10 λόγοι για τους οποίους το ανοιχτό λογισμικό «κατακτά» τον κόσμο

opensourceΤο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μέχρι πρότινος τεχνολογικό πεδίο μόνο για ερασιτεχνική χρήση, κατακτά σήμερα τον κόσμο του λογισμικού. Σύμφωνα με την Gartner, το ανοιχτό λογισμικό μέχρι το 2016 θα περιλαμβάνεται πλέον στο χαρτοφυλάκιο σχεδόν όλων των επιχειρήσεων της λίστας Global 2000. Μάλιστα, σύμφωνα με την Βlack Duck Software, σήμερα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο projects ανοιχτού λογισμικού.

Ακολουθούν δέκα από τους λόγους που εξηγούν την ολοένα αυξανόμενη «πέραση» του ανοιχτού λογισμικού:

Ποιότητα

Σύμφωνα με έρευνα της Βlack Duck Software, η ποιότητα αποτελεί τον νούμερο 1 λόγο επιλογής του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή. Το 2011, η ποιότητα καταλάμβανε την πέμπτη θέση. Όσο το ανοιχτό λογισμικό κερδίζει υποστηρικτές, τόσο περισσότεροι συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της σταθερότητας και την αναβάθμισή του. Επίσης, ένας άλλος σχετικός παράγοντας με την ποιότητα, η ευκολία ανάπτυξης ανέβηκε στην τρίτη από την έκτη θέση, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη γρήγορης ωρίμανσης των πρωτοβουλιών ανοιχτού λογισμικού.

Χαρακτηριστικά & Δυνατότητες

Σύμφωνα με μία έκθεση του Linux Foundation του 2013, το 80% των εταιριών σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση Linux στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μόλις 20% σκοπεύει να αυξήσει τη χρήση των Windows. Ο αριθμός εταιριών που χρησιμοποιούν Linux για κύριες δραστηριότητές τους αυξήθηκε από 60% το 2010 σε 73% το 2012. Και, προφανώς, το κόστος είναι ένας από τους λόγους. Ακόμη κι αν προσθέσουμε τα κόστη υποστήριξης, το ανοιχτό λογισμικό παραμένει σημαντικά φθηνότερο. Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση του Linux Foundation, αυτός ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας. Ο πρώτος ήταν τα χαρακτηριστικά. Αυτό αποτελεί δραματική αντιστροφή σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της ανοιχτής τεχνολογίας, όταν τα εμπορικά προϊόντα ήταν πιο ολοκληρωμένα και εύρωστα.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια θεωρείτο μέχρι πρότινος αδύνατο σημείο για το ανοιχτό λογισμικό, αλλά και αυτό έχει πλέον αλλάξει. Φέτος, το 72% όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της Βlack Duck Software, ανέφεραν ότι επέλεξαν λύση ανοιχτού λογισμικού, ακριβώς λόγω της ασφάλειας που παρέχει. Το ανοιχτό λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγξουν τον κώδικα για ενδεχόμενα κενά ασφάλειας. «Πραγματικά μου αρέσει η διαφάνεια του ανοιχτού λογισμικού», δηλώνει ο Daniel Polly, υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών στην First Financial Bank. «Μου αρέσει το ότι το ανοιχτό λογισμικό επιτρέπει να δεις ακριβώς τι γίνεται με τη ροή των δεδομένων.» O Polly αναφέρει ότι η τράπεζα χρησιμοποιεί Snort. «Οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται λογισμικό ψάχνουν τώρα να βρουν ποιο ανοιχτό λογισμικό μπορούν να προσφέρουν», προσθέτει.

Ταχύτερη καινοτομία

Οι παραδοσιακοί προμηθευτές λογισμικού αναπτύσσουν δικά τους προϊόντα μέσα στην επιχείρηση. Οι προμηθευτές ανοιχτού λογισμικού, όμως, δεν αρχίζουν από το μηδέν – καινοτομούν, εξελίσσοντας ένα βασικό προϋπάρχον προϊόν. «Το ανοιχτό λογισμικό δίνει μια βάση που εξαλείφει την ανάγκη να ξεκινά κανείς απ’ την αρχή» αναφέρει o αναλυτής John Oltsik. «Στη συνέχεια μπορεί να εξειδικευτεί για συγκεκριμένους σκοπούς». Όσον αφορά τις υπηρεσίες cloud υπάρχει η λύση της Amazon ή της Microsoft. «Υπάρχουν προμηθευτές που δίνουν Apache OpenStack προσφέροντας υπηρεσίες συγκρίσιμες με τις Amazon EC2, αλλά διαφοροποιούνται ως προς την ποικιλία και τις δυνατότητες προσαρμογής τους,» λέει ο Citrix’s Mark Hinkle.

Επεκτασιμότητα

Το παραδοσιακό λογισμικό συχνά εστιάζει στις ανάγκες συγκεκριμένων τμημάτων της αγοράς. Το ανοιχτό συνήθως δεν έχει τέτοια «προβλήματα», καθώς χτίζεται με βάση τις απαιτήσεις των πελατών.

