Το PublicaMundi προσκαλεί την κοινότητα Ανοικτών Δεδομένων στο labs.geodata.gov.gr!

pmΤο PublicaMundi, ένα FP7 έργο με στόχο να κάνει ευκολότερη τη διάθεση και αξιοποίηση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων, μόλις ολοκλήρωσε ένα σημαντικό ορόσημο. Η πρώτη μας δημόσια δοκιμαστική έκδοση, που ολοκληρώνει όλες τις τεχνολογίες του PublicaMundi, είναι διαθέσιμη στο labs.geodata.gov.gr.

 

Aθήνα,11 Δεκεμβρίου 2014: Το PublicaMundi είναι ένα ερευνητικό έργο που πηγάζει από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες αρχές στη διάθεση ανοικτών δεδομένων, καθώς και οι πολίτες για την αξιοποίησή τους. Πολύ απλά, τα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα είναι δύσκολο να δημοσιευτούν και να αξιοποιηθούν από μη-ειδικούς με τα GIS. Οι δημόσιες αρχές και χρήστες είναι εξοικειωμένοι με τα συνήθη ανοικτά δεδομένα, όχι όμως και με τις ιδιαιτερότητες των γεωχωρικών.

Ο πρώτος χρόνος του PublicaMundi ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη διάθεση της πρώτης δημόσιας δοκιμαστικής έκδοσης στο labs.geodata.gov.gr. Έπειτα από ένα χρόνο εντατικής εργασίας, συνεργασίας με δημόσιους φορείς, εταιρείες, πολίτες και συλλογικότητες, καταφέραμε μια τομή στη διάθεση των ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων. Οι συνεισφορές μας μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί (νικητές στο Big Data Challenge του Copernicus Masters), βρίσκουν το δρόμο τους σε ανοικτά πρότυπα (SQL/MDA), έχουν ενσωματωθεί σε κορυφαίους καταλόγους ανοικτών δεδομένων (pycsw στο data.gov) και έχουν εξαπλωθεί στην κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ (FOSS4G-Europe 2014).

Σημαντικότερα, καταφέραμε να υλοποιήσουμε την υπόσχεσή μας και να κάνουμε ευκολότερη τη διάθεση και αξιοποίηση των ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων. Μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, ένας πάροχος μπορεί να ανεβάσει ένα σύνολο γεωχωρικών δεδομένων (ακόμη και ένα απλό csv) και αυτό να είναι αυτόματα διαθέσιμο μέσα από ανοικτές διαδικτυακές υπηρεσίες του OGC, εύχρηστα JavaScript APIs και κλιμακώσιμους διαδραστικούς χάρτες.

Οι εταίροι του PublicaMundi θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλη την κοινότητα των ανοικτών δεδομένων για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά τους και να τους προσκαλέσουν να αξιολογήσουν τις τεχνολογίες του PublicaMundi στο labs.geodata.gov.gr. Δώστε μας τα σχόλια, τις ιδέες σας και βοηθήστε μας να κάνουμε ευκολότερη για εσάς τη διάθεση και αξιοποίηση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων. Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε:

  • Χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας που είναι διαθέσιμη σΤο PublicaMundi, ένα FP7 έργο με στόχο να κάνει ευκολότερη τη διάθεση και αξιοποίηση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων, μόλις ολοκλήρωσε ένα σημαντικό ορόσημο. Η πρώτη μας δημόσια δοκιμαστική έκδοση, που ολοκληρώνει όλες τις τεχνολογίες του PublicaMundi, είναι διαθέσιμη στο labs.geodata.gov.gr.

  • Στείλτε email στο contact@publicamundi.eu με τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

  • Συνεισφέρετε στο https://github.com/PublicaMundi. Μπορείτε να υποβάλετε ένα issue, να βοηθήσετε στην παραγωγή τεκμηρίωσης και φυσικά να γίνετε μέλος της ομάδας ανάπτυξης του PublicaMundi.

Τι προσφέρει το PublicaMundi;

Το labs.geodata.gov.gr είναι ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για τις τεχνολογίες που αναπτύσσει το PublicaMundi, προσφέροντας πρόσβαση σε πρωτότυπα λογισμικού και υπηρεσιών πριν τη μεταφορά τους στο geodata.gov.gr. Μπορείτε να δημοσιεύσετε, να αξιοποιήσετε και να απεικονίσετε ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα, όπως και να μας δώσετε τα σχόλιά σας. Αυτή τη στιγμή το PublicaMundi προσφέρει:

  • Πλήρη υποστήριξη (δημιουργία, επεξεργασία, εισαγωγή) για τα πλέον δημοφιλή πρότυπα γεωχωρικών μεταδεδομένων, ολοκληρωμένα στη ροή δημοσίευσης και με πανίσχυρη προγραμματική υποστήριξη για την προσθήκη επιπλέον προτύπων μεταδεδομένων.

