Η Lila Tretikov, εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia, μιλάει για την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και το όραμά της για τον οργανισμό

Παρά τον αρχικό χαρακτηρισμό που της αποδόθηκε ως ερασιτέχνης, η Lila Tretikov δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει την κοινότητα παραγωγής γνώσης της Wikipedia. Γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση και βιώνοντας το καθεστώς της Glasnost κατά τη δεκαετία του ’80, η Tretikov γαλουχήθηκε με τις αρχές της ελευθερίας και διαφάνειας που προσέφερε το καθεστώς αυτό και, αξιοποιώντας περαιτέρω την ακαδημαϊκή της αριστεία, έφυγε από τη Μόσχα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη. Η Lila Tretikov, με 18 χρόνια σπουδών και επαγγελματικής ενασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής και του ανοικτού λογισμικού, κατάφερε τον Μάιο να επικρατήσει ανάμεσα σε 1,300 υποψηφίους και να γίνει η νέα εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia, του 5ου μεγαλύτερου ιστότοπου παγκοσμίως.

Για την Tretikov υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις αρχές που πρέσβευε η Glasnost και σε αυτές της Wikipedia, όσον αφορά στη διαφάνεια και την ανοικτότητα. “Η περίοδος της Glasnost ήταν πρωτοφανής, αντίστοιχη της Αναγέννησης για την ιστορία της Ρωσίας και με δίδαξε πολλά για τη σημασία της ελευθερίας της πληροφορίας”, δήλωσε η Tretikov στην πρώτη της συνέντευξη ως εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia στην εφημερίδα Guardian.

“Ο μόνος τρόπος βελτίωσης των πολιτιστικών συνθηκών έγκειται στην ανοικτή πρόσβαση στην πληροφορία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με την ελικρινή στάση απέναντι στο παρελθόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη προηγούμενων ετών», συνεχίζει η Tretikov.

Η ακαδημαϊκή της πορεία στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης τής εξασφάλισε αρχικά επαγγελματική αποκατάσταση στην εταιρία Sun Microsystems το 1999, ενώ τον επόμενο χρόνο ίδρυσε τη δική της εταιρία, GrokDigital, για τεχνολογίες marketing. Όταν προσελήφθη στην εταιρία SugarCRM στη Silicon Valley, εταιρία παροχής ανοικτού λογισμικού για τη διαχείριση πελατολογίου από επιχειρήσεις, εντάθηκε και το ενδιαφέρον της για το ανοικτό λογισμικό, το οποίο δημοσιεύει, διαμοιράζει και βελτιώνει το λογισμικό σε συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα των προγραμματιστών.

Ο διορισμός της στη Wikipedia συνοδεύτηκε από αντιδράσεις, συγκεκριμένα όταν η Tretikov παραδέχτηκε ότι μόλις πρόσφατα συνεισέφερε για πρώτη φορά σε επιμέλεια περιεχομένου στην αγγλική εκδοχή της Wikipedia. Οι αντιδράσεις στη δήλωσή της προήλθαν, κυρίως, από τον ενεργό πυρήνα των 3,000 εθελοντών της Wikipedia, οι οποίοι συνολικά έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 20,000 αλλαγές σε περιεχόμενο.

“Επιλέχθηκε ένας ερασιτέχνης και αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό”, τονίζει ο Peter Forsyth σε ένα e-mail που διέρευσε. «Αν δεν έχει σχετική εμπειρία, ποιος ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει την κοινότητα..” συνέχισε με τις αμφιβολίες του για την επιλογή της Tretikov.

Υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις, οι οποίες εστίασαν στον σύντροφο της Tretikov, Wil Sinclair, ο οποίος, ως προγραμματιστής, έχει ενεργή παρουσία σε ιστότοπο αφιερωμένο στην κριτική κατά της Wikipedia και των συντακτών της. Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν την απάντηση της Tretikov, η οποία υπερασπίστηκε την προσωπική της επαγγελματική εμπειρία και κριτική ικανότητα ως το μοναδικό κριτήριο για τις επαγγελματικές αποφάσεις της σχετικά με τη Wikipedia.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η ένταση μεταξύ της κοινότητας εθελοντών και της διαχείρισης της Wikipedia, ενώ αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για την Tretikov να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ανδροκρατούμενης κοινότητας εθελοντών, οι οποίοι έχουν μακρόχρονη πορεία στη Wikipedia και έχουν επενδύσει χρόνο στο να θεσπίσουν διαδικασίες και πρότυπα, καθιστώντας, παράλληλα, την Wikipedia περισσότερο ελκυστική και προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο και με μεγαλύτερη πολυμορφία κοινό.

Η πολυμορφία αποτελεί σημαντικό θέμα, καθώς στην κοινότητα της Wikipedia κυριαρχεί το τρίπτυχο άντρας-λευκός-δυτικός.  Δεκατρία χρόνια μετά την εμφάνισή της, η Wikipedia αποτελείται από 32 εκατ. λήμματα σε 287 γλώσσες, διαχειριζόμενων μέσω ενός περίπλοκου συστήματος και δημοκρατικού συστήματος ψηφοφορίας και ομοφωνίας. Παρόλ’αυτά, οι γυναίκες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των 80,000 τακτικών συντακτών, ενώ οι εθελοντές στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν επαρκή εκρποσώπηση.

Η Tretikov ισχυρίζεται ότι έχει σημασία να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτήν την κοινότητα παραγωγής γνώσης. “Αποστολή μας είναι η εκπαίδευση, επομένως όσο πιο ανοικτοί είμαστε σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, τόσο μεγαλύτερη πολυμορφία θα αποκτήσουμε”, τονίζει στη συνέντευξή της.

