Το Purism Librem 15 είναι ο πρώτος υψηλής ποιότητας φορητός υπολογιστής ελεύθερου λογισμικού

Librem 15: A Free/Libre Software Laptop That Respects Your Essential Freedoms
Librem 15: A Free/Libre Software Laptop That Respects Your Essential Freedoms

Το Librem 15 είναι ο πρώτος φορητός υπολογιστής με πλήρη πρόσβαση στον kernel, στο λειτουργικό σύστημα, προσεκτικά σχεδιασμένο να συνεργάζεται με το ανοιχτού κώδικα λογισμικό του.

Έχει ήδη ξεπεράσει το στόχο της συγκέντρωσης $250.000 δολαρίων της διαδικτυακής καμπάνιας χρηματοδότησης του project με τη μέθοδο Crowdfunding που χρειαζόταν για να ξεκινήσει.

 

Απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού που τρέχει στον υπολογιστή τους. Κάθε άλλος προσωπικός υπολογιστής που απευθύνεται σε καταναλωτές συνοδεύεται από λειτουργικό σύστημα που περιέχει κλειστό λογισμικό.

Η Φιλοσοφία

Η Purism πιστεύωντας στο ελεύθερο λογισμικό,  θέλει να συμβάλει ώστε αυτό να γίνει και η πρώτη επιλογή για όλους τους χρήστες. Ασχολείται με τη παροχή της υψηλότερης ποιότητας υλικού που χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ιδιωτικότητα και στον απόλυτο έλεγχο του υπολογιστή από το χρήστη.  Iδρύθηκε από τον Todd Weaver, υπέρμαχο του ελεύθερου Λογισμικού από το 1994.

Η Purism χρησιμοποιεί μόνο λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τον kernel, το λειτουργικό σύστημα και όλο το λογισμικό. Αγοράζει και κατασκευάζει υψηλής ποιότητα υλισμικό και δίνει προτεραιότητα στο ελεύθερο λογισμικό για όλους τους χρήστες.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την ανοιχτότητα που παρέχει η Purism, σε όλα τα μέρη του laptop σε σύγκριση με άλλες εταιρείες. 

Χαρακτηριστικό  \Εταιρεία Apple Dell Google Microsoft Purism
Kernel Freed ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
OS Freed ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Software Freed ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Promotes Freedom ΟΧΙ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΟΧΙ ΝΑΙ
Promotes Privacy** ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Supports Freedom ΟΧΙ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΟΧΙ ΝΑΙ

* Ο πηγαίος κώδικας δημοσιεύεται με ανοιχτές άδειες, αλλά υπάρχουν χαρακτηριστικά που περιορίζουν την ελευθερία και την ιδιωτικότητα.

** Προωθεί την ιδιωτικότητα παρέχοντας τον πηγαίο κώδικα με ανοιχτή άδεια, και εγκαθιστώντας ως προεπιλογή λογισμικό προστασίας της ιδιωτικότητας.

Τι κάνει το Librem καλύτερο;

Υπάρχουν πολλοί φορητοί υπολογιστές  που χρησιμοποιούν Linux. Το laptop Librem 15 είναι καλύτερο για δύο κυρίως λόγους:

  • Το υλισμικό που χρησιμοποιείται στο laptop Librem 15 είναι ειδικά επιλεγμένο ώστε να μη χρειάζονται binary blobs στον Linux kernelΌλες οι άλλες προεγκατεστημένες συσκευές Linux περιλαμβάνουν binary blobs στον πυρήνα του Linux.
  • Το Librem 15 είναι το πρώτο διακριτό βήμα προς την κατεύθυνση της θεμελιώδους αλλαγής στον τρόπο που κατασκευάζονται οι υπολογιστές.

Όλες οι άλλες εταιρίες όταν διαπραγματεύονται, διαπραγματεύονται πρώτα για την τιμή, μετά για την ποιότητα, την εγγύηση, τη διαθεσιμότητα και μετά ξανά για την τιμή.

Το Librem 15 βασίζεται  στο δικαίωμα των χρηστών για ελεύθερο λογισμικό, στην ελευθερία και την ιδιωτικότητα, μετά για την ποιότητα, μετά για την τιμή.

