Νέα από τον πλανήτη(http://planet.ellak.gr/ )…Φωτογραφίες από τις διακοπές μας στη Βικιπαίδεια

Ένας από τους εύκολους τρόπους για να συνεισφέρει κανείς σε εγχειρήματα περιεχομένου όπως η Βικιπαίδεια είναι να συνεισφέρει με φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος. Και τι είναι αυτό που σχεδόν όλοι κάνουν στις διακοπές τους; Βγάζουν φωτογραφίες!

Οι φωτογραφίες είναι πολύτιμες. Υπάρχουν στην Βικιπαίδεια εκατοντάδες λήμματα για τόπους, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία φωτογραφία. Για να προστεθεί μία, αυτή θα πρέπει να βρίσκεται υπό ελεύθερη άδεια χρήσης και να είναι αντιπροσωπευτική: Η κοντινή λήψη ενός ή δυο σπιτιών, του καφενείου, μιας βρύσης, δεν είναι αντιπροσωπευτική εικόνα για ένα ολόκληρο χωριό. Εννοείται ότι φωτογραφίες δικές μας ή της παρέας μας στην παραλία, είναι εκτός σκοπού του εγχειρήματος και διαγράφονται σχεδόν αμέσως. Ομοίως δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μια καλλιτεχνική φωτογραφία τέλεια από αισθητική και τεχνική άποψη ενός ηλιοβασιλέματος, της αμμουδιάς, ενός λουλουδιού κλπ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνήθως πανοραμικές ή μακρινές όψεις που δείχνουν ένα μεγάλο μέρος του τόπου.

Άγνωστο χωριό στην Ελλάδα (φωτο: Xeniakarol)

Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε. Ακόμη και με μια ταπεινή κάμερα ή το κινητό του. Αρκεί να έχει διάθεση να συνεισφέρει έστω και σε αυτό το ελάχιστο των λίγων λεπτών που θα χρειαστεί για να ανεβάσει την εικόνα στα Wikimedia Commons.

Τα Wikimedia Commons είναι το κεντρικό αποθετήριο πολυμέσων για όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia. Μια φωτογραφία που έχει ανεβεί σε αυτά, είναι διαθέσιμη σε όλες τις Βικιπαίδειες όλων των γλωσσών, στα Βικιταξίδια, στα Wikidata, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να ανεβάσει την εικόνα στην ελληνική Βικιπαίδεια, μετά στην αγγλική, την γαλλική κλπ.

Τι χρειάζεται για να το κάνει κάποιος;

Καταρχήν να συνδεθεί ή να εγγραφεί στο Wikimedia Commons.

Μετά χρησιμοποιεί τον Οδηγό Ανεβάσματος που έχει απλά βήματα.

Το βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων (φωτο: Seinfeld υπό CC-BY-SA-3.0)

Καταρχήν επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για φωτογραφία που τραβήξαμε εμείς και την ανεβάζουμε με άδεια CC-BY-SA-3.0. και προχωράμε στην περιγραφή. Το όνομα του αρχείου θα πρέπει να είναι κάπως αντιπροσωπευτικό (π.χ.  Άποψη του Υψηλοχωρίου.jpg, όχι IMAG0352.jpg, DCM… κλπ). Προσθέτουμε μια περιγραφή (μπορούμε σε πολλές γλώσσες) και τουλάχιστον μια κατηγορία. Οι κατηγορίες είναι (προς το παρόν) μόνο στα αγγλικά (π.χ. Katakolo. Αν δεν υπάρχει, μπορούμε να την βάλουμε σε κατηγορία για ολόκληρο το νησί, το νομό ή την περιφέρεια. Άλλοι θα το φροντίσουν μετά.) και χρειάζονται ώστε να μπορούν και άλλοι να δουν την φωτογραφία. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, κάτι πολύ χρήσιμο, που θα τοποθετήσει την φωτογραφία μας σε διάφορους χάρτες (.kml) (και επίσης θα κάνει ευκολότερη την ανεύρεσή της). 

Στο επόμενο βήμα έχουμε τελειώσει και η φωτογραφία έχει αποθηκευτεί πλήρως. Μας δίνεται ο κώδικας τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσθέσουμε την φωτογραφία στο αντίστοιχο λήμμα της Βικιπαίδειας, δίνοντας τεράστια χρησιμότητα στη συνεισφορά μας!

Θέα από την Άνω Σύρα (φωτο: Pel thal υπό την CC-BY-SA-3.0)

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η χρησιμότητα της συνεισφοράς μας. Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις Βικιπαίδειες, μπορεί να καταχωρηθεί ως δήλωση στο αντικείμενο Wikidata για τον αντίστοιχο τόπο/λήμμα (με πολλαπλή χρησιμότητα για όλα τα εγχειρήματα), μπορεί ομοίως να χρησιμοποιηθεί στα Βικιταξίδια (και γιατί να μην γράψετε και ένα οδηγό για τον τόπο όπου κάνατε διακοπές;).

Λοιπόν, τώρα που γυρίσαμε όλοι στις βάσεις μας, είναι ώρα να βγάλουμε και κάτι χρήσιμο από την σχόλη μας. Εμπρός λοιπόν, να ανεβάσουμε φωτογραφίες για κάθε χωριό, νησί και παραλία της Ελλάδας!

Πηγή:

Πηγή: planet.ellak.gr, blog.wikimedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com