Oι Ανοιχτές Τεχνολογίες το 2014!

opensource2015

1. Ιανουάριος Η Ιταλία θέτει σε προτεραιότητα το Ανοιχτό Λογισμικό στο Δημόσιο Τομέα,  Πριν από λίγες ημέρες η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στη Δημόσια Διοίκηση. Στις αρχές του μήνα δημοσιεύθηκε το σχετικό έγγραφο με τίτλο «Κανόνες για τη συγκριτική αξιολόγηση [λογισμικού]) στο οποίο καθορίζεται μία λεπτομερής μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς της Ιταλίας για να επιλέξουν το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσουν δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα

2. ΦεβρουάριοςΤο χρονικό μιας αγωγής κατά της κοινής λογικής,  Το χρονικό μιας αγωγής κατά της κοινής λογικής Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), έλαβε γνώση της από 13.02.14 Προσωρινής Διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία διατάσσεται ο συντάκτης και διαχειριστής της Βικιπαίδεια Diu να διαγράψει στοιχεία από το βιογραφικό σημείωμα του Θεόδωρου Κατσανέβα στη ΒικιπαιδείαΠερισσότερα »

Η Κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει μετάβαση σε Ανοιχτό Λογισμικό, Υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθούν να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες το χρόνο απορρίπτοντας ακριβά κλειστά λογισμικά. Από το 2010 υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί περίπου 200 εκατομμύρια λίρες από τον Δημόσιο Τομέα μόνο για προγαμματα Office. Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Φράνσις Μοντ πιστεύει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της δαπάνης μπορεί να μειωθεί με τη μετάβαση σε λογισμικό, το οποίο να παράγει αρχεία ανοιχτού τύπου (ODF), όπως είναι το OpenOffice και τα Google Docs. Περισσότερα »

3. ΜάρτιοςΠιλοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δημόσια χρηματοδοτούμενα δεδομένα,  Σε συνδυασμό με την Ανοιχτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020″, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί και πιλοτικό πρόγραμμα για την ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα. Στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, οι ερευνητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό έργο καλούνται να δημοσιεύσουν με ανοικτή πρόσβαση τα δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαληθευσιμότητα των αποτελεσμάτων που παρουσιάζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, Περισσότερα »

4. ΑπρίλιοςSatNOGS project intro — Let’s listen to satellites!  Την 1η Μαϊου 7μμ με 10μμ στο hackerspace.gr στην Αθήνα θα λάβει χώρα εισαγωγική παρουσίαση του SatNOGS, μιας ανοιχτής πλατφόρμας επικοινωνίας με δορυφόρους.Η ανάπτυξη του SatNOGS ξεκίνησε τη 12η Απριλίου 2014 στο hackerspace.gr Αθηνών, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού της NASA Space Apps Challenge.Το SatNOGS είναι ένας ανοιχτού κώδικα επίγειος σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, με αρθρωτή σχεδίαση και υλοποιημένος με υλικά προσιτά και άμεσα διαθέσιμα. Περισσότερα »

5. ΜάιοςΈναρξη λειτουργίας Μονάδων Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού,  Οι Μονάδες Αριστείας, είναι ομάδες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα που υλοποιούν το έργο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού» με ενέργειες διάχυσης και προβολής μέσω συνεδρίων και εκδηλώσεων σε δέκα θεματικές περιοχές. Το έργο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την ΕΔΕΤ Α.Ε, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛ/ΛΑΚ.Περισσότερα »

6. ΙούνιοςΣυλλογή και ψηφιοποίηση αντικειμένων και ιστοριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ελλάδα,  Στην επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής, ψηφιοποίησης και δημοσιοποίησης αναμνηστικών αντικειμένων και προσωπικών ή οικογενειακών ιστοριών που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις της τραγωδίας που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.Περισσότερα»

1.000 οι χρήστες του ελεύθερου ψηφιακού μουσικού ραδιοφώνου ccradio.ellak.gr,  Την πρώτη χιλιάδα ξεπέρασαν οι εγγεγραμμένοι χρήστες του ελεύθερου ψηφιακού μουσικού ραδιοφώνου ccradio.ellak.gr, μιας πρωτότυπης πρωτοβουλίας της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr), στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου. Περισσότερα »

7. Ιούλιος Πρωτοβουλίες κοινοτήτων ΕΛ/ΛΑΚ για ψηφιακά δικαιώματα στην εποχή του Web 2.0,  Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί μεγάλες μεταβολές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Στον κόσμο του Web 2.0, οι χρήστες, δηλαδή όλοι εμείς, παράγουμε και διακινούμε μεγάλες ποσότητες περιεχομένου και χρησιμοποιούμε διαδικτυακές υπηρεσίες ολοένα και περισσότερο στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μας. Ταυτόχρονα, ενώ το Διαδίκτυο ξεκίνησε σαν κατανεμημένη πλατφόρμα επικοινωνίας, υπάρχει σε εξέλιξη μια μετάβαση σε υπηρεσίες που παρέχουν εφαρμογές, Περισσότερα »

