Ημερίδα Μονάδας Αριστείας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

UntitledΗ Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ολοκλήρωσε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 τον Α’ κύκλο λειτουργίας της με την διοργάνωση της 1ης ημερίδας σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου (Μάιος 2014 – Οκτώβριος 2014), η Μονάδα Αριστείας διεξήγαγε δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια και ένα σχολείο κώδικα στις θεματικές ενότητες του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Στο πρώτο σεμινάριο, στη Διαχείριση Συλλογών Πολιτισμικών Tεκμηρίων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν και να χρησιμοποιήσουν λογισμικά ανοικτού κώδικα όπως το Omeka, το WordPress καθώς και την πλατφόρμα για μετάφραση λογισμικού Transifex. Επίσης ανέπτυξαν συλλογές πολιτισμικών τεκμηρίων αλλά και ιστότοπους για την παρουσίαση, περιήγηση και αναζήτηση σε αυτές (π.χ. http://83.212.109.180/omeka/)

Στο δεύτερο σεμινάριο, που αφορούσε την Προώθηση και Προβολή Τουριστικών Υποδομών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εγκατάσταση και παραμετροποίηση (με widgets και plugins) του λογισμικού WordPress και να αναπτύξουν τους δικούς τους ιστότοπους προώθησης σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος (π.χ. http://83.212.109.180/~angeliki.kondyli, http://83.212.109.180/~paris.liras).

Το σχολείο κώδικα κάλυψε και τις δύο περιοχές του Α’ κύκλου. Μέσα σε 6 ημέρες, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σύντομα σεμινάρια για λογισμικά ανοικτού κώδικα (Omeka, AngularJS, Ionic, CodeIgniter, JSON, Apache, MySQL, PHP, WordPress & plugins) αλλά και για τη χρήση APIs γνωστών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Υπό την καθοδήγηση των μελών της Μονάδας Αριστείας ανέπτυξαν: μια εφαρμογή για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα που εντοπίζει τα πλησιέστερα στο χρήστη σημεία πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος όπως τα αναρτούν χρήστες στο Facebook, Google+ και Foursquare, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την ανζήτηση και παρουσίαση του περιεχομένου συλλογών Omeka, και ένα plugin στο WordPress για σύνδεση με το Omeka.

Όλα τα project που υλοποιήθηκαν στο σχολείο κώδικα ανέβηκαν στο αποθετήριο κώδικα της Μονάδας Αριστείας στο https://github.com/maellakhua. Όλες οι παρουσιάσεις και τα κείμενα οδηγιών που ανέπτυξε η Μονάδα Αριστείας, βρίσκονται στα σχετικά μαθήματα του εκπαδευτικού portal http://ma.ellak.gr/edu/. Τέλος, όλες οι διαλέξεις και παρουσιάσεις των συμμετεχόντων έχουν βιντεοσκοπηθεί και είναι προσβάσιμες τόσο από την πλατφόρμα http://ma.ellak.gr/videopage/videolist/ οσο και από το κανάλι της Μονάδας Αριστείας στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UClVZr5JsyM01zi1rAPSkCOA)

Στις δράσεις του Α’ κύκλου συμμετείχαν πτυχιούχοι διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς και φοιτητές Πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού (μουσεία, βιβλιοθήκες κλπ), και Τουρισμού (ξενοδοχεία κλπ), αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 110 άτομα, 90 από αυτούς συμμετείχαν σε κάποια από τις 3 δράσεις, ενώ 68 ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη συμμετοχή τους (παρακολούθησαν και παρέδωσαν κάποιο project). Η αξιολόγηση για το υλικό που διατέθηκε, την οργάνωση των δράσεων αλλά και τους ομιλητές κρίθηκε από πολύ καλή εως άριστη.

Η Μονάδα Αριστείας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου λειτουργεί στο κτίριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής, στην οδό Ομήρου 9 στον Ταύρο. Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια Μ. Νικολαΐδου.

Τηλέφωνο/e­mail υποστήριξης χρηστών: 2109549424, 2109549418, ellak@hua.gr

εργάσιμες ημέρες/ώρες 10.00­-14.00

Χρήσιμοι δικτυακοί τόποι: http://ma.ellak.gr/

http://webms.hua.gr/ellak

http://www.dit.hua.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com