Τα σημαντικότερα νέα και έργα ανοιχτού λογισμικού για το 2014 από το Open Source Way

Τα σημαντικότερα νέα και έργα ανοιχτού λογισμικού για το 2014 από το Open Source Way
Τα σημαντικότερα νέα και έργα ανοιχτού λογισμικού για το 2014 από το Open Source Way

Τα σημαντικότερα νέα και έργα ανοιχτού λογισμικού το 2014 από το Open Source Way

Nέα από τον τομέα των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και της παιδείας. 

Η υιοθέτηση του Open source  στις επιχειρήσεις συνεχίζεται. Το 2014, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη της χρήσης και της υιοθέτησης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην αγορά επιχειρησιακού λογισμικού. Το Cloud καταλαμβάνει εμφανώς ένα μεγάλο μέρος από αυτή την ανάπτυξη, με πλατφόρμες όπως το Docker και το OpenStack. Το Facebook ανακοίνωσε ένα νέο επεκτάσιμο component της MySQL. Η NASA δημοσίευσε το κώδικα από πολλά έργα λογισμικού. Το GitHub δημοσίευσε το Atom με άδεια MIT, και η Google μετέτρεψε σε open source το εργαλείο κρυπτογράφησης email και το Chrome PDF engine.

Η Microsoft κάνει ανοιχτού κώδικα το .NET 

Εταιρίες όπως το LinkedIn, οργανισμοί όπως το DARPA δημιουργούν λογισμικό με άδειες ανοιχτού κώδικα.

Οι κυβερνήσεις και το λογισμικό ανοιχτό κώδικα.

Δεν είναι μόνο η αγορά λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπου είδαμε θετική ανάπτυξη για τον ανοιχτό κώδικα. Ο δημόσιος τομέας  χρήσιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα, τα ανοιχτά δεδομένα, και τα ανοιχτά πρότυπα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να ερευνά το λογισμικό open office, έκανε το ODF το πρότυπο για τα έγγραφά της, και δεσμεύτηκε στο πρότυπο open contracting data. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε το Maker Faire, και επίσης δημοσίευσε το open government playbook. Η Γαλλία εντάχθηκε στο Open Government Partnership, και πόλεις όπως η Γενεύη, η Τουλούζη και το  Los Angeles υιοθετούν το open source. Εταιρίες όπως το GitHub εργάζονται για να φέρουν τις κυβερνήσεις στον “21ο αιώνα”.

Τα ανοιχτά δεδομένα και η αλλαγή νοοτροπίας.

Στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων, σύμφωνα με τον ιδρυτή του web, Sir Tim Berners-Lee, περιμένουμε να συμβεί μια αλλαγή νοοτροπίας κατά τα επόμενα 25 χρόνια.

Η δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίζει με 14.4 εκατομύρια ευρώ τα ανοιχτά δεδομένα σε όλη την Ευρώπη, το CERN να εμπνέει την επόμενη γενιά επιστημόνων με τα ανοιχτά δεδομένα, και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώνουν το Open Data Action Plan.

Ανοιχτή εκπαίδευση έτοιμη για το μέλλον.

Μερικές ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν αυτή τη χρονιά στην ανοιχτή εκπαίδευση. Το Code.org ξεκίνησε μια εκστρατεία με χρηματοδότηση από τη βάση για να φέρει το ‘Hour of Code’ σε 100 εκατομμύρια φοιτητές. Το Europe Code Week πραγματοποίησε τη δεύτερη εκδήλωσή του, το Coursera επεκτείνεται στη Βραζιλία, και το MOOC’d στη Σαουδική Αραβία. Το MIT φέρνει ξανά την επανάσταση στην ανώτερη εκπαίδευση, και η online μάθηση θα κλιμακωθεί με το MOOC 2.0.

Το ανοιχτό hardware είναι παντού.

Το Raspberry Pi γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλια, με πωλήσεις 2.5 εκατομμυρίων υπολογιστών μεγέθους πιστωτικής κάρτας, μετά το πρώτο μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια. Μέσα στη χρονιά, δημοσιεύτηκε το Raspberry Pi mobel B+. Το Kano που μετέφερε τα πρώτα 18,000 learn-to-code computer kits Το Firefox OS εισέρχεται στην αγορά του video συνεχούς ροής με το Matchstick. Το Arduino ξεκίνησε να πουλά 3D εκτυπωτές, το μικροσκοπικό ρομπότ NAO, και το καινούριο single-board computer contender HummingBoard.

 

Νέα έργα και οργανισμοί

Η Open Automotive Alliance από τη Google, μια νέα συμπράξη κατασκευαστών αυτοκινήτων και εταιριών τεχνολογίας που συνεργάζονται για να φέρουν το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android στα αυτοκίνητα. Το Linux Foundation ανέπτυξε το Core Infrastructure Initiative, και επίσης ανακοίνωσε το Automotive Grade Linux, ένα συνεργατικό open source project που αναπτύσσει ένα κοινό Linux-based λογισμικό για αυτοκίνητα. Η Google ανακοίνωσε το Simply Secure, και το Linux Foundation που ξεκίνησε το Dronecode project.

Οpen source έργα και οργανισμοί.

Το OpenStreetMap γιόρτασε τα δέκατα γενέθλια με εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Ο open source Web Server NGINX γιόρτασε τα δέκατα γενέθλια, το Ubuntu γιόρτασε τα δέκατα γενέθλια επίσης. Ο Firefox γιόρτασε τα δέκατα γενέθλια δημοσιεύοντας ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης.

