Foldscope: open source Μικροσκόπιο για όλους…

Μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, δημιούργησε ένα open source μικροσκόπιο για όλους, το Foldscope!

Το Foldscope είναι οπτικό μικροσκόπιο βασισμένο στην μέθοδο Origami, το οποίο μπορεί να συναρμολογηθεί από ένα φύλλο χαρτιού. Αν και κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο τμηματικά, μπορεί να προσφέρει πάνω από 2.000 X μεγέθυνση με διακριτική ικανότητα (800nm​​)fluorescence, ζυγίζει λιγότερο από δέκα γραμμάρια Figure17-foldscopeunderfoot(8,8 g), είναι αρκετά μικρό ώστε να χωράει σε μια τσέπη (70 × 20 × 2 mm3), δεν απαιτεί καμία εξωτερική δύναμη, μπορεί να επιβιώσει αν πέσει από ένα κτίριο 3 ορόφων ή ακόμα και αν πατηθεί.

Η αποστολή της ομάδας είναι να καταφέρει να επηρεάσει ταυτόχρονα Α) την εκπαίδευση, πραγματοποιώντας το όνειρο τους «κάθε παιδί στον κόσμο, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με  ένα μικροσκόπιο» και Β) την παγκόσμια υγεία, αναπτύσσοντας ειδικά μέσα που έχουν ήδη σχεδιαστεί για τη διάγνωση νόσων, όπου να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και εύκολα στη χρήση από τους εργαζόμενους της υγείας.

Και οι δύο αυτές εφαρμογές επιτρέπουν τη χρήση του Foldscope στο πεδίο (σε ένα κήπο ή σε ένα δάσος), εξ αποστάσεως ή ακόμα και σε χώρες με ελάχιστους πόρους σε παγκόσμια κλίμακα.

Οραματίζονται τρεις ρόλους του Foldscope σε αναπτυσσόμενες χώρες:  

α) Τα διαγνωστικά κέντρα που δεν διαθέτουν μέσα και εγκαταστάσεις και βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές και ανθρώπινο δυναμικόsciencebus3.jpg

β) Εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων. Αυτό περιλαμβάνει πρακτική κατάρτιση με μικροσκόπιο σε Ιατρικές σχολές και επιστημονική εκπαίδευση που βασίζονται στη K-12 μέθοδο.

γ) Την εκπαίδευση των πολιτών για τον ρόλο των μολυσματικών ασθενειών και πώς αυτές επηρεάζονται και επηρεάζουν την υγεία σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Fig17

Η ομάδα και αρκετοί συνεργάτες σήμερα πραγματοποιούν δοκιμές του Foldscope σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, την Ουγκάντα ​​και την Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com