Δε σας αρέσει να διατηρεί το Facebook τον έλεγχο του περιεχομένου σας;

Χρησιμοποιήστε εργαλεία που υποστηρίζουν το ανοικτό διαδίκτυο!

Για ό,τι έχει να κάνει με περιεχόμενο, είτε προσωπικού είτε επαγγελματικού χαρακτήρα, το Facebook είναι δίκοπο μαχαίρι: αφενός, έχει τόσο μεγάλη απήχηση που σχεδόν είσαι αναγκασμένος να το χρησιμοποιήσεις και αποτελεί έναν από τους πιο επιτopenυχημένους τρόπους προώθησης περιεχομένου. Αφετέρου, όμως, είναι και ένας «περιφραγμένος κήπος» βασισμένος σε έναν αλγόριθμο που λειτουργεί με τη μέθοδο του μαύρου κουτιού, καθορίζοντας την εμφάνιση ή μη του περιεχομένου σε άλλους χρήστες με κριτήρια γνωστά μόνο στους προγραμματιστές της εταιρείας. Επομένως, πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει όσα προσφέρει το Facebook, χωρίς ταυτόχρονα να παραχωρήσει σε μία «κλειστή» πλατφόρμα τον έλεγχο και την εξουσία πάνω στο περιεχόμενο που ο ίδιος αναρτά;

FB_Open-1 Ο πρωτοπόρος του blogging και του RSS, Dave Winer, προτείνει μία ενδεχόμενη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα: χρησιμοποιήστε, μεν, το Facebook, διατηρείστε, όμως, το βασικό ρόλο που έχει το site ή το blog που διαχειρίζεστε. Το τελευταίο εργαλείο blogging που δημιούργησε και χρησιμοποιεί ο Winer δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναρτά περιεχόμενο ταυτόχρονα στο blog του και στο Facebook, ενώ, σε αντίθεση με πανομοιότυπα εργαλεία, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στην εκδοχή της ανάρτησης στο blog, καταχωρούνται αυτόματα και στην εκδοχή της ανάρτησης στο Facebook. Με αυτόν τον τρόπο, οι bloggers, οι δημιουργοί περιεχομένου, ακόμα και οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, μπορούν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του Facebook και να διατηρήσουν τον έλεγχο και το διαμοιρασμό του περιεχομένου τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αρχική προσέγγιση γι’αυτό το εργαλείο που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάρτηση και ενημέρωση ήρθε από την πλευρά του Facebook, ενδεικτικό της προσπάθειας της εταιρείας για μεγαλύτερη ανοικτότητα. Η πρώτη επαφή έγινε από τον Doug Purdy, υπεύθυνος των τμημάτων API και Developer Relations του Facebook, ο οποίος εργαζόταν στη Microsoft τη δεκαετία του ’90, με την οποία συνεργαζόταν στενά και ο Winer.

‘Οπως αποδείχθηκε, ούτε το ίδιο το Facebook είχε γνώση του πόσο ανοικτό είναι το API του, καθώς όταν ο Winer τόνισε αρχικά ότι οποιοδήποτε εργαλείο συγγραφής ή ανάρτησης περιεχομένου δημιουργηθεί, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αυτόματης ταυτόχρονης ενημέρωσης και στα δύο σήμεία ανάρτησης, ενημερώθηκε ότι, βάσει των αρχικών εγγράφα του Facebook, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Έπειτα, όμως, από έρευνα του Purdy, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα, απλώς δεν είχαν επικαιροποιηθεί τα σχετικά έγγραφα.

Ο Winer δεν είναι ο μόνος βετεράνος του διαδικτύου που τονίζει τη σημασία του να διατηρεί ο χρήστης τον έλεγχο του περιεχομένου του, καθώς και τη σημασία του ανοικτού διαδικτύου. Ο Fred Wilson, εταίρος της Union Square Ventures, έγραψε πρόσφατα για τη δύναμη που έχει το προσωπικό blog, κάτι στο οποίο έχουν πρόσφατα επιστρέψει και άλλοι, όπως ο Lockhart Steele, ιδρυτής του Curbed, και η Elizabeth Spiers, αρχισυντάκτρια του Gawker, και το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό από το να χρησιμοποιείς κλειστές πλατφόρμες τρίτων μερών, όπως το Medium.

Ο Dan Gillmor, βετεράνος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, έγραψε και αυτός για τη σημασία του ανοικτού διαδικτύου, και τις προσπάθειες μιας ομάδας προγραμματιστών για τη δημιουργία εργαλείων που υποστηρίζουν αυτό που έχουν ονομάσει “indie web”. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στους δημιουργούς περιεχομένου να διαμοιράζον το έργο τους παντού, διατηρώντας, παράλληλα, τον έλεγχο, προωθώντας τη φιλοσοφία «δημοσίευσε μία φορά και κοινοποίησε το παντού».

Εξηγώντας γιατί όλα αυτά έχουν τόση σημασία, ο Gilmor υποστηρίζει ότι «όταν χρησιμοποιούμε συγκεντρωτικές υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραχωρούμε τον έλεγχο σε τρίτα μέρη που επωφελούνται οικονομικά από το έργο μας, υλικό το οποίο παραμένει στους ιστότοπουύς τους μόνο για όσο εκείνοι το επιτρέπουν». Και αυτό δεν είναι καθόλου ανοικτό.

Πηγή: https://gigaom.com/2014/09/03/dontlikefacebookowningandcontrollingyourcontentusetoolsthatsupporttheopenweb/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com