Ως ο μόνος μη εμπορικός ιστότοπος ανάλογου μεγέθους, η Wikipedia αποτελεί «ανωμαλία» ανάμεσα στα γνωστά ονόματα του διαδικτύου. Παραμένει ένας μοναδικά περίπλοκος οργανισμός και η Tretikov θα πρέπει να φροντίσει και για την οικονομική βιωσιμότητά του. Η Wikipedia κοστίζει 29 εκατ δολάρια ετησίως για την εύρυθμη λειτουργία της, βασιζόμενη σε φιλανθρωπικες επιχορηγήσεις και δωρεές από τους χρήστες, οι οποίες αυξήθηκαν από τα 4 εκατ στα 45 εκατ δολάρια κατά τη θητεία του προηγούμενου εκτελεστικού διευθυντή, Sue Gardner. Αν επιτρέψει την προβολή διαφημίσεων στις σελίδες της, εκτιμάται ότ τα κέρδη της μπορούν να φτάσουν έως και τα 3 δις δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα, όμως, με την Tretikov, η γνώση βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Το ότι η Wikipedia δεν ακολουθεί τις επιταγές της αγοράς, δίνει την ελευθερία να αποτελούν προτεραιότητα του οργανισμού οι ανάγκες και το συμφέρον των χρηστών.

Ως η μεγαλύτερη πηγή ελεύθερης πληροφορίας παγκοσμίως, η Wikipedia έρχεται αντιμέτωπη και με την παραπληροφόρηση από κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση με αυτοματοποιημένο λογισμικό, το οποίο ενημερώνει για αλλαγές σε λήμματα σχετικά με κυβερνητικούς και δημόσιους φορείς, οι οποίες προέρχονται εκ των έσω.

Πρόσφατες προσπάθειες περιλαμβάνουν αναμόρφωση του ιστότοπου προκειμένου να απλοποιηθεί και να γίνει λιγότερο τεχνικά απαιτητικό το σύστημα αλλαγών της Wikipedia, κάτι στο οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο και πάλι το αυτοματοποιημένο λογισμικό. Η αγγλική εκδοχή της Wikipedia έχει ήδη 2,000 εγκεκριμένα διαδικτακά ρομπότ, ενώ συνολικά στον ιστότοπο της Wikipedia τα διαδικτυακά ρομπότ είναι υπεύθυνα για το 15% των 19 δις προβολών για τον Ιούλιο 2014. Τα προγράμματα αυτά εκτελούν μία πληθώρα καθηκόντων ρουτίνας, από ορθογραφικές διορθώσεις μέχρι αποκατάσταση λήμματος σε περίπτωση βανδαλισμού.

Η Tretikov, παρά τις ενστάσεις για την αυξανόμενη χρήση μηχανών για αυτοματοποίηση και διαχείριση ανθρώπινων καθηκόντων, ισχυρίζεται ότι οι υπολογιστές είναι καλύτερη επιλογή για την επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφορίας, γι’ αυτό και αξιοποιούνται περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, αφήνοντας περισσότερο χρόνο και περιθώριο στην εξέλιξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Δεδομένου του πειραματισμού της Wikipedia με τον αυτοματισμό και το ακαδημαϊκού ανδιαφέροντος της Tretikov για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δεν αποτελεί έκπληξη το όραμά της για την εξέλιξη της Wikipedia περισσότερο σε τεχνολογική εταιρεία παρά σε εταιρεία ΜΜΕ.

Η Wikipedia σε αριθμούς:

  • Αριθμός λημμάτων

Συνολικά, υπάρχουν 32,695,787 λήμματα στη Wikipedia. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, δημιουργήθηκαν 19,700 λήμματα. Μέχρι στιγμής, κατά το 2014, έχουν προστεθεί 160,280.

  • Δημοτικότητα

Η Wikipedia είναι ο 6ο πιο δημοφιλής ιστότοπος μετά το Google, το Facebook, το Youtube, το Yahoo! και το Baidu.

  • Παγκόσμια Wikipedia

Μέχρι στιγμής, η Wikipedia είναι διαθέσιμη σε 287 γλώσσες. Οι καταχωρήσεις σε 11 από αυτές ξεπερνούν το 1 εκατ σε αριθμό.

  • Περιεχόμενο

30% του περιεχομένου αφορά στον πολιτισμό, 15% σε βιογραφίες, 14% στη γεωγραφία και 11% στην ιστορία.

  • Αντιπαράθεση

Το 2008, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου στη Μ. Βρετανία εμπόδισαν την πρόσβαση στο λήμμα για το άλμπουμ Virgin Killer ενός συγκροτήματος χέβυ μέταλ, ύστερα από παράπονα για την εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο του δίσκου.

  • Βραβεύσεις

Το 2006 το περιοδικό Time ονόμασε Πρόσωπο της Χρονιάς όλους όσους συνέβαλαν στην επιμέλεια περιεχομένου της Wikipedia.

  • Συνεργάτες

το 69% των συντακτών ισχυρίζεται ότι χρειάστηκε να διορθώσει κάποιο λάθος, στο 73% των συνεργατών αρέσει να μοιράζουν τις γνώσεις τους, το 19% των συνεργατών έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 4.4% διδακτορικό τίτλο σπουδών και το 13% είναι γυναίκες.

Πηγή Άρθρου:

ttp://www.theguardian.com/technology/2014/aug/06/wikipedia-lila-tretikov-glasnost-freedom-of-information?CMP=twt_gu

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com