Τα Creative Commons γιόρτασαν τα δωδέκατα γενέθλια, το Apache Software Foundation γιόρτασε 15 χρόνια καινοτομίας.

Το open source πραγματικά συνεισφέρει για έναν καλύτερο κόσμο. Παραδείγματα από αυτή τη χρονιά περιλαμβάνουν το Okavango wilderness project, που χρησιμοποιεί λογισμικό και υλισμικό ανοιχτού κώδικα στην Αφρική. Η Τesla δημοσιεύει με opensource άδειες τις πατέντες της.  Επίσης αυτή τη χρονιά, είδαμε μια αναζήτηση για το open source στην έρευνα για τον καρκίνο, ένα ιστιοφόρο ανοικτού κώδικα που επιλύει το πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων, το σύστημα ομιλίας του Stephen Hawking.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο γεγονός πώς ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να κάνει τον κόσμο και τις ζωές μας καλύτερες.

Το Ανοιχτό Λογισμικό έγινε από αποδεκτή, η βέλτιστη λύση!


Τα σημαντικότερα έργα Ανοιχτού Λογισμικού για το 2014

Apache Mesos (cluster manager)

Παρέχει αποτελεσματική απομόνωση πόρων και την κοινή χρήση τους από κατανεμημένες εφαρμογές και διευκολύνει την περισσότερο αποτελεσματική εγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών σε μεγάλης κλίμακας. Στους πιο σημαντικούς χρήστες του Mesos περιλαμβάνεται το Twitter. Μέχρι σήμερα, το Twitter έχει πάνω από 270 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες που παράγουν 500+ εκατομμύρια tweets τη μέρα, μέχρι 150k+ tweets το δευτερόλεπτο, και περισσότερα από 100TB+ συμπιεσμένων δεδομένων τη μέρα. Από άποψης αρχιτεκτονικής, το Twitter αποτελείται περισσότερο από υπηρεσίες. Το Mesos επιτρέπει σε αυτές τις υπηρεσίες να κλιμακώνονται μεταξύ δεκάδων χιλιάδων υπολογιστικών μηχανών και να αξιοποιούν μια κοινόχρηστη δεξαμενή από servers κατά μήκος των data centers.

Docker (Πλατφόρμα για εφαρμογές)

Μια ανοιχτή πλατφόρμα για προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων για την υλοποίηση και εκτέλεση κατανεμημένων εφαρμογών. Το open sourcing του Docker παρέχει τα επεκτάσιμα δομικά στοιχεία που επιτρέπουν στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες λογισμικού  να επεκτείνουν κατανεμημένες πλατφόρμες όπως ποτέ στο παρελθόν.” — είπε ο Richard Morrell, Senior software engineer της Petazzoni για την εκπληκτική ανάπτυξη του Docker

OpenStack (cloud computing platform)

Ο διευθυντής υποδομών στο at CERN μιλάει στον Jason Hibbets για το πώς το OpenStack τροφοδοτεί την έρευνα στο CERN. “Στο CERN φυσικοί και μηχανικοί physicists and engineers ανιχνεύουν τη βασική δομή του σύμπαντος. Για να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιούμε μερικά από τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά εργαλεία όπως ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, ένα δαχτυλίδι 27 KM 100m κάτω από τη γη στα σύνορα Γαλλίας Ελβετίας. Το OpenStack παρέχει την υποδομή στο cloud, η οποία χρησιμοποιείται για να παρέχει τους περισσότερους υπολογιστικούς πόρους για την επεξεργασία των δεδομένων.”

Apache Hadoop (framework για big data)

Το Apache Hadoop είναι λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την αποθήκευση και την επεξεργασία μεγάλης κλίμακας data-sets σε κοινούς clusters. Το Hadoop είναι ένα κορυφαίο έργο της Apache που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται από την παγκόσμια κοινότητα συμμετεχόντων και χρηστών.με άδεια Apache License 2.0.”

Drupal (content management system (CMS))

Το Drupal είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και αποτελεί σύστημα διαχείρισης περιεχόμενου (CMS). Χρησιμοποιείται για την δημιουργία και την διαχείριση δικτυακών τόπων Η σταθερότητα, ευελιξία και η ασφάλεια του είναι μερικά απ τα σημεία αναφοράς του.

OpenDaylight (foundation for software defined networking)

Είναι ένα συνεργατικό project από το Linux Foundation που εργάζεται για να ορίσει τις ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει το software defined networking και να συντονίζει τις προσπάθειες ατόμων και εταιριών από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν μια λύση ανοιχτού κώδικα για το software defined networking (SDN).

ownCloud (cloud storage tool)

Λύση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, για online υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, όπως το Google Drive and Dropbox, στο Linux desktop.

Taiga (project management platform)

Είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα για project management που ταιριάζει με τη ροή δουλειάς του προγραμματιστή και που έχει ώς στόχο έχει να λύσει το βασικό πρόβλημα της εύκολης παρακολούθησης των διαδικασιών ανάπτυξης έργων λογισμικού.

Kubernetes (orchestration system for containers)

Προέρχεται από το internal container work της Google και στοχεύει στην παροχή χαρακτηριστικών όπως η υψηλή διαθεσιμότητα και η αντιγραφή και αναζήτηση υπηρεσιών

 

Πηγές: https://opensource.com/business/14/12/top-10-open-source-projects-2014 & https://opensource.com/life/14/12/best-news-open-source

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com