«Ως παραδοσιακό startup, ξεκινήσαμε με ένα ΙΤ backbone βασισμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε ανοιχτό λογισμικό» λέει η Rafael Herrera, επικεφαλής του BI International της Groupon. «Ο βασικός παράγοντας για εμάς – εκτός από το κόστος – ήταν η επεκτασιμότητα. Χρειαζόμασταν ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια δυναμική ανάπτυξη».

Προσαρμογή

Το ανοιχτό λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες να πειράξουν τον ίδιο τον πηγαίο κώδικα. «Μπόρεσα να επεκτείνω το λογισμικό που χρησιμοποιούμε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας μόνος μου», λέει ο Paul Stadler, τεχνολογικός διευθυντής στο Chester County Cat Hospital. Η εταιρία χρησιμοποιεί ανοιχτό λογισμικό για τις βασικές της λειτουργίες, σε Linux server.

Πράγματι, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία του ανοιχτού λογισμικού ήταν φέτος ο τέταρτος σημαντικότερος λόγος που κάνει τις εταιρίες να το προτιμήσουν, σύμφωνα με την έρευνα της Black Duck. Πέρσι, ήταν ο νούμερο 8.

Συνεργασία

Στο παρελθόν, όταν περισσότερες εταιρίες χρειάζονταν την ίδια λειτουργικότητα, την έφτιαχναν καθεμία από την αρχή, χρησιμοποιούσαν ένα προϊόν εξωτερικού προμηθευτή ή έφτιαχναν μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη και συντήρηση του προϊόντος. Το ανοιχτό λογισμικό επιτρέπει σε ανταγωνίστριες εταιρίες να δουλεύουν μαζί για τον ίδιο σκοπό. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήματα για τις εταιρίες, τα οποία επενδύουν στην ανάπτυξη προϊόντων που τις διαφοροποιούν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 50% των εταιριών συνεισφέρουν στο ανοιχτό λογισμικό και το 56% αναφέρει ότι θα αυξήσει τη συνεισφορά του τον επόμενο χρόνο. Συμμετέχοντας στην ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του λογισμικού και να χτίσουν σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις.

Πρότυπα

Είναι ωραίο να νομίζουμε ότι τα πρότυπα τίθενται από ομάδες ευφυών ηγετών, οι οποίοι διαλέγουν το καλύτερο μονοπάτι εξέλιξης για έναν κλάδο. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι κάποια εκ των πραγμάτων πρότυπα που βασίζονται σε δημοφιλή προϊόντα, όπως ας πούμε το Microsoft Word’s .doc format. Ένα επιτυχημένο προϊόν ανοιχτού λογισμικού μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια λειτουργία χωρίς το ρίσκο του εγκλωβισμού σε έναν προμηθευτή. «Πολλές φορές είναι ευκολότερο να εφαρμόσει κανείς ένα πρότυπο ως αποτέλεσμα χρήσης υπαρκτών προϊόντων», λέει ο Citrix’ Hinkle. «Ο Apache Web Server είναι ένα καλό παράδειγμα μαζικής υιοθέτησης και εφαρμογής προτύπων web ήδη κατά τις απαρχές του Διαδικτύου.»

Τεχνολογία Αιχμής

Σε πολλούς τομείς, το ανοικτό λογισμικό πλέον δείχνει τον δρόμο. Cloud, κινητά, big data, Internet of Things, όλα χρησιμοποιούν προϊόντα ανοιχτού λογισμικού αιχμής Όπως, βέβαια, και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Ιστός, που χτίστηκε κυρίως σε Linux, Apache, MySQL, and PHP. Ακόμη και στα πιο πρόσφατα τεχνολογικά νέα, πολλές είναι οι ανοιχτές πλατφόρμες εικονικού περιβάλλοντος που ανταγωνίζονται, όπως οι OpenSim, Open Wonderland και Open Qwaq.

Κόστος

Η τιμή συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Φέτος, το 68% όσων απάντησαν ανέφεραν ότι το ανοιχτό λογισμικό βοήθησε στη μείωση των δαπανών τους.

Βέβαια, το ανοιχτό λογισμικό δεν είναι ελεύθερο λογισμικό. Οι προμηθευτές μπορούν να χρεώσουν συγκεκριμένες εκδόσεις, την υποστήριξη ή την εξειδικευμένη ανάπτυξη εφαρμογών του. Επιπλέον, μία εταιρία πιθανόν να χρειάζεται να δαπανήσει ίδιους πόρους για την προσαρμογή ή την ενσωμάτωσή του. Αλλά δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας. «Είναι κάτι παραπάνω από τη μείωση του κόστους» λέει ο Lou Shipley, Πρόεδρος και CEO της Black Duck. «Το ανοιχτό λογισμικό έχει αποδείξει την ποιότητα και την ασφάλειά του και πλέον επεκτείνεται και πολλαπλασιάζεται ευρέως.»

Πηγή: www.infoworld.com/article/2606273/open-source-software/156185-10-reasons-why-open-source-is-eating-the-world.html

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com