Ελεύθερα και Ανεξάρτητα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας: το Project Ind.ie

leader
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 UK: England & Wales, aralbalkan.com

Το Ind.ie Project, πρωτοβουλία του Designer και Open Source Developer Aral Balkan,  είναι μια προσπάθεια που σκοπεύει να δημιουργήσει  ένα κινητό τηλέφωνο (στην τελική του φάση) και ενδιάμεσα τεχνολογίες και λογισμικό που να είναι Ανοικτές, Ελεύθερες, να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία χρήστης, και ταυτόχρονα εγγυώνται την ιδιωτικότητα του χρήστη τους. Ο προβληματισμός που έρχεται να επιλύσει αυτό και αντίστοιχα Projects, εντάσσεται στο αν πέρα από την ανοικτότητα και πλήρη κατοχή του λογισμικού που χρησιμοποιούμε, όπως έχει γίνει δυνατό με το ΕΛ/ΛΑΚ, έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε πλήρως, ως χρήστες τα εργαλεία που επιτρέπουν την επικοινωνία και αποθηκεύουν τα δεδομένα μας, προσωπικά ή εταιρικά.

Για τα εταιρικά δεδομένα υπάρχουν ήδη οι σχετικές διαδικασίες και πρακτικές, σε μεγάλο βαθμό και στις οποίες το ΕΛ/ΛΑΚ έχει συμβάλει σημαντικά. Ωστόσο, ως χρήστες – καταναλωτές , είμαστε ανυπεράσπιστοι, σε Consumer Cloud Silos τα οποία δημιουργούνται σταδιακά, ή ακόμα χειρότερα συναινούμε, συνειδητά ή όχι στην εκτεταμένη εκχώρηση του δικαιώματος παρακολούθησης και αυτοματοποιημένης επεξεργασίας επικοινωνιών και δεδομένων, μια πρακτική που αναφέρεται πλέον και ως “Spyware 2.0”.

Το Ind.ie Project έχει διενεργήσει μια πολύ πετυχημένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με πρωταρχικό στόχο να ορίσει και συνοψίσει το πρόβλημα το οποίο καλείται , μαζί με άλλες σχετικές προσπάθειες, να λύσει. Στην φάση της υλοποίησης του σύμφωνα με όσα αναφέρει θα αναπτύξει τα εξής στοιχεία:

1. To forκ της βιβλιοθήκης κατενεμημένου συγχρονισμού Syncthing (ήδη διαθέσιμη σε alpha)
2. Eνα social media client πάνω από το Pulse το HeartBeat
3. και ένα “meeting place” όπου διασυνδέει τα παραπάνω με το web το Waystone.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια προσπάθεια που αξίζει η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ αξίζει να προσέξει, σε ένα χώρο ο οποίος αναμένεται με ευρείες εξελίξεις στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com