Ανασκόπηση FOSDEM 2015 – Ημέρα πρώτη

Άλλη μία χρονιά, αλλή μία FOSDEM. Φέτος, είχα την τύχη (και την τιμή) να παρευρεθώ κι εγώ στη μεγάλη «γιορτή» του ανοικτού λογισμικού.

Ευτυχώς με πρόλαβε ο συνάδελφος Βασίλης με το υπέροχο άρθρο του, οπότε επιτρέψτε μου να παρακάμψω την εισαγωγή και να περάσω κατευθείαν στις ομιλίες και τα workshops που παρακολούθησα.

Πριν συνεχίσω, όμως, θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους αφανείς ήρωες της εκδήλωσης, τους εθελοντές. Χωρίς τη συμβολή των εθελοντών, απλά, δεν θα υπήρχε FOSDEM. Ίσως το ευχαριστώ να είναι λίγο μπροστά στον κόπο που καταβάλλουν κάθε χρόνο.

Identity Crisis: Are we who we say we are?

Karen Sandler

20150131-DSC02922

Η εναρκτήρια ομιλία από την Karen Sandler — executive director του Software Freedom Conservancy — ήταν, ίσως, μία αφορμή για συζήτηση σχετικά με το ιδεολογικό υπόβαθρο της σύγχρονης πραγματικότητας του ανοικτού λογισμικού και το ρόλο των εταιρειών σε αυτή. Αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία.

FreeRTOS Introduction

Atilla Filiz

20150131-DSC02928

Εισαγωγικό workshop για το FreeRTOS, ένα ανοικτό λειτουργικό σύστημα με real time δυνατότητες, για microcontrollers και μικρούς επεξεργαστές, σαν αυτούς που βρίσκουμε στα Arduino. Πέρα από την παρουσίαση των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών του FreeRTOS, είχαμε και μία σύντομη παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων ανάπτυξης για την πλατφόρμα. Καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες εκδόσεις του FreeRTOS και των αδειών χρήσης τους.

Glusterfs – Overview & Future Directions

Niels de Vos

20150131-DSC02933

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το workshop του Niels de Vos για το GlusterFS στο developers room για το Infrastructure as a service (IaaS). Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο αμφιθέατρο δεν έπεφτε καρφίτσα. Τα slides της παρουσίασης είναι διαθέσιμα.

Dancer Status

Sawyer X

20150131-DSC02938

Στη συνέχεια «μετακόμισα» στο developers room της Perl. Το πρώτο workshop που παρακολούθησα αφορούσε το Dancer, ένα εύχρηστο framework για την ανάπτυξη web εφαρμογών σε Perl. Ο Saywer X μας ανέλυσε τις σχεδιαστικές παραδοχές πίσω από τη δεύτερη έκδοση του framework (Dancer2) και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε κάποιες από τις νέες δυνατότητες σε live demo.

Perl 6: A Dynamic Language for Mere Mortals

Curtis ‘Ovid’ Poe

20150131-DSC02946

Στο επόμενο workshop το δωμάτιο γέμισε, σχεδόν, ασφυκτικά. Ο Curtis ‘Ovid’ Poe μας έκανε live παρουσίαση ορισμένων χαρακτηριστικών της πολυαναμενόμενης έκτης έκδοσης της Perl. Το παρόν έδωσε και ο δημιουργός της Perl, Larry Wall, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού. Περισσότερη Perl6 και Larry Wall στο άρθρο για τη δεύτερη μέρα της FOSDEM.

FreeBSD/Xen status update

Roger Pau Monné

20150131-DSC02949

BSD, για τη συνέχεια και το κλείσιμο της πρώτης ημέρας της FOSDEM. Ο Roger Pau Monné της Citrix, μας μίλησε για τις εξελίξεις του hypervisor Xen και την υποστήριξη του για το FreeBSD. To Xen πλέον λειτουργεί και ως Dom0 PVH στο FreeBSD και είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε live demo αυτής της λειτουργικότητας.

4 years of pkg(8)

Baptiste Daroussin

20150131-DSC02956

Ο Baptiste Daroussin έκλεισε τα BSD workshops με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση των τεσσάρων χρόνων ανάπτυξης του νέου package manager του FreeBSD, pkg. Το workshop έκλεισε με πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με developers του FreeBSD, μεταξύ των οποίων και ο Poul-Henning Kamp.

Όλες οι φωτογραφίες διανέμονται με άδεια χρήσης CC-BY 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com