 

Προδιαγραφές υλικού & Αναβάθμιση

Οθόνη 15.6″ με ανάλυση 1920x1080 ή 3840x2160, Τετραπύρηνο (8 Threads) 3.4GHz Intel i7-4770HQ, Intel Iris Pro Graphics 5200, 375 x 244 x 22mm 2.0Kg, 14 x 9.6 x 0.86″ 4.4lbs, 4GB Mem (up to 32GB), 500GB HD (up to 1TB HD or 1TB SSD), CD/DVD ROM Drive (or extra drive bay), 48 Wh lithium polymer battery, 65W power adapter, μέχρι και 8 ώρες χρήσης, Τρείς θύρες USB 3.0, One HDMI port, One Pop-Down RJ45 Network port (r8169), 802.11n WiFi (ath9k), 720p camera, HD Audio, Mini-TOSLINK για σύνδεση οπτικής ίνας, πλήρες πληκτρολόγιο σε πολλές γλώσσες, κατασκευή από αλουμίνιο, SDXC card slot, Purism GNU/Linux 64-bit Operating System (Trisquel based), 375mm x 244mm x 22mm (14″ x 9.6″ x 0.86″), 2.0kg (4.4lbs). Το πληκτρολόγιο του Librem 15 διατίθεται με μεγάλη ποικιλία  γλωσσών. Ο φορτιστής λειτουργεί με ρεύμα μέχρι 1.6A τα 100-240V και στα 50-60Hz. και παρέχει ρεύμα μέχρι 3.4A στα 19V. Ο φορτιστής κατασκευάζεται με USstyle μπρίζα, που μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από τον χρήστη.

Το HDD/SSD, η RAM, το ασύρματο chipset, και το CD/DVD ROM είναι αναβαθμίσιμα.

Κάθε laptop Librem 15 συνοδεύεται από μια διετή εγγύηση, αρχικά στο South San Francisco για αρχή και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες.

Προδιαγραφές Λογισμικού

Είναι συμβατό πλήρως με Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοιχτού ΚώδικαGNU/λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, με opensource εφαρμογές web browser, email, graphics, ζωγραφική, επεξεργαστή κειμένου, παρουσιάσεις, λογιστικά φύλλα, και media software.

Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν εύκολα χιλιάδες ανοιχτού κώδικα εφαρμογές και εύκολα να αντικαταστήσουν τον υπολογιστή που έχουν τώρα.

BIOS και firmware

Το προγράμμα που φορτώνει το  λειτουργικό σύστημα όταν ο υπολογιστής ανοίγει, το Linux kernel, το GNU OS, και όλες οι εφαρμογές λογισμικού είναι λογισμικά ανοιχτού κώδικα χωρίς binary blobs.

Το BIOS χρησιμοποιεί coreboot, που περιέχει ένα binary της Intel, που λέγεται FSP.  Καθώς το BIOS δεν είναι ακόμα δωρεάν, το Librem 15 θα είναι το πρώτο laptop που κατασκευάστηκε ποτέ με σύγχρονη Intel CPU κατασκευασμένη να χρησιμοποιεί unsigned BIOS code.

Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το μέλλον, όπου το ελεύθερο λογισμικό θα μπορεί να αντικαθιστά τα ιδιόκτητα, ψηφιακά υπογεγραμμένα BIOS binaries.Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα αυτού του βήματος προς την ελευθερία του καταναλωτή, ο Dr. Richard M. Stallman, πρόεδρος του Free Software Foundation (FSF), δηλώνει:

“Η απαλλαγή από τον έλεγχο των ψηφιακά υπογεγραμμένων BIOS binaries είναι ένα σημαντικό βήμα. Ενώ δεν μας δίνει δωρεάν κώδικα για το firmware, οι χρήστες θα έχουν πραγματικό έλεγχο του firmware μόλις υλοποιηθεί με ανοιχτό κώδικα και αυτό.”.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία του υλικού, όπως το HD ή το SSD, που είναι flashable, και για αυτό το λόγο μπορούν να αναβαθμιστούν, αλλά αυτά προς το παρόν χρησιμοποιούν firmware που δεν είναι ανοιχτού κώδικα.

Πλήρη περιγραφή του πρώτου GNU/Linux φορητού υπολογιστή ελεύθερου λογισμικού, και πληροφορίες για τη διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης του project με τη μέθοδο Crowdfunding δείτε εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com