Θα μπορούσε το 2015 να είναι η “μεγάλη χρονιά” του Linux;

6555465931_396649d3dc_oΔεν είναι μυστικό ότι η κοινότητα του Linux ήταν σε κατάσταση αναταραχής τους τελευταίους μήνες, χάρη στην τεχνολογία που ονομάζετε Systemd. Ο systemd είναι ο μελλοντικός system management daemon που θα διαχειρίζεται το boot του συστήματος, αντί του upstart που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η αναταραχή προκάλεσε διχασμό στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Θα είναι το 2015 τελικά το έτος του Linux desktop είναι ο τίτλος του άρθρου δημοσίευε ο Lynch την προηγούμενη Πέμπτη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθέτηση του Linux ήταν πάντα το ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ό,τι υπάρχει ήδη στους υπολογιστές τους. Αυτό που διατήρησε την κυριαρχία των Windows όλον αυτόν τον καιρό ήταν ότι κατέκτησε την αγορά του desktop πρώτη. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή του cloud computing, δεν έχει σημασία σε ποια πλατφόρμα τρέχει ένας browser. Οι κατασκευαστές υλισμικού, μπορούν να επεκταθούν και πιθανό να επιχειρήσουν να αποσπάσουν μερίδιο από τη Microsoft.

Αλλά ακόμα και αν το Linux καταφέρει πράγματι να κυριαρχήσει στα Desktop, όπως έχει κάνει σε οποιαδήποτε άλλη αγορά, αυτό πιθανόν δε θα συμβεί μέσα σε μία μόνο χρονιά” πρόβλεψε ο Stone, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά: Το Linux αναπτύσσεται ραγδαία στο χώρο των desktop user interfaces αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, με όρους μεριδίου αγοράς ή όχι, το Linux είναι τώρα ένας σημαντικός παίκτης της αγοράς των desktop computer systems, τα Chromebooks είναι κομμάτι της εξέλιξης, και ο  μεγαλύτερος τρέχων ανταγωνισμός για τα Linux desktops δεν είναι τα Windows αλλά το OS X.

Το GNU/Linux δεν έχει κερδίσει τον πόλεμο του desktop, αλλά έχει κερδίσει πολλές μάχες: έχει πολλά εκατομμύρια χρηστών, έχει εγκατασταθεί από εκατομμύρια, εγκαθίσταται από χρήστες και από OEMs, και τώρα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων σε πολλά μέρη του κόσμου.” Στην πραγματικότητα, η χρονιά του  GNU/Linux desktop ήταν μερικά χρόνια πριν, όταν η Asus και η Dell κατέστησαν το GNU/Linux διαθέσιμο σε εκατομμύρια χρηστών. Το GNU/Linux παλεύει τώρα από θέση ισχύος και κερδίζει και διατηρεί την επικράτειά του,” λέει ο Pogson. Η λίστα με τις χώρες με πάνω από 2% χρήσης είναι μεγαλύτερη τώρα από τη λίστα με τις χώρες με πάνω από 1% πριν από μερικά χρόνια. Στο μεταξύ το Android, έχει σαφώς κερδίσει και, για 10 με 15% των ΙΤ χρηστών, είναι το καινούριο desktop. Το Chrome OS δημιουργεί μεγάλα κέρδη, και δεν διατίθεται εμπορικά ακόμα σε όλο τον κόσμο.

Ο blogger Gonzalo Velasco C τονίζει: Κάθε μέρα, “βλέπω περισσότερα desktops με GNU/Linux και λιγότερα windows.  “Βλέπω περισσότερα Apples από πριν, αλλά λιγότερα από ότι GNU/Linux machines, ενώ μακροπρόθεσμα, η Google θα σερφάρει με Chrome OS και κυρίως με Android λογισμικό”.

Ωστόσο το ίδιο το Linux — “το πραγματικό ελεύθερο λογισμικό” — θα “αγνοηθεί, όπως πάντα,” είπε ο Ebersol. “Η κοινωνία επιβραβεύει ό,τι πουλάει.”

πηγή : YOLOTD: Could 2015 Be Linux’s Big Year? 

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com