοντας τα πολλά «στρώματα» (onion=κρεμμύδι) κρυπτογράφησης και το πλήθος διαμεσολαβητών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του εργαλείου. Οι διαμεσολαβητές υπολογιστές διαχειρίζονται από εθελοντές, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο Tor και χρησιμοποιούν το λογισμικό ανοικτού κώδικα στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή. Τα δεδομένα που ανταλάσσονται κινούνται κρυπτογραφημένα σε τυχαίες διαδρομές, τις οποίες κανένας συνδεδεμένος υπολογιστής δε γνωρίζει ολόκληρες εξασφαλίζοντας, έτσι, τη μεγίστη δυνατή ανωνυμία και προστασία.

Όσον αφορά, όμως, την προέλευση, τη λειτουργία και τη χρήση του Tor, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα εξαιρετικά εύχρηστο και δημοφιλές εργαλείο, εξακολουθούν να δημιουργούνται παρανοήσεις και να διαδίδονται εσφαλμένες απόψεις και θεωρίες.

Αρχικά, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για το αντίθετο, διαπιστώθηκε, μέσω των διαρροών σχετικών εγγράφων από την NSA- την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ- τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφήμερίδα The Guardian το 2013, ότι το εργαλείο Tor έχει αποτρέψει επιτυχημένα προσπάθειες παραβίασης του δικτύου και εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, χωρίς να έχει καμφθεί πλήρως και ανεπανόρθωτα η προστασία και η ανωνυμία που παρέχει στους χρήστες σε επίπεδο κρυπτογράφησης.

Σχετικά με την προέλευσή του, σύμφωνα με μία διαδεδομένη θεωρία, το εργαλείο Tor δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς στις ΗΠΑ, επομένως θα πρέπει να υπάρχει ακόμη, μη καταγεγραμμένη, στρατιωτική πρόσβαση στο λογισμικό του Tor. Παρότι η αρχική ιδέα για το λογισμικό Tor χρηματοδοτήθηκε πράγματι από το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το εργαλείο Tor βασίζεται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο έχουν επανειλημμένως ελέγξει έμπειροι κρυπτογράφοι και προγραμματιστές, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια και την ανωνυμία που υπόσχεται στους χρήστες.

Μία ακόμη συχνή παρανόηση είναι ότι το εργαλείο Tor χρησιμοποιείται, κυρίως, από εγκληματίες. Οι χρήστες του Tor, όμως, είναι σε μεγάλο ποσοστό ακτιβιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δημοσιογράφοι που το χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οικογένειες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους, καθώς και κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν για ασφαλείς επικοινωνίες και σχεδιασμό. Το Tor είναι ακόμη ένα εργαλείο, όπως είναι και το internet, στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να το χρησιμοποιήσει για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Επιπλέον, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν κατά διαστήματα, δεν έχει υπάρξει καμία μήνυση, σύλληψη ή καταδίκη στις ΗΠΑ σχετιζόμενη με χρήση του εργαλείου Tor και των υπηρεσιών του, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει δεδικασμένο, επομένως δε θεωρείται ότι η χρήση του εργαλείου για ανώνυμη πλοήγηση αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με το δίκαιο στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη λειτουργία του, το Tor είναι ένα εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη εργαλείο, παρά την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του, ενώ, παρά το γεγονός ότι είναι πιο αργό από τη συνηθισμένη σύνδεση Internet, οι προγραμματιστές του εργαλείου έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ταχύτητά του, ενώ η αύξηση του αριθμού των χρηστών και των διαμεσολαβητών υπολογιστών ενισχύει σε μεγάλο βαθμό και την ταχύτητα του δικτύου.

Τέλος, το Tor δεν είναι αλάνθαστο εργαλείο. Αν ο χρήστης ακολουθήσει τις οδηγίες εγκατάστασης του λογισμικού ή χρήσης του εργαλείου μέσω εναλλακτικών προγραμμάτων, αυξάνεται το ποσοστό επιτυχημένης λειτουργίας του Tor και προστασίας της ανωνυμίας και των δεδομένων του χρήστη. Επιπλέον, ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν προστατεύεται απόλυτα αν συνδεθεί, μέσω Tor, στο Google ή στο Facebook, καθώς οι υπηρεσίες αυτές θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις επικοινωνίες τους. Παρόλ’αυτά, το εργαλείο Tor έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά, αποτελώντας το πιο αξιόπιστο εργαλείο ανοικτού λογισμικού για την προστασία της ανωνυμίας και των δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται και στις προτεινόμενες εκδηλώσεις της εβδομάδας από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, ότι την Τετάρτη 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Tor hands-on Day στην αίθουσα του foss.ntua για το πώς λειτουργεί και πώς χρησιμοποιούμε το εργαλείο Tor και τις υπηρεσίες του.

Πηγές: https://www.eff.org/deeplinks/2014/07/7-things-you-should-know-about-tor

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com