Ανοικτή διακυβέρνηση, τοπική διακυβέρνηση, Από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό στο Πόρτο Αλέγκρε ως τους κοινωνικούς ελέγχους στην Andra Pradesh, πολλά από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα της καινοτομικής ανοικτής διακυβέρνησης δεν έχουν δημιουργηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και από πόλεις, πολιτείες ή επαρχίες. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι τοπικές αρχές είναι συχνά υπεύθυνες για «απτές» δημόσιες υπηρεσίες, όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου ή το αποχετευτικό σύστημα, που αποτελούν τις πιο άμεσες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Περισσότερα

8. ΑύγουστοςΤορίνο: Γίνεται η πρώτη Ιταλική Open Source πόλη,  Οι τοπικές αρχές του Τορίνο αποφάσισαν να στραφούν σε open source και να απορρίψουν όλα τα προϊόντα της Microsoft, εξοικονομώντας χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να απαλλαγεί ο Δήμος απο τα κόστη του κλειστού λογισμικού, κάνοντας το Τορίνο μια από τις πρώτες ιταλικές Open Source πόλεις, καθώς και να εξοικονομήσει € 6.000.000. Έξι εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με τη republica.it, 8300 υπολογιστές του Δήμου σε 1η φάση θα χρησιμοποιούν το Ubuntu, το πρόγραμμα περιήγησης στο web Mozilla Firefox και το Open Office.Περισσότερα »
Συνεργασία για την “έξυπνη πόλη”,  Το ξεκίνημα μιας προσπάθειας που φιλοδοξεί να κάνει τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και λειτουργικές σηματοδοτεί η συμφωνία συνεργασίας τριών μεγάλων Δήμων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, με την ερευνητική ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την μη-κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), με στόχο την «έξυπνη πόλη». Περισσότερα »

9. ΣεπτέμβριοςΜερικά Απλά Μαθήματα για το Διαδίκτυο ή Πως δικαιώθηκαν η Βικιπαίδεια και η ΕΕΛΛΑΚ, Μερικά Απλά Μαθήματα για το Διαδίκτυο ή Πως δικαιώθηκαν η Βικιπαίδεια και η ΕΕΛΛΑΚ από την ελληνική δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που δε θα έπρεπε να την είχε απασχολήσει ποτέ… 1. Αντί εισαγωγής. Tα περιστατικά είναι απλά: Το Μάρτιο του 2014 ο Θεόδωρος Κατσανέβας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ζητώντας: Περισσότερα »

10. Οκτώβριος10 λόγοι για τους οποίους το ανοιχτό λογισμικό «κατακτά» τον κόσμο,  Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μέχρι πρότινος τεχνολογικό πεδίο μόνο για ερασιτεχνική χρήση, κατακτά σήμερα τον κόσμο του λογισμικού. Σύμφωνα με την Gartner, το ανοιχτό λογισμικό μέχρι το 2016 θα περιλαμβάνεται πλέον στο χαρτοφυλάκιο σχεδόν όλων των επιχειρήσεων της λίστας Global 2000. Μάλιστα, σύμφωνα με την Βlack Duck Software, σήμερα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο projects ανοιχτού λογισμικού.Ακολουθούν δέκα από τους λόγους που εξηγούν την ολοένα αυξανόμενη «πέραση» του ανοιχτού λογισμικού: Περισσότερα »

11. ΝοέμβριοςΨηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Ανοιχτά Δεδομένα του δημόσιου τομέα,  Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θεσμοθετώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα, με το νέο νόμο η Ελλάδα κάνει τολμηρά βήματα μέ το υποχρεωτικό άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Περισσότερα »

12. ΔεκέμβριοςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στο Ανοιχτό Λογισμικό,  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει τις πολιτικές χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Σημαντική ανακοίνωση εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνση IT, Pierre Damas, σύμφωνα με την οποία κεντρικό θέμα στην νέα πολιτική της ΕΕ , είναι η προτεραιότητα στο ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα, στα ανοιχτά πρότυπα, στις ανοιxτές τεχνολογίες τόσο στα έργα όσο και στις νέες προμήθειες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Περισσότερα »
Δημιουργώντας τον καλύτερο Openstreetmap χάρτη στη Λατινική Αμερική, για τη πόλη Ayacucho, στο Περού,  Τις προηγούμενες εβδομάδες η ομάδα ανάπτυξης του OpenStreetMap επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση της πόλης Ayacucho, στο Περού. Ο σκοπός ήταν να υλοποιηθεί στο Ayacucho ο καλύτερος OpenStreetMap χάρτης στη Λατινική Αμερική, παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Αφού βαθμονομήθηκαν με χρήση GPS υπάρχουσες εικόνες του Ayacucho, ενημερώθηκαν όλα τα στοιχεία στον χάρτη για να διορθώθούν λάθη στις ήδη καταγεγραμμένες τοποθεσίες. Η ομάδα υλοποίησης βγήκε στην πόλη και συγκέντρωσε τα ονόματα των δρόμων, ονόματα από γειτονιές και σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.Περισσότερα »

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com