  • Πλήρη υποστήριξη για διανυσματικά και ψηφιδωτά γεωχωρικά δεδομένα, αυτοματοποιώντας την εισαγωγή και διάθεσή τους μέσα από υπηρεσίες του OGC, διαδραστικούς χάρτες, καθώς και JavaScript APIs. Οι πάροχοι δεδομένων αρκεί να ανεβάσουν ό,τι δεδομένα έχουν διαθέσιμα – το σύστημα αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα!

  • Μετασχηματισμό των διαθέσιμων μεταδεδομένων και δεδομένων σε διαφορετικούς μορφότυπους της επιλογής σας. Οι πάροχοι για άλλη μια φορά μπορούν να εστιάσουν στο άνοιγμα δεδομένων – οι χρήστες θα τα αναζητήσουν και θα τα μεταφορτώσουν σε ό,τι μορφότυπο προτιμούν.

  • Πανίσχυρες διαδικτυακές υπηρεσίες του OGC και JavaScript APIs που προσφέρουν κλιμακώσιμες και ευέλικτες υπηρεσίες για την επερώτηση, ανάλυση και απεικόνιση όλων των διαθέσιμων γεωχωρικών δεδομένων. Οι προγραμματιστές μπορούν απλά να διαλέξουν τις υπηρεσίες που προτιμούν και να έχουν άμεση πρόσβαση σε APIs για την ανάπτυξη εφαρμογών προστιθέμενης αξίας. Για άλλη μια φορά, οι πάροχοι ανοικτών δεδομένων δεν χρειάζεται να κάνουν το παραμικρό!

Επιπλέον, το PublicaMundi προσφέρει έναν πλήρη κατάλογο ανοικτών δεδομένων για όλα τα είδη δεδομένων (όχι μόνο γεωχωρικά), μία πλήρη Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (συμβατή με OGC και INSPIRE) καθώς και μία εξαιρετικά κλιμακώσιμη νεφο-υπολογιστική υποδομή δεδομένων. Ακόμη, επιτρέπει σε δημόσιους φορείς να εξάγουν προστιθέμενη αξία και να επαναχρησιμοποιήσουν υφιστάμενες επενδύσεις σε GIS, SDIs και καταλόγους ανοικτών δεδομένων.

Το PublicaMundi είναι Ανοικτό Έργο

  • Ανοικτός Κώδικας. Το PublicaMundi βασίζεται και επεκτείνει εξαιρετικό λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ για τη διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων. Μερικά από αυτά είναι τα rasdaman, ZOO Project, pycsw, GeoServer, CKAN, OpenLayers, PostGIS. Δείτε περισσότερα: https://github.com/PublicaMundi.

  • Ανοικτά Δεδομένα. Τα ανοικτά δεδομένα είναι ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Οικονομίας των Δεδομένων, καθώς και καταλύτης για την καλύτερη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα πολίτες πρώτης κατηγορίας στην Οικονομία των Δεδομένων: ευκολότερο να διατεθούν και να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

  • Ανοικτή Γνώση. Όλα τα παραδοτέα, δημοσιεύσεις και δεδομένα του PublicaMundi είναι διαθέσιμα με άδεια ανοικτής γνώσης. Πιστεύουμε πως έτσι θα βοηθήσουμε την αξιοποίηση της δουλειάς μας από νέες εταιρείες, ερευνητές και την κοινότητα.

Οι εταίροι του PublicaMundi

Συντονιστής του έργου είναι το ΙΠΣΥ (Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», ενός κορυφαίου ερευνητικού οργανισμού που διακρίνεται σε όλες τις πτυχές των ανοικτών δεδομένων, με έμφαση στα γεωχωρικά. Οι εταίροι του έργου περιλαμβάνουν τη rasdaman (Γερμανία) μια ΜΜΕ έντασης γνώσης που αναπτύσσει το ομώνυμο ανοικτό λογισμικό για την ανάλυση μεγάλων ψηφιδωτών δεδομένων με παραγωγικές εγκαταστάσεις στη NASA και την ESA, τη GeoLabs (Γαλλία) μια ΜΜΕ έντασης γνώσης που αναπτύσσει πλήθος εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ για ανοικτά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και το ZOO-Project, καθώς και τη GET (Ελλάδα) μια ΜΜΕ έντασης γνώσης με εξαιρετική εμπειρία στον κύκλο ζωής της γεωχωρικής πληροφορίας και της παραγωγικής αξιοποίησης ΕΛ/ΛΑΚ.

Περισσότερες πληροφορίες

Για το έργο: http://www.publicamundi.eu
Για το ΙΠΣΥ/ΕΚ «Αθηνά»: http://www.imis.athena-innovation.gr

Επικοινωνία

Συντονιστής έργου: Σπύρος Αθανασίου (spathan@imis.athena-innovation.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com