Η μετά το Fork εποχή: Χρηματοδοτώντας Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα

sugarcrm_CRM_softwareΜία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελεύθερου λογισμικού ήταν η αύξηση των εταιρειών που βασίζονται στο ανοιχτό λογισμικό. Μετά το πρώτο κύμα νεοφυών εταιρειών που εστίασαν στη διανομή και υποστήριξή του – με τη Red Hat να αποτελεί ίσως το πιο γνωστό και επιτυχημένο παράδειγμα – ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα εταιρειών που προσφέρουν εκδόσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα για επιχειρήσεις.

Σήμερα τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Ο ανοικτός κώδικας είναι πλέον το σύνηθες όσον αφορά το λογισμικό για επιχειρήσεις, με εξαίρεση ορισμένους ξεχασμένους «δεινόσαυρους». Ωστόσο, με την ωρίμανση της αγοράς, είναι αναπόφευκτο ορισμένες από τις πρώτες εταιρείες λογισμικού ανοιχτού κώδικα να έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, μία ανάρτηση του SugarCRM φέτος, με τίτλο «Το SugarCRM στα επόμενα 10 χρόνια» αποκάλυψε ότι η ανοικτή έκδοση θα είναι διαθέσιμη και θα υποστηρίζεται μέχρι το 2015, αλλά δεν αναπτύσσεται πλέον:

Ως προς τη διαθεσιμότητα: Η Sugar Community Edition (CE) είναι και θα παραμείνει ελεύθερα διαθέσιμη για μεταφόρτωση στο SourceForge.net. Ως προϊόν ανοιχτού κώδικα, δεν εξαφανίζεται.

Ως προς την υποστήριξη: Η SugarCRM Inc. θα συνεχίσει να υποστηρίζει την έκδοση Sugar Community v6.5, όπως και όλες τις άλλες εκδόσεις Sugar 6.5, μέχρι και το καλοκαίρι του 2015. Και θα συνεχίσει να διαθέτει την έκδοση Sugar Community Edition, ακόμη και μετά τη λήξη της περιόδου υποστήριξης.

Η ίδια ανάρτηση ορθά αναφέρει: «Ως προϊόν ανοικτού κώδικα, δεν μπορεί να εξαφανιστεί». Κι ακόμα καλύτερα, αν οι αρχικοί προγραμματιστές αποφασίσουν να μην συνεχίσουν να δουλεύουν τον κώδικα, κάποιος άλλος μπορεί να τον πάρει και να βγάλει νέες εκδόσεις. Και αυτό είναι ακριβώς ό, τι συμβαίνει με το SuiteCRM fork του SugarCRM. Όχι κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό – έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, κυρίως με το Joomla του Mambo – αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το πώς η εταιρεία πίσω από αυτό, η SalesAgility, ελπίζει να χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εργασίες της. Χρησιμοποιώντας μια επιλογή που απλά δεν ήταν διαθέσιμη πριν από μερικά χρόνια, η SalesAgility στρέφεται στο Kickstarter:

Την 1η Οκτωβρίου, η SalesAgility, εταιρία που ανέπτυξε το SuiteCRM, το πρόγραμμα Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων ανοικτού κώδικα, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία στο www.kickstarter.com με στόχο να συγκεντρώσει £ 200.000 για την επίσπευση της επόμενης έκδοσης του προϊόντος (SuiteCRM 8) και να μεταβιβάσει τον κώδικα και τη διαχείριση σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, ο στόχος της έχει ως εξής:

«Πρόκειται να προβούμε σε 100 αναβαθμίσεις στο SuiteCRM σε 18 μήνες. Η χρηματική υποστήριξή σας θα το κάνει δυνατό. Θα μπορέσουμε να αφιερώσουμε μία μεγαλύτερη ομάδα με πλήρες ωράριο στο SuiteCRM και να λανσάρουμε κάθε μήνα νέες λειτουργικότητες, ώστε να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα νέα χαρακτηριστικά του πολύ γρήγορα. Ορισμένες αλλαγές θα είναι μαζικές και κάποιες λιγότερο πολύπλοκες. Αυτές οι αναβαθμίσεις θα διατίθενται με άδεια Affero GPL. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τον κώδικα: Θα μεταβιβάσουμε τόσο τον κώδικα όσο και τη διαχείριση του έργου σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Έτσι οργανώνονται, άλλωστε, τα καλύτερα έργα ανοικτού κώδικα. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι το SuiteCRM είναι και θα είναι πάντα ανοιχτού κώδικα. Δεν θα υπάρχει επιστροφή ούτε εκδόσεις επί πληρωμή. Το SuiteCRM θα είναι πάντοτε ανοικτού κώδικα 100%.»

Το SuiteCRM θα ξεκινήσει να συγκεντρώνει χρήματα στο Kickstarter από την 1η Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά φαίνεται αξιέπαινη η κίνηση να «βγάλει μπροστά» τον ανοικτό κώδικα, μέσω της δημιουργίας ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και σημαντική ως πρότυπο για μελλοντικές αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η χρήση ανοικτού κώδικα και forking ήταν πάντα το εύκολο μέρος. Tο δύσκολο κομμάτι ήταν η εξεύρεση πόρων. Για χάρη του μέλλοντος του επιχειρηματικού λογισμικού ανοικτού κώδικα, ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια του SuiteCRM μέσω του Kickstarter θα λειτουργήσει.

Πηγή: www.computerworlduk.com/blogs/open-enterprise/after-fork-financing-open-source-software-3571869/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com